Koliko doista vrijede stara modna izdanja?

17.08.2017.

Čuvajte svoja stara izdanja stranih modnih časopisa. Iako sada možda skupljaju prašinu, za nekoliko bi godina mogla postati vrijedna roba među kolekcionarima

Stare brojeve utjecajnih modnih publikacija doduše ne kupuju samo zaljubljenici u modu, već i nove generacije filmaša, scenografa i dekoratera koji su premladi da bi se sjećali prošlih desetljeća, a posao to od njih zahtijeva. Za njih su Vogue, ELLE, Harper’s Bazaar, Time, Vanity Fair i slični časopisi odličan izvor inspiracije i informacija pa je trgovina starim tiskom na e-bayu postala unosan posao. Najbolje kotiraju rijetki brojevi iz sedamdesetih i šezdesetih, posebna izdanja poput kompleta Vogue Italia “Black Issue” sa sve četiri naslovnice koje se trenutno prodaje za nevjerojatnih 2.500 dolara, ali i redovno izdanje Vogue Italia sa supermodelima iz 1994. i cijenom od 190 dolara. Od novijih primjeraka visoku cijenu drže “Fashion icons issue” LOVE magazina iz 2010., raznorazni slavljenički brojevi poput rođendanskog izdanja britanskog Voguea s Kate Middleton na naslovnici, a skupi su i Vogue Collections prilozi koji se uz časopis prodaju dva puta godišnje i predstavljaju aktualne kolekcije ključnih dizajnera.

Ipak, posebno su zanimljiva stara izdanja poput Harper’s Bazaara iz rujna 1950. kada je poziciju glavne urednice držala Diana Vreeland. Teško je ne podleći nostalgiji koju budi nekoliko nasumično fotografiranih stranica iz tog broja, vraćajući nas gotovo sedamdeset godina unatrag, u vrijeme kad su modni časopisi bili jedini izvor informacija o trendovima iz Pariza. Jednako zanimljiv je i Vogue Paris iz 1973. s Veruschkom na naslovnici i editorijalom velikog Helmuta Newtona. Oba primjerka prodaju se za više od sto američkih dolara.

Zbog toga ne bi bilo loše pažljivo spremiti stare brojeve svojih omiljenih publikacija ili kupiti neka od tekućih izdanja koja imaju potencijal kolekcionarskog primjerka. Među njima su svakako posljednji broj Alexandre Schulman i prvi broj Edwarda Enninfula za britanski Vogue ili slavljenički broj američkog Voguea koji ovog rujna slavi 125. rođendan izdanjem koje već nosi titulu kolekcionarskog. Tko zna, možda jednog dana na njima zaradite višegodišnju pretplatu.

Tekst: Maja Karnik
Foto: BirthdayLifeVintage Instagram

Pročitajte i...

Lipanjski Elle je stigao na kioske

A u njemu su odgovori na sva pitanja koja trenutno intrigiraju ljubitelje mode: kako je pandemija utjecala na taj biznis, što budućnost donosi fashion branši i, naravno, što ćemo nositi ovog ljeta. U novom broju čeka vas pregršt odličnih priča i ekskluzivnih intervjua, hit trendovi sezone, modni editorijali koji “mirišu” na more te učinkoviti beauty trikovi za osvježen i pomlađen izgled. Modni imperativ glasi: seksi minimalizam!

Očajavate pred ormarom jer nemate što za odjenuti? Imamo formulu koja pali svaki put!

Back to basics: crno-bijeli celebrity outifiti koje ćemo pokušati kopirati

5 razloga zašto mrzim online shopping

Na netu sam pronašla fantastičnu jarkožutu haljinu, kao stvorenu za preplanuli ten i vruće ljetne večeri. Očarano sam promatrala fotografiju tamnoputog modela u toj boho ljepotici ukrašenoj ženstvenim voluminoznim volanima i prst je sam poletio prema „kupi“. Danas je stigla. Izgledam kao jeftina kremšnita.

▲ Povratak na vrh