Daroviti Christopher Kane

Christopher Kane
11.09.2012.

U svega je šest godina dizajner Christopher Kane postao jedan od najtraženijih britanskih modnih kreatora mlađe generacije

“Modu doživljavam kao stvar instinkta koji mi omogućuje da prepoznam što žene vole. Svaka mi je kolekcija posebno iskustvo. Kada je crtam, volim se osjećati slobodno i raditi spontano, ali nikad ne prestajem zamišljati ženu koja će nositi te modele”, kaže 30-godišnji britanski dizajner Christopher Kane, miljenik modnih znalaca i brojnih celebrityja, čija je kolekcija mramornih boja i uzoraka na posljednjem londonskom modnom tjednu bila pravi trijumf, baš kao i kolekcija Versus koju je dizajnirao za brend Versace.

Za Kaneovu suradnju s kućom Versace presudnu ulogu odigrala je Anna Wintour, prva je prepoznala Christopherov talent

“Christopher Kane jednostavno je savršen”, zaključila je ushićeno novinarka britanskog Ellea nakon što je nekoliko mjeseci proučavala njegovu svakodnevicu i način rada, razgovarala s ljudima koji ga poznaju i svjedočila njegovu londonskom i milanskom uspjehu, očarana njegovom strastvenošću i usredotočenošću na posao.

Ipak, primijetila je da mu nije uvijek lako nositi se sa stresom i velikim očekivanjima koja mu je uspjeh natovario na leđa te da je pomalo težak i kompliciran.

Uspješni Škot

Kako je talentirani Škot u šest godina uspio postati jedan od najtraženijih britanskih dizajnera mlade generacije, s kolekcijama koje uspješno konkuriraju najvećim svjetskim dizajnerskim imenima?

Tako što svake sezone uspijeva osmisliti čarobne modele sasvim drukčijeg kroja, materijala i spektra boja, oduševljavajući žene odjećom kakvu nikad nisu mislile da bi poželjele odjenuti – poput modela od kožnate čipke, i to u fluorescentnoj boji, ili sportskih natikača ukrašenih draguljima.

No moda je takva, nepredvidljiva, kapriciozna, i upravo zato neodoljivo privlačna, čarobna, izazovna.

Usto, Christopher posvećuje opsesivnu pozornost predstavljanju svojih kolekcija. Njegove modele uvijek nose najnovija hot lica i top-modeli, vodeći nas kroz priču čiji je kraj dijametralno suprotan početku, ostavljajući nas zatečene pitanjem kako je zapravo sve počelo.

A kad revija završi, obavezno slijede diskusije o uzbudljivom doživljaju i modelima koje mnogi celebi odmah naručuju.

Zadatak za cijelu obitelj

Christopher je rođen u Škotskoj, u gradu Motherwell, kao najmlađe dijete inžinjera i kućanice, uz dva brata i dvije sestre, Sandru i Tammy, koje mu obje pomažu u poslu.

Sandra u London dolazi dvaput tjedno jer je u Christopherovoj tvrtki zadužena za upravljanje ljudskim resursima, a Tammy mu je najveća podrška i bliska suradnica od samog početka, danas i poslovna partnerica.

Ona je, priznaje Christopher, utjecala i na njegov izbor studija jer je, budući da je starija, prva otišla u London, na studij grafičkog dizajna, a onda ga je, uvjerena u njegov golemi dar za crtanje i modu, pozvala da joj se pridruži i savjetovala mu da upiše prestižni koledž Saint Martins, gdje se odmah istaknuo kao iznimno talentiran i vrijedan student.

Kaneova pripijena haljina nadahnuta filmovima ‘Planet majmuna’ i ‘Obitelj Kremenko’ na Net-a-porteru.com prodana je u roku od 24 sata

Kad im je iznenada umro otac, Tammy je žrtvovala vlastitu karijeru i vratila se kući kako bi pomogla mami, no obitelj se složila da i zadnji novčić treba uložiti u nastavak Christopherova obrazovanja. Tammy mu se pridružila tek nakon dvije godine, kad je već bio pri kraju magisterija.

“Bilo je to divno vrijeme. Christopher mi je uvijek pokazivao na čemu radi, a ja sam isprobavala njegove kreacije. Postavio bi me pred ogledalo i na meni prepravljao modele. To mu je išlo vrlo dobro, postao je vrlo brz i tako je brže razvijao svoje ideje”, kaže Tammy.

Potvrđuje to i Christopherova mentorica na Saint Martinsu, veliki modni autoritet Louise Wilson, stroga i zahtjevna profesorica (među studentima kruži sintagma: “Ako preživiš Wilsonicu, modna industrija bit će ti mačji kašalj).

“Uvijek je uz njega bila Tammy, na kojoj je isprobavao svoje modele, pa je već kao student ostvario iznimno važan dijalog sa ženom, što nije čest slučaj među studentima mode, koji su gotovo svi homoseksualci… Bio je rijetko dobar student, duhovit i talentiran. Nema mnogo ljudi koji mogu pretvoriti slamu u zlato”, kaže Louise Wilson.

