Kostimi u ‘Cruelli’ nadahnuti su Alexanderom McQueenom i Vivienne Westwood

cruella
10.05.2021.

Ovaj film još jednom dokazuje da zlikovke imaju najbolje modne komade

‘Cruella’ donosi priču o mladoj i talentiranoj Estelli, čiji modni izričaj zapne za oko barunici Hellman, te se ona postepeno pretvara u kultnu zlikovku Cruellu De Vil. Radnja filma odvija se u punk i rock, buntovničkoj eri sedamdesetih, a moda i stil života tog vremena inspirirali su kostimografkinju Jenny Beavan za fantastične, ‘over-the-top’ kostime, koja njima priča priču o pojedinim likovima.

Jenny Beavan kostimografkinja je koja iz sebe ima 50-ak godina karijere, 2 osvojena Oscara (za filmmove ‘Mad Max: Fury Road’ i ‘Soba s pogledom’) i još 8 nominacija za prestižnu nagradu Akademije, između ostalog. Kako moda može pridonijeti karakterizaciji likova pokazala je i izrađenim kostimima. Za lik barunice, koju tumači Emma Thompson, inspiraciju je pronašla u Dioru, zlatnim i smećkastim nijansama, koje insinuiraju da je barunica otmjena dama stare garde, nasuprot buntovnoj Estelli/Cruelli.

I dok Emma Thompson izgleda doista aristokratski u svili, satenu i brokatu, nadahnuće za lik Estelle kostimografkinja je tražila na sasvim drugim mjestima: u second hand shopovima i na buvljacima. Obilazila je trgovine i sajmove od Londona, Brooklyna i Los Angelesa, organizirala višesatne probe, ali na kraju nijedan od nabavljenih komada nije završio u filmu, premda su poslužili kao inspiracija. Očekivano, modni uzori za modno naprednu Estellu 1970-ih bila je Vivienne Westwood, ali i nenadmašan dizajn Alexandera McQueena.

Cruelline boje su one snažnih kontrasta: crna, bijela i crvena za posebne prigode. Osobito izazovnom se pokazala kreacija za scenu u kojoj stoji na baruničinu autu u bogatoj suknji koja je isprva bila preteška, ali su je uspjeli izraditi, uz pomoć kostimografkinje Kirsten Fletcher i studenata koji su našili preko 5000 latica!

Nesvakidašnja kostimografkinja, koja je mnoge šokirala pojavivši se na dodjeli Oscara u kožnoj jakni, za Vogue je otkrila svoju omiljenu kreaciju za film i to nije nijedna od kreacija inspiriranih haute coutureom već – kostim za chihuahuu odjevenu u štakora.

Sve nevjerojatne kreacije, od psećih do aristokratskih, imat ćemo prilike vidjeti u kinima od 27. svibnja.

Piše: Kristina Stakor

Foto: Profimedia

Pročitajte i...

Olivia Wilde objavila teaser svog novog filma

S nestrpljenjem iščekujemo film 'Don't Worry Darling' u kojem glavne uloge tumače Florence Pugh i Harry Styles

Najljepši filmski kostimi koje potpisuje Yves Saint Laurent

Crtice iz strastvene kostimografske karijere jednog od najznačajnijih dizajnera u povijesti

Pet filmova zbog kojih ćete poželjeti otputovati na jug Francuske

Ovi divni filmovi naveli su nas da počnemo sanjariti o romantičnom jugu Francuske

Nosi se... denim bralette?

Emily Ratajkowsky prošetala se ulicama New Yorka u vrlo hot 'denim na denim' kombinaciji

Carey Mulligan ponovno u borbi protiv zlostavljača

Film čija produkcija počinje ovog ljeta bavit će se razotkrivanjem zločina Harveya Weinsteina

▲ Povratak na vrh