Osjećate li se kao uljez u vlastitom životu?

30.01.2021.

Imate li katkad dojam da se ponašate i osjećate poput varalice koji više pokušava uvjeriti sebe nego druge da zna što čini?

Tijekom poslovnog sastanka ili važnog ispita imate neodoljivu potrebu da se sakrijete u mišju rupu. Tako biste rado propali u zemlju prije nego što drugi otkriju da ste osoba koja se čitavo vrijeme ‘lažno predstavlja’ iako joj životopis vrvi diplomama, kvalifikacijama i specijalizacijama na kojoj bi joj mogao pozavidjeti i najarogantniji kolega.

Hoće li vam biti lakše kad doznate da velike filmske ikone i poslovno uspješne osobe imaju problema sa sindromom varalice ili uljeza? Nakon više od stotinu filmskih nagrada, među kojima su tri Oscara i rekordna 21 oskarovska nominacija, holivudska glumica Meryl Streep otkrila je u intervjuu Kenu Burnsu da se još uvijek pita zašto je itko želio gledati kad i tako ne zna glumiti.

O tom sindromu pisala je i jedna od najutjecajnijih žena u Silikonskoj dolini, predvodnica ‘geek chic’ klana meguspješnih menadžerica i druga osoba Facebooka, Sheryl Sandberg. Ne samo da je Zuckerbergova desna ruka nego je ta majka dvoje djece uspjela izdati i bestseler ‘Lean In: Women, Work, and the Will to Lead’ (‘Ustrajnost: žene, posao i volja za vodstvom’).

U toj knjizi pokušava pomoći poslovnim ženama da prevladaju sindrom uljeza u radnoj sredini kojom dominiraju muškarci uz pomoć terapije ‘Lean in Circles’, kružoka u kojima će dijeliti svoja iskustva i graditi samopouzdanje kroz priče o vlastitom uspjehu.

Ja stručnjak?! Ma dajte…

Za razliku od muškaraca, žene su češće žrtve sindroma uljeza ili varalice smatraju američke znanstvenice Jessica L. Collett i Jade Avelis koje su proučavale slučajeve onih koje su se pomirile s niže pozicioniranim radnim mjestima iako imaju sve preduvjete za napredovanje. Žene će lakše uvjeriti same sebe da nisu dovoljno dobre kako bi uspjele u usponu na poslovnom planu jer oponašaju svoje majke, koje su za njih bile prvenstveno domaćice.

Dok odrastamo promatramo svoje majke kako kuhaju, peglaju i brinu se o obitelji pa je to osnovni razlog zbog kojeg se u tim ulogama osjećamo korisno i ispunjeno, smatraju Collett i Avelis. Kako se u kućanskim poslovima smatramo uspješnijima, većinu svojih životnih ciljeva radije usmjeravamo na ostvarenje obiteljskog nego poslovnog života.

Usporedbe radi, kad se kao majke osjećamo poput uljeza, danas znamo da bi glavni uzrok mogla biti postnatalna depresija za koju postoje i lijekovi i terapije.

Ali kad se osjećamo kao uljezi na radnome mjestu, o tome ćemo radije šutjeti nego privlačiti dodatnu pažnju na sebe i svoju ‘nesposobnost’.

Američke znanstvenice naglašavaju da problem nastaje u tom začaranom krugu. Brojne žene na poslu pate od sindroma uljeza. Žive u stalnom strahu da će netko otkriti kako se one samo pretvaraju da znaju što rade. Budući da njihove kolegice ne govore o tim strahovima, osjećaju se izolirano, zbog čega se smatraju još nesposobnijim i nesigurnijim.

Kako se suočiti s varalicom u sebi?

Za sve ‘uljeze’ koji su se prepoznali u navedenim opisima utješna vijest. Svatko tko ima malo zdravog razuma, tko je iole samokritičan i odgovoran za ono što čini, mora katkad imati osjećaj da je varalica, dok svima oko sebe zavidi jer očito znaju što rade. Zapravo, trebali bismo se pribojavati osoba koje se baš nikad ne osjećaju kao uljezi, smatraju stručnjaci, jer su vjerojatno pomalo psihopati (ili u najmanju ruku političari).

Po uzoru na Sherylin ‘Lean In Cyrcle’, smatraju stručnjaci, trebale bismo oformiti svoj kružok dragih prijateljica među kojima bismo mogle otvoreno razgovarati o svojim strahovima i sumnjama u svoje sposobnosti.

Tekst: Mihaela Batinić
Foto: Profimedia

Pročitajte i...

Što možemo naučiti od supermodela? Da je nakon pada najvažnije ustati sa stilom!

Simbolički gledano, naš je život posljednjih mjeseci nalik kultnoj reviji Vivienne Westwood iz 1993..: mi u ulozi Naomi Campbell, a protekla godina u ulozi onih nestabilnih platformi u kojima se slavna manekenka stropoštala na modnu pistu. I što je još važnije - ustala s osmijehom

Osvrni se gnjevno ili o bijesu

Sve nas povremeno preplavi osjećaj od kojega nam cijelo tijelo počne bridjeti, glas nam se promijeni, ruke tresu i čini se da smo na najboljem putu da se pretvorimo u gnjevno čudovište koje usput demolira cijele gradove. Bijes je na zlu glasu, kultura nas uči da ga potiskujemo i naučimo kontrolirati, no riječ je o emociji od koje možemo mnogo naučiti i koja nam može u mnogočemu pomoći. Kako upregnuti bijes da radi za nas?

Jer dečki ne plaču: Jeste li znali da muškarcima izolacija pada teže nego ženama?

Dok ona ispija virtualnu kavu sa sestrom, umiruje um i tijelo uz sat online joge ili razmjenjuje duhovite internetske šale s prijateljicama u internoj Viber grupi, on tiho pati…

For Crying Out Loud ili o plakanju

Svi smo iskusili da nam osjećaji prerastu obujam prsa, počnu silom navirati na oči i spuštati nam se niz obraze u tankim mlazovima. Iako se ponekad ljutimo što nam oči propuštaju protiv naše volje, rijetko što toliko pročišćuje kao kvalitetna porcija plakanja. No kolika je važnost plača danas, kad se čini da suze više ne moramo toliko kriti? 

▲ Povratak na vrh