Nedostaju vam putovanja? Donosimo mali modni eskapizam u europske metropole

01.05.2021.

Modne blogerice izravno prenose kulturu gradova u kojima žive svojom estetikom i stilom

Dok ne stigne taj željno iščekivani trenutak kada ćemo se konačno moći odvažiti i na nekoliko dana osjetiti dinamiku neke nove kulture, ali i inspirirati se šarmom strane ulične mode, barem djelomično možemo uživati u virtualnim putovanjima scrollanjem po Instagramu na kojemu brojne modne blogerice vjerodostojno ispisuju kulturološku i modnu priču mjesta u kojima žive. Njihova reprezentacija gradova i zemalja svakako je nova vrsta kulturno-turističkog spota koji sudjeluje u stvaranju slike mjesta koja ćemo poželjeti posjetiti ili naprosto zaviriti u neki novi, virtualni lifestyle univerzum.

Mara Lafontan kao ikona Parižanke

U gradu ljubavi, svjetla, mode i dobre kuhinje najvažnije je njegovati vlastiti hedonizam pa tako dan tipičnog Parižanina uključuje obavezan užitak u hrani, ali i u svim oblicima jednostavnih praksi kojima ispunjava dan. Parižanke su pak cijelom svijetu poznate po svom neopterećenom, ali zdravom odnosu prema sebi i naglašavanju vlastite prirodnosti, a asocijativna slika koja se uz njh veže uključuje poznat modni izričaj satkan od klasičnih komada isprepletenih dječačkim šarmom i opuštenom ženstvenošću.

Estetička priča koju ispisuje model i modna blogerica Mara Lafontan započinje na romantici i opuštenosti pariških ulica, a svoje pratitelje uvlači u svijet svakodnevnih praksi koje ispisuju topos Pariza. Fotografijama koje okida u šetnjama Seinom ili na kavi s prijateljima, Lafontan svoje pratitelje direktno provodi kroz sanjive rutine Parižana.

Lele iz Berlina

Dinamika, brzina i električna multikulturalnost osnovne su odlike jedne od ključnih europskih destinacija, Berlina. Ovu metropolu odlikuje zapadnjačka urbanost i neopterećenost, ali i šarmantan istočnjački melos koji se širi cijelim gradom. Etnička raznolikost prelijeva se na raznolike načine života, kao i na modnu heterogenost čije se najoriginalnije izvedbe mogu vidjeti u underground klubovima kulturne psihodelije, ali i prilikom šetnji rubnim dijelovima grada.

Njemačka blogerica Lea, instagramskog imena leleberlin jedna je od onih koji akumuliraju sve sfere berlinske svakodnevice i reprezentiraju ovu (multi)kulturu svojom fotografskom i modnom estetikom. Njezin dnevni stil katkad je edgy, katkad iznimno profinjen, ali najčešće prožet tipično berlinskom grunge notom. Ova dvadesetčetverogodišnja Nijemica svoj je petogodišnji život u Berlinu ovjekovječila instagramskim profilom na kojem ćemo moći proživjeti gotovo sve sfere berlinske svakodnevice.

Šarenilo Barcelone kroz vizualni jezik Blance Miró

Vibrantne boje i neobični oblici nezaobilazni su segmenti asocijativne slike jedne od najatraktivnijih turističkih destinacija, Barcelone. Ovaj urbani grad na međi katalonske i španjolske kulture razigranost vlastite arhitekture prenosi na gastronomiju, noćni život i, naravno, modu. Da je Barcelona itekako atraktivna modna destinacija pokazuje i to što su upravo u njoj nastali neki od najpoznatijih high street brandova, a opušteni lokalci koje sretnemo šetajući sakrivenim ulicama poslužit će kao prava stilska inspiracija. Do prve šetnje Barcelonom, o njezinoj vreloj vizuri možemo sanjati kroz fotografije influencerice, stilistice i osnivačice platforme Vasquiat, Blance Miró, čiji bi se stil mogao svesti na veseli eklekticizam.

Naizgled nespojivi komadi pomoću kojih Miró gradi svoj vizualni identitet uključuju povezivanje različitih boja, tekstura, uzoraka i stilova, a stilska hrabrost koju pokazuje ponajbolje progovara o neposrednosti, veselju i vrelini ove metropole. Drugim riječima, kombinacije za koje se odlučuje Blanca Miró kao da su vjerno prenošenje Gaudíjevih građevina u modni izričaj osunčane Katalonije.

Paola Cossentino i luksuz Milana

Jedan od najluksuznijih gradova na svijetu, Milano, mnogima je predstavljao idealan weekend getaway. U gradu kulture, poduzetništva i visoke mode svatko može pronaći nešto za sebe, a posebno je energičan kada je u tijeku poznati milanski Tjedan mode.

U Milanu je, dakle, sve povezano s luksuzom, a na autentičan ga način živi i nosi model i modna blogerica Paola Cossentino. Iako dolazi za sjevera Italije, ova djevojka tamne puti često odabire skupocjene svilene komade u bijeloj boji u kojima utjelovljuje arhetipsku Talijanku s juga zemlje. Osim zamamne ljepote i istančanog ukusa, Cossentino će lokalnim razglednicama na instagramu oduševiti sve one željne kulturno-umjetničke scene Milana, ali i one koji su u potrazi za luksuznim inspiracijama.

Emili u Kopenhagenu

Poznat je kao najsretniji grad na svijetu, a svatko u tko u njemu živi pronaći će trenutak za hygge, odnosno vrijeme u danu koje će iskoristiti za uživanje. Kopenhagen je jedan od onih gradova u kojemu se podrazumijeva zdrav balans između poslovnog i privatnog života, a iznimno se njeguje vrijeme za rekreaciju i odlazak u prirodu. Visoka kvaliteta života odražava se na opuštenost i kreativnost stanovnika koju svojim fotografijama, stilom i estetikom iznosi Emili Sindlev.

Stilistica i influencerica svakodnevno nosi razigranost i veselje svoga grada u kojemu je poznata kao šarena it-djevojka, a pratitelje očarava svojim kombinacijama pastelnih boja. Sandlev pronalazi inspiraciju upravo na ulicama Kopenhagena, što nas nikako ne čudi s obzirom na šarenilo tog veselog grada. Instagram ove šarmantne djevojke svima će poslužiti kao modna inspiracija u obliku turističke slikovnice, ali i kao vodič kroz danski način života.

Piše: Michaela Ljubičić

Foto: Instagram (leleberlin, maralafontan, blancamiro, paolacossentino, emilisindlev)

Pročitajte i...

Filtrirane i editirane fotke na društvenim mrežama mogle bi biti kažnjive

Novi zakon propisuje da se uz obrađene fotografije pojasni kako su točno izmijenjene

kara del toro

Još jedna laž na Instagramu: Selfie u ogledalu zapravo nastaje bez ogledala?

Razdor između Instagram vs. Reality postaje još dublji

Kraj jedne ere: Kako je selfie postao sinonim za selfish… i što pandemija ima s tim

Jeste li primijetili promjenu na društvenim mrežama? Nakon godina probijanja kroz nepregledne gomile fotošopiranih autoportreta, napućene usnice i Bambi eyes počinju nestajati s radara virtualne zbiljnosti. To je vrlo vjerojatno jedina pozitivna stvar koja nam se dogodila u 2020.

'Hvala, ali radije bih umrla nego nosila Crocsice'

Victoria Beckham imala je zanimljiv odgovor na dizajnerski dar Justina Biebera

▲ Povratak na vrh