The science of sleep: šest savjeta za slađi san

16.05.2020.

Pazite li na higijenu spavanja? 

Ponekad zaboravljamo da je kvalitetan san jednako važan kao zdrava prehrana i vježbanje. Odmor nas štiti od pada imuniteta, pomaže u oporavku nakon treninga, spašava nas od dekoncentracije, čuva ljepotu naše kože i bitan je kod gubljenja kilograma.  Dobra higijena spavanja je nešto što morate uvrstiti u svoju svakodnevnicu, a mi vam u nastavku otkrivamo kako da postanete naspavani kao beba.

Digitalni detox

Koliko god to bilo teško, pokušajte dva sata prije spavanja izbjegavati mobilne uređaje, računala , tablete i ostale gadgete. Plava svjetlost koju emitiraju elektronični uređaji snižavaju razinu melatonina, hormona koji je odgovoran za osjećaj pospanosti.

Budilica

 Vrijeme je da si nabavite klasičnu budilicu! Neka vas ona umjesto mobitela budi svako jutro. Ovaj retro alarm nema opciju  “snooze” što je odlična vijest jer odgađanje buđenja za 10 ak minuta  vam neće priuštit ekstra kvalitetne minute sna, a i vrlo vjerojatno ćete zakasniti na posao i bitan sastanak.

Spavanje uz TV

Pokušajte ne zaspati ispred TV uređaja. Studija o spavanju je pokazala da ćete se sigurno tijekom noći barem jednom probuditi i upravo takav isprekidani san dovodi do loše kvalitete spavanja.

Temperatura

Snižavanje tjelesne temperature može pomoći pri spavanju. Idealna temperatura u vašoj spavaćoj sobi trebala bi iznositi između 18 i 20 celzijevih stupnjeva. No, savjetujemo da svakako utoplite ruke i stopala, pogotovo u zimskim mjesecima.

Večera prije spavanja

Najbolji večernji obroci sadrže triptofan, esencijalnu aminokiselinu koja pridonosi lučenju hormona serotonina. Upravo on uspješno regulira spavanje. Primjer  jela koje možemo pojesti prije spavanja su kajgana, sir, niskomasno mlijeko, jabuka ili zdjelica cjelovitih žitarica s obranim mlijekom.

Madrac

Koliko je star vaš madrac? Ako je stariji od 10 godina, vrijeme je za šoping! Krevet s pravilnom potporom osigurat će vam da se manje okrećete po noći, manje se budite, manje uznemiravate bolju ili goru polovicu i ono najbitnije manje je vjerojatno da ćete se ujutro probuditi osjećajući umor.

 

Piše: Aleksandra Milinković

Fotografije: Instagram

Pročitajte i...

Kako prilagoditi trening menstrualnom ciklusu?

Sportske aktivnosti možete vrlo lako prilagoditi hormonalnim promjenama

Znate li koji stil yoge izabrati za sebe?

Donosimo kratki vodič za sve buduće vježbače najpopularnijeg treninga na svijetu

Vježbanje u paru? DA!

Treniranje u dvoje je motivirajuće i zabavno

Znate li zapravo razliku između joge i pilatesa?

Instruktorica pilatesa Laura Schauperl objasnila nam je koji trening odabrati

Čarobni prah koji želiš u svojoj prehrani

Maca prah-jedan od najzdravijih suplemenata na svijetu

▲ Povratak na vrh