Mršavi modeli u drugom planu, pistom prošetale i žene s oblinama

13.09.2016.

Christian Siriano jedan je od rijetkih dizajnera američke modne scene koji u punom smislu riječi potiče raznolikost

Njegova lista klijentica uključuje mnoge ljepotice ženstvenih oblina poput Christine Hendricks ili Leslie Jones, a i Michelle Obama često bira haljine upravo s njegovim potpisom.

 

Christina Hendricks

 

Zbog toga se malo tko od prisutnih na njegovoj subotnjoj reviji iznenadio kada su uz klasične mršavice pistom prošetali modeli većih konfekcijskih brojeva. Dokazujući kako se moda može i mora obraćati svim ženama, Siriano nije samo povukao hvalevrijedan potez, već i dobru poslovnu odluku s obzirom da veći dio njegovih kolega uporno zanemaruje žene iz ove skupine.

 

Christian Siriano Christian Siriano Christian Siriano

 

I dok se glavni razlog problema s veličinama krije u predrasudama, Siriano je svojom kolekcijom podsjetio na još jedan praktičan razlog zbog kojeg dizajneri izbjegavaju brojeve iznad 44 – neznanje. Razlika između haljine skrojene u veličini 36 i one u veličini 44 nije samo u količini materijala. S konfekcijskim brojevima mijenjaju se proporcije i konstrukcija, a i vrsta materijala pri većim brojevima može predstavljati problem. Drugim riječima, dizajniranje za žene krupnije građe zahtijeva dodatno znanje i vještine, nešto što malo koji dizajner navikao na mršavice iz svog užeg kruga suradnika posjeduje.

 

Christian Siriano

 

Da stvar bude zanimljivija, kod Siriana je očito upravo suprotno – on zna kako raditi u većim veličinama i pa su žene iznad broja 40 u njegovim kreacijama izgledale istinski fenomenalno. S obzirom na građu i držanje, odlično su iznijele zahtjevnije krojeve, zvonaste rukave i jarke boje bez da se u njima izgube. Istovremeno, manekenke veličine 34 i manje, u nekim su se kreacijama doslovno utopile. To ne znači da su izgledale loše, već da jednostavno do izražaja nije došla žena, nego haljina.

Slučajno ili namjerno, Siriano je time poslao znakovitu poruku. Dizajneri bi svakoj ženi, bez obzira na građu i veličinu, trebali pomoći da zasja u punom sjaju i pristupiti na drugačiji način. Istovremeno, kritičare je podsjetio kako to nije nimalo lako.

 

Christian Siriano Christian Siriano

 

Nije dovoljna samo volja, potreban je drugačiji pristup, a vjerojatno i sustav proizvodnje. On je uspješno prevalio te prepreke i naučio kreirati za krupnije žene.

Jesu li i drugi spremni na takav pomak?

Piše: Maja Karnik
Fotografije: Profimedia

Pročitajte i...

Najnovije na listi želja: Namještaj s potpisom Christiana Siriana

Modni dizajner početkom je godine predstavio vlastitu kompaniju za uređenje interijera, a iza sebe ima već nekoliko zanimljivih projekata

Kako izgleda Coco Rocha kad ustane iz kreveta?

Od kreveta do 'full glam' momenta na pisti Christiana Siriana

Lekcije Christiana Siriana o održivoj modi

Siriano o čarima second-hand shoppinga i važnosti održivosti

Završetak NYFW-a : Christian Siriano održao je reviju u svom vrtu, a trudna Coco Rocha ušla u bazen

Većina kolekcija na njujorškom Tjednu mode prikazana je digitalnim putem, no Siriano je svojim gostima pružio real - life fashion experience s dramatskim završetkom kad je sedam mjeseci trudna Coco zakoračila u vodu u 18 kilograma teškoj haljini

Alexa Chung je zvijezda nove modne serije uz bok Tanu Franceu

Jedva čekamo jedva čekamo jedva čekamo

▲ Povratak na vrh