Kakva je moda spašavala Amazonu prvog dana Zagreb Fashion Destinationa?

16.10.2019.

Projekcijama figurativno, dizajnima malo doslovnije

Ovosezonski Zagreb Fashion Destination veliki je naglasak stavio na održivost. Tvornicu kulture prije prvog izlaska na pistu tresla je strahovita uvertira, a sama je pista igrala goruću Amazonu koju je gasila kiša. Mnogi su prvoredaši nosili upravo komade koje su dizajneri skrojili baš za ovu reviju, no nije nedostajalo ni maštovitih kombinacija koje su uzvanici i uzvanice izvukli iz vlastitog imaginarija.

 

 

Delight by Ivan Friščić

Power na entu! Friščić nam je ove sezone priredio pregršt odijela za djevoju koja nema vremena za stajanje. Iz gotovo infrastukturnog štiha crno bijelih pepita i houndstooth vunenih komada, preko samtanih zvoncara i alpakinog krzna do, čini se, neizjbežnog šljokičastog kariranog ansambla. Kvaliteta materijala se mogla vidjeti sve do zadnjeg reda, a ni izrada nije kaskala za njom. Poseban su dašak topline unijeli karirani sakoi i veste od kašmira.

Anovi by Ivona Glavaš

Ivona Glavaš čvrsto je odlučila odrasti. Zapravo je to odlučila njezina poslovična djevoka, no linija koja ih dijeli čini se vrlo tankom. Romantike, kao što smo i očekivali, nije nedostajalo, no volumen, primjerice, volana je bio stišan, a forma pročišćena do krajnje mjere. Baroku je ostala vjerna, no odlučila ga je, kako je i red kad se odraste, uzeti u ruke ozbiljnije – u maniri neakve fine umjetnosti. Bijele su vuna i skuba pod reflektorima na trenutke poprimile vizualne karakteristike mramora, lomeći svjetlost poput kakve Laokontove družine duž nabora na rukavima.

 

BuBa Bu Design by Gorana Milaković

Među dizajnerima koji su se ove sezone odlučili uozbiljiti je i Gorana Milaković. Pomno je osluškivala svoje klijentice i skrojila odlične kombinezone, ležerna dvoredna odijela i hlače uvjerljivo najširih nogavica večeri. Pamuk i velur tvorili su većinu kolekcije, a komadi u tkanju riblje kosti učvrstili su zimsku vibru. Najupečatljiviji komad zasigurno je bio zeleni kombinezon čija su se odrješita ramena u hodu klatila poput kakve vage, a humor u obliku aplikacija na ramenima žutog razbile su ozbiljnost.

 

Dora

Iako su mnogi dizajneri ove sezone posezali za 80-ima, Dora je odlučila posegnuti još dublje u povijest i stvorila liniju unikatnih kaputa, stiliziranih poput haljina, koji su korijenje vukli iz 60-ih. Na prvi bi se pogled kombinacija svih boja i oblika koje su sadržavali uzorci čvrstih, no ženstvenih kaputa mogla činiti naprasitom, no Dora vrlo dobro poznaje boje i odlično ih je uskladila, kako na samim komadima, tako i uz dodatke. Cijelu su priču zaokružile Lapidariumove robusne narukvice.

 

Kayra Design by Eni Slosar

Sirovi porubi, printovi vlastitih ilustracija i pregršt spinova na udobne sportske krojeve u većinom monokromatskoj paleti… i zlatna toaleta. Kožni su prsluk krasili lanci, a rukave cvjetići. Najveća je zamjerka, doduše, što su djevojke na pisti neprekidno navlačile gornje dijelove haljina ne bi li im spale i otkrile malo više nego što je moglo biti prepušteno mašti.

 

Callegari – talijanska škola mode i dizajna

Polaznici Callegarijevog desetomjesečnog tečaja ove su sezone kao glavni motiv i zvjezdu vodilju na zadatak dobili stvoriti kreacije inspirirane cvijetom trešnje. Iako je jednu kreaciju doslovce sačinjavao ogroman ružičasti cvijet, kolekcija je, uzevši u obzir kako je svaki look stvorio drugi dizajner ili dizajnerica, bila vrlo kohezivna. Što je za veliku pohvalu, ovaj su put stavili puno veći naglasak na konstukciju umjesto na tisak, a i japanski je duh bio uhvaćen, kako jednostavnošću oblika, tako i koloritom.

Stolnik

Iz sezone u sezone Stolnik obara s nogu. U svrhu stvaranja ovosezonske kolekcije odlučili su se poigrati trendovima, no cijela priča o trendi krpicama ovdje staje, jer je otišla u nekom svom, alternativnom, pomalo mračnom i vrlo cool smjeru. Asimetrične siluete iz butika Stolnik nisu nikakva novost, no baratanje elementima konstrukcije, posebice kad se radi o nekolicini statement komada je ono što ih čini posebnima. Brokat, taft i svila našli su se u rapsodiji hladnih nijansi i stvorili potpuno drugačiju sliku o tome kako jedna žena može izgledati.

Mateyaneira

Iako je jednostavnost u kojoj leži šarm ovog dvojca ono što svima zapinje za oko, prave se čari otkrivaju tek pri vrlo bliskom kontaktu s njihovim komadima. Ove su sezone odlučile putem finih detalja u samom kroju istražiti identitet svoje djevojke. Znaju na odličan način pokazati da je manje zaista više. Suptilnim preoblikovanjem vječnih klasika stvaraju bezvremenske varijacije koje su trendi, no ne biste ih se sramili obući niti za 5 ili 10 godina. Ravnotežu profinjenim odijelima čiji se dijelovi vrlo lako mogu kombinirati s bilo čime što već svatko od nas ima u ormaru, postigle su, što je za svaku pohvalu, koristivši kožu odbačenu iz prehrambene industrije.

 

Piše: David Morhan
Fotografije: press/Zagreb Fashion Destination

Pročitajte i...

Dobrodošli u klub Tropicana!

 Nikad se nećemo zasititi uzoraka koji nas asociraju na tropske krajeve, njihove živopisne nijanse te svu raskoš egzotične flore i faune...

Stilska inspiracija: Tamara i Salomé Mory

Moderni pariški chic lijepih sestara

Galerija: pogledajte što sa Story kuponima možete platiti 40 posto manje

Od danas vas očekuje Story Shopping Fest u kojem ćete ostvariti popust do 40% na odabrane artikle

▲ Povratak na vrh