Marija Kulušić: “Ako sam išta naučila ove godine, to je da je sve moguće”

04.12.2020.

Dobitnica ovogodišnje nagrade ELLE Style Awards powered by H&M za najbolji modni dizajn otkriva što je za nju glamur

Marija Kulušić prije samo dvije godine osvojila je ELLE Style Awards nagradu za najboljeg mladog dizajnera, a trud i vizija koju je uložila u svoje kolekcije su se isplatili te se u samo par godina uspela na sam vrh domaće modne scene. “Ova nagrada mi jako, jako puno znači, ali s druge strane, osjećam dužnost da ispunim neka očekivanja i dam još više od sebe jer još imam puno toga za naučiti.”, izjavila je.

Elegantna dizajnerica stvara kolekcije inspirirane osobnim iskustvima kao što su putovanja ili umjetnička djela. Sama kaže da prema detaljima koje je uvrštavala u dosadašnje kolekcije ih, gledajući unatrag, može čitati poput intimnog dnevnika. Iznimka nije ni posljednja kolekcija “Insight”, nastala u jeku pandemije, kada se odlučila u potpunosti okrenuti svojoj neposrednoj okolini i iz nje izvući sve što joj treba, a sve više značaja pridaje i održivosti: “Upotreba recikliranih materijala ograničava rad, ali ga i čini zanimljivijim i izazovnijim.”

Misao vodilja pri stvaranju kolekcija joj je kreirati nešto bezvremensko, što se može izvući iz ormara nakon niza godina, a da i dalje bude nosivo i aktualno. A što za nju znači glamur? “On je za mene stav. Preferiram pritajeni ili prigušeni glamur. A neka sitnica ili ruž ili neki dodatak zbog kojeg se osjećamo bolje, može nam pomoći da se osjećamo glamuroznije.”

Nakon godine prepune iznenađenja, Marija Kulušić radi na novoj kolekciji, smireno, dan po dan, a mi je iščekujemo s nestrpljenjem.

Piše: Kristina Stakor

Foto: Robert Gašpert, Instagram marija_kulusic

Pročitajte i...

O izazovima, prednostima i užicima 'slow fashiona' s Marijom Kulušić

Dobro poznato ime na domaćoj modnoj sceni i dobitnica nagrade Elle Style Awards 2020. za najbolji modni dizajn u ekskluzivnom intervjuu za elle.hr o važnoj temi održive mode

Što god je ispod površine, mora izaći: Marija Kulušić oduševila nas je novom kolekcijom

Dobitnica nagrade Elle Style Awards za najbolju dizajnericu 2020. ima prekrasnu, delikatnu novu kolekciju za jesen/zimu 2021.

Nezaustavljiva Marine Serre: tko je dizajnerica koju obožavaju celebovi i modni poznavatelji

Iako joj je tek 28 godina, francuska dizajnerica nezaustavljivo pomiče granice i propituje društveni status quo, potvrđujući se kao suverena čelnica 'zelene revolucije' i jedna od najkreativnijih - ali i najzaposlenijih! - akterica modne scene.

Karijerni burnout: je li trenutak za poslovnu reinvenciju?

Kako prepoznati da smo pregorjele na poslu i što poduzeti u ovim nestabilnim vremenima? Pričajmo o #FashionReinvention kada je riječ o karijeri

Najpoželjniji otpad: što je deadstock i kako je postao budućnost luksuzne mode?

Kako zahtjevi potrošača za ekološkim pristupom modnoj proizvodnji postaju glasniji, dizajneri postaju kreativniji

Što nas Haute Couture može poučiti o održivoj modi?

Novi/stari glam visoke mode kao ultimativni #FashionReinvention

▲ Povratak na vrh