Novi organski materijal koji bi mogao iskupiti ekološke grijehe modne industrije

02.11.2019.

O čemu se radi?

Jeste li znali da je danas postotak recikliranja tekstila manji od 1 posto i da se jedan odjevni predmet u prosjeku odjene samo četiri puta?  Švedska kompanija Re:newcell je odlučila takvoj praksi stati na kraj jednom zauvijek osmislivši novi materijal sačinjen od reciklirane pamučne odjeće- circulose. Proces započinje tako da ljudi doniraju odjeću od materijala s velikim postotkom celuloze, kao što su pamuk i viskoza, a kompanija ih prerađuje i reciklira stvarajući novi sirovi biorazgradivi materijal.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Circulose (@circulose) on Oct 25, 2019 at 1:08am PDT


Opisani način proizvodnje je uvelike održiviji od uobičajenog, naime takvim postupkom, uz to što se čuvaju zemljini resursi, koristi se manje vode i kemikalija te se otpušta manje CO2. Kako bi ovaj novi materijal zaista napravio veliku razliku u modnoj industriji, u Re:newcellu se strogo drže triju smjernica- cirkularnosti, priuštivosti i visoke kvalitete ovog novog materijala. Iz kompanije su najavili buduće kolaboracije s vodećim svjetskim brendovima kako bi se ovaj inovativni materijal našao tamo gdje pripada- na modnim pistama i u ormarima.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Circulose (@circulose) on Sep 18, 2019 at 2:00am PDT

Iako je koncept cirkularnog dizajna predmet istraživanja brojnih kreativaca kojima su održivost i ekologija visoko na listi prioriteta, circulose je prvo takvo rješenje koje može funkcionirati u većem obimu. O revolucionarnom potencijalu cirkularnog dizajna svjedoči činjenica da se veliki brendovi poput Ikee ili Adidasa počinju strateški okretati cirkularnom smjeru održivosti.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Circulose (@circulose) on Jul 7, 2019 at 2:20pm PDT


Prva odjeća sačinjena od ovog inovativnog materijala prezentirana je nedavno na Premiere Vision sajmu mode i tekstila u Parizu, a prve distribucije trgovinama najavljene su za početak sljedeće godine.

 

Piše: L.H.
Fotografije: Instagram

Pročitajte i...

Divna inicijativa iz kuće Alexander McQueen

Vjetar u leđa mladim talentima

Upcycling nikada nije izgledao tako cool

Zanimljivi održivi brend dizajnerice Kristine Ivković

Prada spašava svijet!

Svaki novi podvig ekološki je promišljen

Jakne od otpada? Pronašli smo tri marke koje takve prodaju!

Održivost i razborita potrošnja u 2019. više nisu samo riječi, već naš život

▲ Povratak na vrh