The science of sleep: šest savjeta za slađi san

18.11.2020.

Pazite li na higijenu spavanja? 

Ponekad zaboravljamo da je kvalitetan san jednako važan kao zdrava prehrana i vježbanje. Odmor nas štiti od pada imuniteta, pomaže u oporavku nakon treninga, spašava nas od dekoncentracije, čuva ljepotu naše kože i bitan je kod gubljenja kilograma.  Dobra higijena spavanja je nešto što morate uvrstiti u svoju svakodnevnicu, a mi vam u nastavku otkrivamo kako da postanete naspavani kao beba.

Digitalni detox

Koliko god to bilo teško, pokušajte dva sata prije spavanja izbjegavati mobilne uređaje, računala , tablete i ostale gadgete. Plava svjetlost koju emitiraju elektronični uređaji snižavaju razinu melatonina, hormona koji je odgovoran za osjećaj pospanosti.

Budilica

 Vrijeme je da si nabavite klasičnu budilicu! Neka vas ona umjesto mobitela budi svako jutro. Ovaj retro alarm nema opciju  “snooze” što je odlična vijest jer odgađanje buđenja za 10 ak minuta  vam neće priuštit ekstra kvalitetne minute sna, a i vrlo vjerojatno ćete zakasniti na posao i bitan sastanak.

Spavanje uz TV

Pokušajte ne zaspati ispred TV uređaja. Studija o spavanju je pokazala da ćete se sigurno tijekom noći barem jednom probuditi i upravo takav isprekidani san dovodi do loše kvalitete spavanja.

Temperatura

Snižavanje tjelesne temperature može pomoći pri spavanju. Idealna temperatura u vašoj spavaćoj sobi trebala bi iznositi između 18 i 20 celzijevih stupnjeva. No, savjetujemo da svakako utoplite ruke i stopala, pogotovo u zimskim mjesecima.

Večera prije spavanja

Najbolji večernji obroci sadrže triptofan, esencijalnu aminokiselinu koja pridonosi lučenju hormona serotonina. Upravo on uspješno regulira spavanje. Primjer  jela koje možemo pojesti prije spavanja su kajgana, sir, niskomasno mlijeko, jabuka ili zdjelica cjelovitih žitarica s obranim mlijekom.

Madrac

Koliko je star vaš madrac? Ako je stariji od 10 godina, vrijeme je za šoping! Krevet s pravilnom potporom osigurat će vam da se manje okrećete po noći, manje se budite, manje uznemiravate bolju ili goru polovicu i ono najbitnije manje je vjerojatno da ćete se ujutro probuditi osjećajući umor.

 

Piše: Aleksandra Milinković

Fotografije: Instagram

Pročitajte i...

Čarobni prah koji želiš u svojoj prehrani

Maca prah - jedan od najzdravijih suplemenata na svijetu

Znate li zapravo razliku između joge i pilatesa?

Instruktorica pilatesa Laura Schauperl objasnila nam je koji trening odabrati

Ovi neočekivani razlozi mogli bi biti uzrok bolova u leđima

Znamo da je bol u leđima globalni zdravstveni problem i najčešći razlog izostanka s posla, ali zbog toga nam nije ništa lakše kad nas ukliješti. Kako to izbjeći?

Korisni savjeti za treniranje ljeti

5 stvari o kojima trebate voditi računa pri vježbanju u ljetnim mjesecima

Over 50 & fabulous!

U Hollywoodu je ostalo malo žena poput Sandre Bullock, Halle Berry i Jennifer Aniston, glumica koje su prošle pedesetu, izgledaju sjajno, a pritom još uvijek mogu namignuti ili podići obrvu (sve ostale je “zamrznuo” botoks). Osim fantastičnog izgleda, ove žene imaju sjajne karijere, fajterski duh i pravo su nam vrelo inspiracije. Evo njihovog “recepta” za mladolikost…

▲ Povratak na vrh