Nedostaju vam putovanja? Donosimo mali modni eskapizam u europske metropole

30.03.2021.

Modne blogerice izravno prenose kulturu gradova u kojima žive svojom estetikom i stilom

Dok ne stigne taj željno iščekivani trenutak kada ćemo se konačno moći odvažiti i na nekoliko dana osjetiti dinamiku neke nove kulture, ali i inspirirati se šarmom strane ulične mode, barem djelomično možemo uživati u virtualnim putovanjima scrollanjem po Instagramu na kojemu brojne modne blogerice vjerodostojno ispisuju kulturološku i modnu priču mjesta u kojima žive. Njihova reprezentacija gradova i zemalja svakako je nova vrsta kulturno-turističkog spota koji sudjeluje u stvaranju slike mjesta koja ćemo poželjeti posjetiti ili naprosto zaviriti u neki novi, virtualni lifestyle univerzum.

Mara Lafontan kao ikona Parižanke

U gradu ljubavi, svjetla, mode i dobre kuhinje najvažnije je njegovati vlastiti hedonizam pa tako dan tipičnog Parižanina uključuje obavezan užitak u hrani, ali i u svim oblicima jednostavnih praksi kojima ispunjava dan. Parižanke su pak cijelom svijetu poznate po svom neopterećenom, ali zdravom odnosu prema sebi i naglašavanju vlastite prirodnosti, a asocijativna slika koja se uz njh veže uključuje poznat modni izričaj satkan od klasičnih komada isprepletenih dječačkim šarmom i opuštenom ženstvenošću.

Estetička priča koju ispisuje model i modna blogerica Mara Lafontan započinje na romantici i opuštenosti pariških ulica, a svoje pratitelje uvlači u svijet svakodnevnih praksi koje ispisuju topos Pariza. Fotografijama koje okida u šetnjama Seinom ili na kavi s prijateljima, Lafontan svoje pratitelje direktno provodi kroz sanjive rutine Parižana.

Lele iz Berlina

Dinamika, brzina i električna multikulturalnost osnovne su odlike jedne od ključnih europskih destinacija, Berlina. Ovu metropolu odlikuje zapadnjačka urbanost i neopterećenost, ali i šarmantan istočnjački melos koji se širi cijelim gradom. Etnička raznolikost prelijeva se na raznolike načine života, kao i na modnu heterogenost čije se najoriginalnije izvedbe mogu vidjeti u underground klubovima kulturne psihodelije, ali i prilikom šetnji rubnim dijelovima grada.

Njemačka blogerica Lea, instagramskog imena leleberlin jedna je od onih koji akumuliraju sve sfere berlinske svakodnevice i reprezentiraju ovu (multi)kulturu svojom fotografskom i modnom estetikom. Njezin dnevni stil katkad je edgy, katkad iznimno profinjen, ali najčešće prožet tipično berlinskom grunge notom. Ova dvadesetčetverogodišnja Nijemica svoj je petogodišnji život u Berlinu ovjekovječila instagramskim profilom na kojem ćemo moći proživjeti gotovo sve sfere berlinske svakodnevice.

Šarenilo Barcelone kroz vizualni jezik Blance Miró

Vibrantne boje i neobični oblici nezaobilazni su segmenti asocijativne slike jedne od najatraktivnijih turističkih destinacija, Barcelone. Ovaj urbani grad na međi katalonske i španjolske kulture razigranost vlastite arhitekture prenosi na gastronomiju, noćni život i, naravno, modu. Da je Barcelona itekako atraktivna modna destinacija pokazuje i to što su upravo u njoj nastali neki od najpoznatijih high street brandova, a opušteni lokalci koje sretnemo šetajući sakrivenim ulicama poslužit će kao prava stilska inspiracija. Do prve šetnje Barcelonom, o njezinoj vreloj vizuri možemo sanjati kroz fotografije influencerice, stilistice i osnivačice platforme Vasquiat, Blance Miró, čiji bi se stil mogao svesti na veseli eklekticizam.

Naizgled nespojivi komadi pomoću kojih Miró gradi svoj vizualni identitet uključuju povezivanje različitih boja, tekstura, uzoraka i stilova, a stilska hrabrost koju pokazuje ponajbolje progovara o neposrednosti, veselju i vrelini ove metropole. Drugim riječima, kombinacije za koje se odlučuje Blanca Miró kao da su vjerno prenošenje Gaudíjevih građevina u modni izričaj osunčane Katalonije.

Paola Cossentino i luksuz Milana

Jedan od najluksuznijih gradova na svijetu, Milano, mnogima je predstavljao idealan weekend getaway. U gradu kulture, poduzetništva i visoke mode svatko može pronaći nešto za sebe, a posebno je energičan kada je u tijeku poznati milanski Tjedan mode.

U Milanu je, dakle, sve povezano s luksuzom, a na autentičan ga način živi i nosi model i modna blogerica Paola Cossentino. Iako dolazi za sjevera Italije, ova djevojka tamne puti često odabire skupocjene svilene komade u bijeloj boji u kojima utjelovljuje arhetipsku Talijanku s juga zemlje. Osim zamamne ljepote i istančanog ukusa, Cossentino će lokalnim razglednicama na instagramu oduševiti sve one željne kulturno-umjetničke scene Milana, ali i one koji su u potrazi za luksuznim inspiracijama.

Emili u Kopenhagenu

Poznat je kao najsretniji grad na svijetu, a svatko u tko u njemu živi pronaći će trenutak za hygge, odnosno vrijeme u danu koje će iskoristiti za uživanje. Kopenhagen je jedan od onih gradova u kojemu se podrazumijeva zdrav balans između poslovnog i privatnog života, a iznimno se njeguje vrijeme za rekreaciju i odlazak u prirodu. Visoka kvaliteta života odražava se na opuštenost i kreativnost stanovnika koju svojim fotografijama, stilom i estetikom iznosi Emili Sindlev.

Stilistica i influencerica svakodnevno nosi razigranost i veselje svoga grada u kojemu je poznata kao šarena it-djevojka, a pratitelje očarava svojim kombinacijama pastelnih boja. Sandlev pronalazi inspiraciju upravo na ulicama Kopenhagena, što nas nikako ne čudi s obzirom na šarenilo tog veselog grada. Instagram ove šarmantne djevojke svima će poslužiti kao modna inspiracija u obliku turističke slikovnice, ali i kao vodič kroz danski način života.

Piše: Michaela Ljubičić

Foto: Instagram (leleberlin, maralafontan, blancamiro, paolacossentino, emilisindlev)

Pročitajte i...

khloe kardashian

Čini se da Khloé Kardashian još uvijek ne zna jesu li joj draže savršenosti ili nesavršenosti...

Kako je jedna loše osvijetljena slika bacila novo svjetlo na društvo u kojem živimo i što je prava 'kvaka 22'

Kraj jedne ere: Kako je selfie postao sinonim za selfish… i što pandemija ima s tim

Jeste li primijetili promjenu na društvenim mrežama? Nakon godina probijanja kroz nepregledne gomile fotošopiranih autoportreta, napućene usnice i Bambi eyes počinju nestajati s radara virtualne zbiljnosti. To je vrlo vjerojatno jedina pozitivna stvar koja nam se dogodila u 2020.

Kraj ere Kardashianki?

Kako reality show 'Keeping Up With The Kardashians' ulazi u posljednju, 20. sezonu, pitamo se je li to zaista kraj i što to znači?

'Izgledaš umorno...' - Bella odgovorila na komentar koji nitko nikad ne želi čuti

U najnovijem izdanju svakodnevne torture nerealnih očekivanja...

▲ Povratak na vrh