Ako ste mislili da je zlatna golubica Lady Gage “over-the-top”, pripremite se

22.01.2021.

Nakit modne kuće Schiaparelli san je snova svih ljubitelja nadrealizma

Na tamnom gornjem dijelu haljine u kojoj je Lady Gaga nastupila na inauguraciji predsjednika Bidena istaknuo se broš u obliku zlatne golubice s maslinovom grančicom, rad Daniela Roseberryja za modnu kuću Schiaparelli. I dok se taj dosta doslovan modni statement mogao uočiti iz aviona, zapravo se radi o vrlo neprovokativnom i umjerenom komadu nakita, kada se uzme u obzir estetika te modne kuće.

Dizajn Else Schiaparelli, Instagram: Schiaparelli

Brend je osnovala Elsa Schiaparelli između dva svjetska rata, kada je pariška scena apsolutno cvala u pogledu kreativnosti, kako modne, tako i umjetničke. Osnivačica je u svojem dizajnu često uključivala poetiku nadrealističkih umjetnika, s nekima od njih i surađivala, stvarajući neke nesvakidašnje kreacije, trompe l’oeil inovacije i promišljajući odjeću i nakit na sasvim drugačiji način. Istovremeno, nadrealistički umjetnici poput Dalija stvaraju vlastite kolekcije nakita koje utječu na buduće generacije, a umjetnost tog razdoblja, poput mobila, vidljiva su inspiracija i današnjim dizajnerima.

Dalijev šah
Instagram: Schiaparelli

Daniel Roseberry je, došavši na čelo modne kuće Schiaparelli smatrao da bi nakit mogao biti odlična poveznica između njegove osobne poetike i naslijeđa osnivačice, no u pojedinim komadima čini se da je otišao još dalje u povijest, vraćajući nakit na njegova talismanska svojstva, te dizajnirao naušnice u obliku očiju, uha ili nosa, ogrlice s biserima i keramičkim zubima…

Roseberry je dizajnirao i komade koje je nazvao “disobedient” ili “neposlušnim” nakitom koji se ne nosi samo na uobičajenim mjestima, već zauzima svaku slobodnu površinu.

Među obožavateljicama Schiaparellija, osim Gage, su i mnoge druge poznate fashionistice, poput Tracee Ellis Ross i Kim Karrdashian, koja je za Božić viđena u Haute Couture haljini i nakitu iz nove kolekcije: naušnicama u obliku patlidžana sa zmijama.

Ako je ovo najava onoga što slijedi, jedva čekamo vidjeti ostatak nove kolekcije. Spoj stvarnosti i fantazmagorije koji odlikuje ovaj nakit savršen je odraz vremena u kojem žudimo za bijegom, a ne sumnjamo da će sve luđih kreacija biti još i više.

Piše: Kristina Stakor

Foto: Profimedia, Instagram (schiaparelli)

Pročitajte i...

Prekrasan prsten koji je ujedno i odličan alat za makeup i manikure

Komad nakita koji polako, ali sigurno osvaja Instagram i potiče artističke tendencije

Intervju s dizajnericom magičnog nakita Theodorom Warre

O Indiji, suradnjama, talismanima i putovanjima s poznatom britanskom kreativkom, unukom službenog zlatara Britanske Krune

Ima li boljeg poklona za Valentinovo od nakita inspiriranog božicom zavodljivosti?

Dizajnerski nakit Peitho odiše bezvremenskim dizajnom, a nadahnut je klasičnom mitologijom...

Kako održavati nakit na pravi način?

Ako ste ljubitelj nakita od zlata ili srebra, odnosno od bilo kog drugog materijala, gotovo je sigurno da mučite muku s time kako bi trebalo taj nakit održavati. Posebno ako je u pitanju nešto osjetljiviji materijal, kao što su na primjer biseri ili drago kamenje.

Dizajneri ove godine očekuju nemoguće (ali je prekrasno)

Kao što smo mogli predvidjeti, modna kuća Schiaparelli predstavila najluđe kreacije

▲ Povratak na vrh