Koji grad postaje nova svjetska modna metropola?

31.07.2019.

Mjesto za novo i sviježe

Zapadno tržište zasićeno je proizvodima do mjere da su kupci razmaženi količinom izbora, a ne pomaže ni činjenica da se u modi još od Demne Gvasalia nije dogodilo ništa revolucionarno. Usto luksuzni brendovi polako gube svoje poklonike jer su već svi shvatili da Dior šilterica nije ništa bolja od Adidasove, a samo ime više nema toliku čar. Nekada je Prada mogla podvaliti i do deset puta skuplju mini suknjicu jednake kvalitete onoj Benettonovoj, sve zbog tog famoznog potpisa.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MoonstoneVintageLA ⚡️ MSV (@moonstonevintagela) on

 

Prisjetimo se, primjerice, da je upravo taj trend ogromnih natpisa s imenom brenda počeo u 90-ima kao dio visokomodnih revija, a do nedavno se razvlačio i u vidu neizbježnog looka uličnih fashionistica. Ulice su onda preuzele stvar u svoje ruke i odjednom više niste tako cool sa svojim Balenciaga ruksakom ogromnog potpisa. Tu moć sada imaju potpuno opskurni brendovi. Što nepoznatiji – to bolji.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hyein Seo (@hyeinantwerp) on

S druge strane svijeta nije puno drugačije. Seoul je trenutno New York u svojim najboljim danima. To jest grad u kojem Vetements može imati pop-up butik na nekoliko sati, a nepoznati se dizajneri mogu probijati svojim tempom te će publika biti oduševljena oboma. No, možda je malčice zanimljivija priča o potonjima. Najdalje ih je razglasio Rare Market, južnokorejska koncept trgovina.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @raremarket_official on

 

Sa kritičnom masom zasićenom popularnim modnim kućama, Seoul je postao meka za nadolazeće dizajnere. Klijentela traži sviježe i novo, hrabra je u odijevanju. Dizajneri, dakako, isporučuju željeno. Veliki je čimbenik u širenju ukusa i urbane kulture K-pop, energična vrsta glazbe.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ㅡ GIRLGROUPS ❥ (@moonjieq) on

Hoće li uz pomoć Južne Koreje Japan najzad prevagnuti kulturnu i stilsku dominaciju svijeta na istok, možda je prerano za pitati se. No, zasigurno je trenutno, sviđala nam se ili ne takva estetika, travnjak zaista zeleniji s druge strane ograde.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @raremarket_official on

 

Piše: D.M.
Fotografije: Instagram/Profimedia

Pročitajte i...

Arhitektonski biser Seoula

Moderno rješenje za jedan od najnaseljenijih gradova svijeta

Stilska inspiracija: Marie Hindkaer

Obožavamo minimalističku eleganciju ove Skandi cure!

Očajavate pred ormarom jer nemate što za odjenuti? Imamo formulu koja pali svaki put!

Back to basics: crno-bijeli celebrity outifiti koje ćemo pokušati kopirati

10 ljetnih pitanja za 10 influencerica: Luna Valas

Nova edicija "10 ljetnih pitanja za 10 influencerica" donosi sve detalje ljetnog stanja uma Lune Valas

10 ljetnih pitanja za 10 influencerica: Nika Turković

O ljetnim planovima talentirane Nike Turković pročitajte u novom izdanju našeg specijala "10 ljetnih pitanja za 10 influencerica"

▲ Povratak na vrh