Egzotična moda: ‘It’ komadi od gljiva i kaktusa

23.04.2021.

Budućnost mode zvuči - sočno?

Modna industrija je već godinama u potrazi za alternativama koži, a nove opcije iz prirode nameću se kao izdržljiva i održiva rješenja. Poznato je da je mesna industrija jedna od glavnih zagađivača, te da se zbog širenja pašnjaka u nekim dijelovima svijeta provodi agresivna deforestacija. Mnogi od nas spremni su smanjiti unos mesa, pa čak i prebaciti se na vegetarijansku prehranu, ali bismo li se ‘prebacili’ na čizme od umjetne kože? Ako se uzme u obzir su da neke ‘veganske’ varijante kože zapravo naftne prerađevine, zapravo je upitno koliko su bolje za okoliš. No, u posljednje se vrijeme javljaju nove sirovine koje imaju kvalitete kože, ali su održivije.

Jedna od opcija je nova vrsta kože mycelium, izrađena od korjenaste strukture gljiva koja izgleda poput prave kože. Sve više i više brendova okreće se održivijim sirovinama, a među predvodnicima trendova je Stella McCartney koja od samih početaka zagovara veganske materijale. Stoga ne čudi što je udružila snage s tvrtkom Bolt Threads kako bi razvila potencijale veganske kože Mylo. Isprva materijal nije bio podatan poput kože niti dozvoljavao varijacije, no danas, osim modnih dodataka poput torbi, se od njega mogu izraditi odjevni predmeti, te su razvijene različite teksture, debljine i težine. Stella McCartney potencijal novog materijala pokazala je topom i hlačama koje u reklamnoj kampanji nosi Paris Jackson.

Brend s dugom kožarskom tradicijom, Hermès, predstavio je klasičnu Victoria putnu torbu, izrađenu od Reishi Fine Myceliuma, kojeg je razvila tvrtka MycoWorks, a izgleda baš poput kože, te najavio da će ‘kožu’ od gljiva početi koristiti kao alternativu koži životinjskog porijekla.

No gljive nisu jedini vegetabilni izvor koji pruža mogućnosti za održiviju budućnost mode. U proteklih nekoliko godina otkrivaju se potencijali kaktusa, a nedavno je ostvarena i jedna zapažena modna suradnja. Brend Karla Lagerfelda je u kolaboraciji s njegovom nekadašnjom muzom i zagovornicom održive mode lansirao kolekciju torbi od kože izrađene od kaktusa, za koju tvrde da je jednako dugotrajna. Tu sirovinu izrađuje meksička kompanija Desserto koja, osim ove suradnje visoke mode, priprema i suradnju s popularnim H&M-om.

H&M u svojim naporima da ponudi cjenovno prihvatljivije održive komade pokrenuo je inovacije koje otpatke od hrane pretvara u vlakna koja se mogu koristiti u modnoj industriji. Celuloza od kore citrusa nalikuje na svilu, koža od bobica grožda može postati veganska koža, a lišće ananasa, lana i riže vrijedna tkanina. Iako je dug put pred nama dok ovi materijali postanu općeprihvaćeni i široko dostupni, ovakva kreativnost bez granica koja traži zdravije i održivije mogućnosti za modnu industriju, djeluje obećavajuće.

U sklopu projekta Održiva Hrvatska (dosad poznatog kao projekt ‘Žuti okvir za održivi razvoj, znanost i obrazovanje’), izdavačka kuća Adria Media Zagreb bavit će se brojnim temama na temu održivosti o kojima možete čitati na portalu odrzivahrvatska.hr.

Piše: Kristina Stakor

Foto: Instagram stellamccartney, mycoworks,  ambervaletta

Pročitajte i...

karl lagerfeld memoari

Kakav je zapravo bio Karl Lagerfeld? Kroz memoare njegove nekadašnje 'desne ruke' saznat ćemo i tu enigmu

Od boksača do jet settera, Sebastien Jondeau opisuje svoj život i povezanost sa slavnim dizajnerom

amber valletta

Sentimentalna priča o održivoj modi: Karl Lagerfeld x Amber Valletta

Muza odala počast slavnom dizajneru novom kolekcijom torbi od održivih i inovativnih materijala

Nema više izlika: Održivost za svačiji ukus

Ni modna industrija nije ostala imuna na globalni zaokret prema održivom stilu života. Štoviše, insajderi se osjećaju pomalo odgovorno jer je općepoznata činjenica da je ta industrija drugi najveći zagađivač prirode na svijetu. Ove dizajnerice trude se to promijeniti...

Što je twilly i kako ga nositi?

Svileni modni detalj koji možete nositi - svuda!

Moschino za novu kolekciju okupio ikone: Amber Valletta, Karen Elson i Carolyn Murphy zajedno na pisti

Scottova prezentacija bila je kreativna, zabavna i pomalo provokativna. Pistom su prošetale brojne zvijezde poput Winnie Harlow i Dite von Teese, a Mirandu Kerr umalo nismo prepoznali

Unuka legendarne ljepotice nova je Chanelova ambasadorica

Vidite li sličnost s jednom od najelegantnijih zvijezda prošlog stoljeća?

▲ Povratak na vrh