U sjećanju na Oscara de la Rentu

Oscar de la Renta
27.10.2014.

Otkrivamo vam pet činjenica o slavnom dizajneru koje zasigurno niste znali

“Moda je ono što je trenutno ‘in’, dok je stil više od mode. Stil je vaše umijeće da budete svoji, autentični,” izjavio je legendarni dizajner Oscar de la Renta u intervjuu za magazin Vanity Fair prije 5 godina. Slavni dizajner koji nas je napustio prošlog tjedna, ostavio je iza sebe imponzantno modno nasljeđe, kao i citate koje ćemo vječno pamtiti.
Ipak, postoje činjenice koje su relativno nepoznate, a mi vam donosimo pet najzanimljivijih.

1. Sada već slavne uniforme mladih izviđača Amerike (Boy Scouts of America) osmislio je upravo Oscar prije 34 godine (1980.)

Kad pomislimo na Oscara, prva asocijacija su raskošne kreacije, ali to ne znači da se slavni dizajner nije jednako dobro snalazio i u praktičnoj odjeći. Naime, prije 34 godine upravo je on bio angažiran da redizajnira tadašnje uniforme koje su nosili mladi izviđači Amerike. Oscar je na uniformama radio pune dvije godine, učinivši ih krajnje praktičnim i zanimljivim.

2. Uvjerio je Annu Wintour da stavi Hillary Clinton na naslovnicu magazina Vogue

Iako Vogue ima već pozamašnu kolekciju naslovnica s Prvim damama, led je probila upravo Hillary Clinton kad se 1998. godine pojavila na naslovnoj stranici modne Biblije. Za to je najviše zaslužan Oscar koji je uvjerio hladnu kraljicu da pruži priliku supruzi Billa Clintona. Naravno, Hillary je tada pozirala u crvenoj, balskoj haljini s potpisom slavnog dizajnera.

 

 Oscar de la Renta

 

3. Zakupio je stranicu portala WWD da odgovori na negativne komentare

Prije dvije godine, modna kritičarka New York Timesa, Cathy Horyn napisala je poprilično negativan komentar na račun njegove kolekcije – “gospodin de la Renta je nalik hot dogu, jednoličan i neinspirativan, i nema više prava da drži moć u američkoj modi, njegovo vrijeme je prošlo”. Kao odgovor na ove prozivke, de la Renta je zakupio stranicu portala WWD na kojoj je između ostalog napisao “Ako ta osoba ima slobodu da me nazove hot dogom, onda imam i ja slobodu da je nazovem hamburgerom starim tri dana.”

4. Posvojio je dječaka iz sirotišta u Dominikanskoj Republici

De la Renta je izjavio kako je u sve to uplovio sasvim slučajno. “Jedna žena me zaustavila i zamolila za pomoć. Njenom sinu sam samo osigurao školovanje, ali kompletan osjećaj kad pomognete nekome potaknuo me da posvojim Mosesa, mog sina. Želio sam da odraste u dobrog, kvalitetnog muškarca i to se i ostvarilo.”

5. Michelle Obama u javnosti se pojavila nakon duže pauze noseći kreaciju Oscara de la Rente, dva tjedna njegove smrti

Michelle, koja je do sada nekoliko puta blistala u Oscarovim kreacijama, nastavljajući tradiciju nošenja njegovog dizajna koju su lansirale Kennedy i Clinton, blistala je na događaju White House Fashion Education Workshop u haljini iz jesenske kolekcije.

Bonus: Veliki broj njegovih prijatelja potvrdio je da je Oscar volio pjevati (u čemu je bio odličan!).

Foto: Profimedia

Pročitajte i...

Treba vam doza sunca i pozitivne energije?

Nova kolekcija Oscar de la Renta za proljeće/ljeto 2021. donosi baš to: dobre vibracije. I ananas.

Kako Irina Shayk izgleda u vjenčanici?

Oscar de La Renta savršeno pristaje supermodelu

London Calling: svi lookovi Margot Robbie u glavnom gradu Engleske

Glumica zna kako nositi bilo koji odjevni predmet

Meghan Markle blistala na vjenčanju nećakinje princeze Dijane

Vovjotkinja je za ovu prigodu odabrala divnu boho haljinu

▲ Povratak na vrh