Čudesan nakit od kristala u koji ćete se sigurno zaljubiti

18.02.2020.

Intervju: Petra Dusper (Bayou Jewelry)

Crni turmalin štiti nas od negativne energije, s ametistom ćemo lakše postići pročišćenje i pronaći smiraj, a rozenkvarc će otvariti naše srce i donijeti nam ljubav, prvo prema samima sebi, a onda i prema drugima. Svaki kristal ima svoju “super moć”, svoju energiju i značenje, a uz njihovu “praktičnu” stranu svi imaju i onu estetsku što ih čini savršenima za izradu nakita. Sa svojim jedinstvenim šarama i strukturama, ali i bojama koje se presijavaju pod sunčevom svjetlošću, jednostavno su nedoljivo lijepi, svaki na svoj način. To jako dobro zna mlada dizajnerica nakita Petra Dusper koja je, iz ljubavi prema kristalima, pokrenula svoj brend nakita Bayou, a koji očarava čarobim prstenovima od topaza i gorskog kristala, šarmantnim ogrlicama od prugastog ahata i romantičnim naušnicama od ametista. Volite li kristale, u Bayou ćete se sasvim lako zaljubiti.

Kako si se i kada počela baviti izradom nakita? Sjećaš li se prvog komada koji si izradila?

Sigurno ste mislili da se bavim ovime dugi niz godina ili od malena, ali uopće nije tako! Zapravo je moja priča o Bayou nakitu jako jednostavna. Sve je počelo prije dvije godine. Kako sam oduvijek gajila ljubav prema kristalima, tražila sam nakit s kojim ih mogu nositi sa sobom u svakodnevnom životu, a da je taj nakit što jednostavniji i da paše mom stilu odijevanja. I, naravno, nisam ga našla, ali mi je jedne noći sinulo: Zašto ga ja ne bih izradila? Znam točno što hoću i kako želim da izgleda! Da bude jednostavan, a ipak pun energije i emocija! I tako sam malo po malo počela s izrađivanjem i usvajanjem novog znanja oko izrade nakita, a i o preradi kristala. Željela sam stvoriti nešto čega još nema kod nas, nešto jedinstveno, drugačije i mislim da sam uspjela u tome. Prvi komad nakita koji sam izradila je bio prsten aventurina.

Bayou nakit vrlo je upečatljiv i vrlo elegantan. Kako bi ti opisala svoju estetiku?

Hvala, hvala! Vjerujem da je estetika Bayou nakita jako jednostavna i elegantna, a ipak energetski jaka, zbog kristala i poludragog kamenja. Htjela sam stvoriti nakit koji je “dubok”, ima energiju, a da je isto tako i modni, jednostavno da je stvoren za svačiji ukus.

Nakit izrađuješ od poludragog kamenja i kristala. Osim što su kamenčići estetski lijepi, zanimljivo je i da svaki ima svoju energiju i značenje. Možeš li nam reći nešto više o tome?

Tako je! Mogla bih o njima pričati do sutra tako da ću probati reći samo ono najvažnije. Nastali su dok se Zemlja formirala i nastavili su se preobražavati dok se i sam planet mijenjao. Time su “pokupili” čistu energiju našeg planeta. Znanstvenici  i mudraci drevnih kultura proučavali su svojstva kristala i njihov utjecaj na čovjeka i došli do zaključka da kristali vibriraju vrlo skladnim titrajima koji djeluju iscjeljujuće na ljudske organe. Tako su razvili učenja i popise o kristalima i njihovom iscjeljujućem djelovanju na ljudska bića! Svaki poludragi kamen ili kristal ima svoju jedinstvenu energiju, neki su bili izloženi ogromnom pritisku, neki su nastali u odajama duboko pod zemljom, neki su se nataložili u slojevima, neki su nastali kapljanjem, sve to utječe na njihove osobine i na način na koji funkcioniraju.

Imaš li uzore? Nekoga čiji te rad inspirira?

Inspiraciju vučem iz modnog nakita i iz svoje glave, pokušavam sve to ukomponirati. Najveća inspiracija mi je Mejuri nakit i u estetskom, ali i u poslovnom smislu! Ali ne mogu reći da imam uzor kao takav.

Koji ti je omiljeni komad nakita koji si do sada izradila?

Najdraži komad nakita je bio prvi koji sam ikad i izradila, a radi se o prstenu zelenog aventurina. Bila sam presretna i preponosna! Još uvijek ga nosim i mislim da će uvijek biti onaj jedan koji neće ići u prodaju i koji će imati sentimentalnu vrijednost.

Kakvi su planovi za budućnost? Na čemu trenutno radiš i o čemu maštaš?

Trenutno sam fokusirana samo da izbacujem još nakita, rad, rad i rad! Vidjet ćemo gdje me budućnost bude odvela, ali razmišljam intenzivno o svojoj radnji (shopu) i ateljeu. To dvoje bih nekako probala ukomponirati skupa.

Piše: T.L.

Fotografije: Bayou

Pročitajte i...

nakit s inicijalima

Luksuzna abeceda: Ispišite svoje ime - nakitom

Trend koji nikada ne prolazi je nakit s inicijalima

zlatarna dodić

Mame zaslužuju najbolje - a mi znamo koji komad nakita bi ih zasigurno razveselio

Medaljon, biseri, narukvice s ugraviranim personaliziranim porukama pokloni su koji bi raznježili sve žene, a osobito mame

ogrlice

Kako nositi nanizane ogrlice po uzoru na fashionistice?

EmRata, Dua Lipa, Bella i Riri obožavaju kombiniranje različitih oglica, a jasno je i zašto: izgleda vrlo cool!

Legendarna dizajnerica nakita Elsa Peretti preminula u 80. godini

Dizajnerica, filantropkinja i bivši model autorica je nekih kultnih komada nakita

Prekrasan prsten koji je ujedno i odličan alat za makeup i manikure

Komad nakita koji polako, ali sigurno osvaja Instagram i potiče artističke tendencije

▲ Povratak na vrh