Vrijeme je da na jelovnik vratimo hranjivu bundevu

10.10.2020.

Prehrana sezonskim voćem i povrćem ključ je dobrog zdravlja

Zagazili smo u jesensku sezonu, bliži se Halloween, a bundeva već sada ima na svakom koraku.

Nekoć davno bundeva je bila bitan izvor hrane Indijancima. Pomagala im je da izdrže dugu i hladnu zimu. Ondje su je predstavili doseljenicima, kojima je također postala važan dio prehrane i nezaobilazan dio blagdanskog stola za Dan zahvalnosti. Smatra se da ju je u Europu donio Kolumbo, gdje je prvotno služila kao hrana za stoku. Danas se bundeva nalazi u mnogim vrhunskim jelima jer je ukusna, lako probavljiva i nutritivno bogata namirnica.

Ukoliko nemate ideju što skuhati za nedjeljni ručak, donosimo jedan jednostavan recept za krem juhu od bundeve.

Potrebni sastojci:

1 kg bundeve
3 veće mrkve
3 krumpira
2 luka
pola zelene manje paprike
2 grančice celera, jednako toliko i peršina
vrhnje za kuhanje (po želji)
2 žlice maslinova ulja
na vrh noža maslaca

Bundevu i povrće očistiti i narezati na ploškice. Staviti kuhati tako da voda za 2 prsta prekrije povrće. Dodati ulje, sol i papar te kuhati dok povrće ne bude mekano.

Nakon kuhanja izmiksati štapnim mikserom. U juhu dodati maslac, začine i po želji vrhnje za kuhanje.

Piše: V.S.

Foto: Profimedia

Pročitajte i...

13 beauty proizvoda s bundevom koji su savršeni za jesenske dane

Jesen je u svojoj najljepšoj fazi kada je još dovoljno toplo da možemo uživati u njenim plodovima, a ove jeseni posebno volimo beauty proizvode koji su joj posvećeni

Zašto ne bismo smjeli preskakati juhu na početku jela?

Bilo da je domaća ili instant, juha je više od okrjepljujućeg obroka

gazpacho

Gazpacho: savršen ljetni recept

Tradicionalna španjolska juha savršeno je osvježenje na visokim temperaturama

Strah od starenja

Davno ste odlučili dostojanstveno se prepustiti učinku vremena, ali niste ni primijetili kad ste počeli popuštati pod pritiskom okoline i zdvajati nad svojim odrazom. Jeste li svjesni razlike između vaše slike o sebi i načina na koji vas vide?

▲ Povratak na vrh