Kako je modni svijet reagirao na korona virus?

25.02.2020.

Neki otkazuju revije, drugi u kolekcije uključuju zaštitne maske

Tjedni mode, događanja prepuna poznatih osoba, glamuroznih kreacija i prelijepih manekenki, mjesto su snova, naoko zatvoren „bubble“ svijet, u kojemu je sve lijepo i divno, a najgore što se sudionicima spomenutih manifestacija može dogoditi jest da budu smješteni u drugi red umjesto prvog ili im netko popljuje outfit u kojem su došli na reviju.

No, ove se sezone u taj savršeni svijet uplela realnost zvana korona virus. Već predzadnjeg dana Milano Fashion Weeka, kako prenosi Vogue Runway, za vrijeme jedne od posljednjih revija toga dana, onoj brenda Missoni, objavljeno je da su se prvi slučajevi pojavili i u ovoj modnoj prijestolnici, a u publici se više pričalo o periodu inkubacije te učinkovitosti zaštitnih maski nego o novoj kolekciji koja se upravo prikazivala. Sljedećeg dana Giorgio Armani otkazuje pozivnice svim uzvanicima revije svoj glavne linije, te umjesto na klasičnoj reviji s gostima, snima video kolekcije u praznoj dvorani, kako bi spriječio moguće širenje virusa među uzvanicima.

 

Kako prenosi portal Business of Fashion, redoviti transfer modnog svijeta iz Milana prema Parizu, s jednog na drugi fashion week ove se sezone odvija pod kontrolama na granicama i obaveznim mjerenjem temperature, dok Parižani strahuju je li slučajno koji modni novinar ili manekenka uhvatio nesretni virus u Italiji te ga prenio u Francusku. Već prvi dan pariških revija poznata dizajnerica mlađe generacije, Marine Serre, na jednom od modela kao accessoires prikazuje zaštitnu masku. Par drugih kreacija također dolazi sa pokrivalima za glavu. Brz je to odgovor na aktualni razvoj situacije, vidjeti ćemo kako će ostali dizajneri reagirati na situaciju. Ono što zasad znamo je da će većina svojim uzvanicima ponuditi zaštitne maske, a da li će se još koji u samoj kolekciji osvrnuti na ovu epidemiju, ostaje vidjeti.

 

Piše: J.R.

Fotografije: Instagram

Pročitajte i...

Fashion hotlist: Najznačajnije modne dizajnerice u 2020-oj

Tko su žene koje predvode trenutno najutjecajnije brendove modnog univerzuma

Lookovi s Paris Fashion Week-a - veliki povratak velikih ramena

Pariški tjedan mode održava se od 28. rujna do 6. listopada, s kreativnim načinima prezentacije u skladu s „novim normalnim“, a mi donosimo istaknute lookove s već održanih revija

Marine Serre F/W 2020: moda s drugog planeta

Sjajna futurewear kolekcija predstavljena u nekoliko kratkih filmova

Što Manolo Blahnik vidi kad pogleda kroz prozor?

Slavni dizajner skicirao je svoj pogled za W magazine

Stilska inspiracija: Irene Kim

Multitalentirana influencerica, manekenka i dizajnerica

▲ Povratak na vrh