Kalifornija postaje prva država koja je zabranila prodaju novih proizvoda od krzna

14.10.2019.

Krzno je službeno "out" u Kaliforniji

Kalifornija je sada prva država koja je zabranila prodaju i proizvodnju novih proizvoda od krzna na temelju zakona koji je u subotu potpisao guverner Gavin Newsom. Newsom je također potpisao novi zakon kojim se zabranjuje trofejni lov na crvene risove u državi i zabranjuje uporaba određenih divljih životinja u cirkusima.

 

Novim zakonom o krznu protuzakonita je izrada, prodaja ili distribucija proizvoda od krzna u državi. Primjenjuje se na odjeću, torbe, cipele, papuče, kape ili privjeske koji sadrže krzno – te u slučaju da dođe do kršenja zakona donosi građansku kaznu za prekršaj. Zakon ima nekoliko izuzetaka, uključujući upotrebu proizvoda od krzna u vjerske svrhe i taksidermiju.

 

 

Prema organizaciji Humane Society of United States, industrija krzna doprinosi patnji i smrti više od 100 milijuna životinja širom svijeta svake godine. Zakon će stupiti na snagu od siječnja 2023. godine, Havaji i New York uveli su slične zakone i uskoro bi mogli slijediti Newsomov primjer.

 

 

Newsom je također potpisao četiri druga zakona u vezi proširivanja prava životinja u državi. AB-1254 zabranjuje lov na trofeje, hvatanje ulova ili ubijanje crvenih risova dodajući ih popisu zaštićenih vrsta u državi. 2025. država planira provesti plan upravljanja crvenim risovima kako bi se zaštitila vrsta.

 

Piše: N.B.
Fotografije: Profimedia

Pročitajte i...

Obožavamo stil Kelly Wearstler

Eklektična estetika dizajnerice interijera

New Yorka razmatra zabranu prodaje krzna

New York bi mogao postati treći veliki američki grad s takvom zabranom

TravELLE Guide: Los Angeles kroz 24 sata

Kako provesti jedan dan u gradu anđela?

▲ Povratak na vrh