Pritom se referira se na kolekciju koju je 2006. predstavio kao magistarski rad, poznatu po tome što je od jeftinih, rabljenih čipkastih modela s buvljaka Dalston kreirao haljine iznimna kroja, živih boja, sasvim posebne i originalne, “kratke, seksi, pripijene poput druge kože”.

Modeli kakve želi svaka žena

Zahvaljujući toj kolekciji od rastezljive čipke ukrašene mjedenim ringovima, škotska dizajnerska udruga proglasila ga je mladim dizajnerom godine, Harrods ga je nagradio s 1500 funti i dvotjednom izložbom u svojim izlozima, a Top Shop povjerio mu je dizajniranje svoje kolekcije, što mu je donijelo široku popularnost.

Njegove kreacije oduševile su i Donatellu Versace, koja mu je financirala završnu ispitnu kolekciju i odmah ga angažirala kao svog savjetnika za nove kolekcije odjeće, cipela i dodataka.

Mnogi, međutim, tvrde da je u ostvarenju Kaneove suradnje s kućom Versace presudnu ulogu odigrala Anna Wintour, koja je prva prepoznala Christopherov talent, odvela ga na Donatellinu reviju i preporučila ga talijanskoj kreatorici.

Kane uvijek iznenađuje, uvijek donosi nešto novo, ali uspijevajući zadržati prepoznatljiv rukopis

Glavna urednica američkog Voguea mladog je škotskog dizajnera odmah odabrala za svog miljenika i, pružajući mu golemu medijsku podršku, otvorila mu sva važna vrata u modnom svijetu.

To mu je omogućilo da za svoje revije odmah dobije najpoznatije manekenke, da bude prisutan u svim modnim medijima te da prodaje svoje modele u ekskluzivnim dućanima.

Suradnjom s Donatellom 2009. na Versaceovoj drugoj liniji Versus, namijenjenoj mladima, koju je svojim rokerskim kreacijama izdignuo iz mrtvih, Christopher se potvrdio kao kreator koji odlično prepoznaje duh vremena.

Uvijek unosi nešto novo

Kaneov je veliki forte što uvijek iznenađuje, uvijek donosi nešto novo, ali uspijevajući zadržati prepoznatljiv rukopis. Dok je njegova prva kolekcija bila strukirana i pripijena uz tijelo, drugu, za koju je cipele kreirao Manolo Blahnik, obilježavaju ležernost i tek naznaka siluete, a čipku su zamijenili baršun i koža.

Treća, s kojom je imao nevjerojatni peh jer su mu dan uoči revije čak 23 komada ukradena, zajedno s laptopom, bila je u znaku kašmira, printa na zmijskoj koži i trapera te ponovne suradnje s Blahnikom, priskrbivši mu priznanje britanskih modnih stručnjaka i titulu dizajnera godine.

Nakon senzacionalnog uspjeha kreacije sa svjetlucavim biserima u kojoj je Beth Ditto nastupila u Royal Albert Hallu, Swarovski ga je uključio u tim svojih dizajnera nakita.

Četvrtom je kolekcijom dominirao slojeviti organdij ukrašen ušivenim svjetlucavim pločicama, topići od isprepletenih vrpca kašmira i haljine s bogato ukrašenim sakoima.

Peta, nadahnuta filmovima ‘Planet majmuna’ i ‘Obitelj Kremenko’, s haljinama od nekoliko slojeva nabranog šifona i kože pripijenim uz tijelo, doživjela je monumentalan uspjeh kod kritike, ali i široke publike, te je na Net-a-porteru.com prodana u roku od 24 sata.

Šesta revija, iz 2009., u kojoj su prevladavale siva i crna te savršeni muški krojevi, proglašena je njegovom najboljom revijom dotad, a Donatella je bila toliko oduševljena suradnjom s njime na kolekciji modnih dodataka za Versus iste godine da ga je usporedila sa svojim slavnim pokojnim bratom, uputivši mu tako najveći mogući kompliment.

“Neizmjerno sam ponosna na Christophera”, rekla je Donatella novinarki britanskog Ellea. “Posljednja mu je kolekcija fantastična, neizmjerno kreativna. Njegove modele mora poželjeti svaka žena jer on voli žene i kad se to poklopi s njihovim željama, to ga čini izvanrednim i, čak bih rekla, svrstava njegovu modu u kategoriju aristokratske. Njegova posljednja kolekcija za Versus najviše je u duhu nekadašnjeg Versusa. Kane iznimno poštuje brend, proučava arhivu, no uvijek napravi korak dalje.” 

Tekst: Mirjana Brabec
Foto: Imaxtree.com

Pročitajte i...

Obožavateljice Chistophera Kanea od sad i za svoj najvažniji dan mogu odjenuti njegove kreacije

Christopher Kane izbacio kolekciju vjenčanica na Matches Fashion webshopu!

Jennifer Lopez izgleda sjajno u novoj Versace kampanji

Inspirirana kultnom haljinom s Grammyja

ELLE Countdown: 10 trenutaka na modnoj pisti koji su obilježili ovo desetljeće

Ako ste propustili ove ključne momente, vjerojatno ste prespavali dekadu!

Divlji zapad u Versace stilu

Nova kolekcija kultnog brenda

▲ Povratak na vrh