Može li zaboravljeni francuski brend vratiti staru slavu?

01.07.2019.

Patou pod vodstvom Guillaumea Henryja

Ako ste pratili modu oko 2012. godine, niste mogli izbjeći jedno modno ime. Carven je gotovo preko noći, od zaboravljenoga brenda postao onaj o kome se govori, čije su stvari na vrhu lista prodaje, kojeg su odjednom počele nositi sve It djevojke.

Girly, dopadljiv stil, nosiv, a opet vrlo „fashion“, dizajnera brenda Guillaumea Henryja također je ubrzo ubacio u prvi plan kada se radi o vrhunskim modnim dizajnerima pariških modnih kuća i šire.

 

 

Unatoč velikom uspjehu više sezona, 2017. godine Guillaume iznenada napušta Carven, te počinje dizajnirati za Ninu Ricci. Carvenu je ipak čini se bio potreban Guillaumov „magic touch“, jer vrtoglavi uspjeh koji je brend imao u njegovoj eri ubrzo počinje padati. Zapošljavaju Sergea Ruffieuxa, dizajnera koji je kratko s Lucie Meier dizajnirao za Dior (prije dolaska Marie Grazie), ali unatoč zapravo prilično dobrih par kolekcija, on ubrzo također napušta brend, a zasada zadnja kolekcija Carvena je ona za jesen/zimu 2018 i više o brendu nitko ne priča.

 

 

Iako uspješniji od Carvenovih post-Guillaume kolekcija, ni rad dotičnoga u Nini Ricci nije megauspjeh kao što je bio Carven. Umjereno hvaljen od modnih kritičara zbog zavodljivih kolekcija inspiriranih pariškim šikom i rafiniranim zavođenjem, očito da ovo ipak nije bila dobitna kombinacija kao ona prijašnja, jer prošle godine Guillaume napušta i ovaj brend.

 

 

Nakon kratke pauze u kojoj nam je Henry već počeo nedostajati, modne znalce razveselila je vijest da je dizajner zaposlen da revitalizira još jedan nekoć slavni, a danas zaboravljeni brend. Ovoga puta radi se o brendu Patou, poznatom ponajviše u glamuroznim 20.tim i 30.tim godinama prošloga stoljeća. Tipično za tu eru vječnog partijanja, dizajner brenda Jean Patou bio je u centru zbivanja tih godina, te je svojim poznatim prijateljicama Josephine Baker i Louise Brooks dizajnirao oprave za glamurozne dnevne i večernje provode.

 

Dok čekamo punu kolekciju koju će prezentirati u rujnu, pojavile su se fotografije prvih modela ,gdje smo dobili uvid u način na koji Guillaume kani interpretirati Patou za 21.stoljeće. Crno bijele i vrlo elegantne, fotografije gotovo izgledaju kao arhivske. Na njima su uz profesionalne modele, i Guillaumovi prijatelji. Prvi dojam je više nego dobar, već smo se zaljubili u sako s ukrasnim gumbima ,vestu nordijskoga stila te kaputić na dvostruko kopčanje gotovo couture siluete i ukrasa.

Ostaje vidjeti na jesen hoće li Patou ponoviti uspjeh Carvena, ali za sada priča izgleda vrlo obećavajuće!

Piše: J.R.
Fotografije: Patou/Instagram

Pročitajte i...

Treći dan pariškog Tjedna mode donosi najneočekivanije iznenađenje

Novi život kultnog francuskog brenda u ritmu Radioheada

Kako pariški chic izgleda na ruski način?

Alexander Terekhov i Yves Salomon predstavili su zajedničku modnu suradnju

Kampanja koja će vas natjerati da se pokrenete

S divnom Winnie Harlow u glavnoj ulozi...

“Ideja o zajedničkom projektu postoji još od studentskih dana”

Intervju s Majom Šimunović i Sandrom Aračić koje stoje iza fantastičnog nakita s potpisom Bling Zoo

▲ Povratak na vrh