Novo ime na modnoj sceni – LORÉ

06.10.2015.

Kolekcija o ljepoti hispanske tradicije naglasak stavlja na povratak ljepote manufakturnog rada i vrednovanje ručne tradicije

Sljedeći tjedan započinje novo, 26., izdanje Schwarzkopf Cro A Portera. Modni događaj ove sezone pomno skriva popis dizajnerskih imena. U išćekivanju važne liste, najavljuje nam jedno potpuno novo ime – Loré. Debitantica ovosezonskog Schwarzkopf Cro A Portera predstavlja se kampanjom za svoju prvu kolekciju. Riječ je o mladoj Loreti Gudelj koja je kreativno znanje stekla u višegodišnjem radu poznate dizajnerske obitelji Gudelj.

Loré je priča o ljepoti hispanske tradicije i načina na koji se ona može održati. Hispanska je Amerika specifična po autogenom stanovništvu koje običaje predaka prenosi s koljena na koljeno. Sastavni su dio tih običaja i različite vrste rukotvorina. Inspiraciju ovogodišnje zimske kolekcije dizajnerica nalazi u Guatemali i tradicionalnim materijalima majanske zajednice.

 

Lore

 

Od prekolumbijskih su vremena majanske žene tkale živopisne materijale na tkalačkim stanovima pa se tako i jedna od vrhovnih majanskih božica Ixchel prikazuje u tkalačkoj pozi. Svako se mjesto u Guatemali odlikuje vlastitim uzorcima, kolorističkom paletom i kompozicijom materijala te se pomoću njih i mjesta razlikuju. Majanske žene često ističu da je tkanje okosnica njihova života i medij kroz koji pričaju različite životne priče.

Materijale korištene u Loré kolekciji radio je višestruko nagrađivani tkalac na području Srednje Europe – Željko Pušić, stoga je kolekcija svojevrsni hommage njegovom radu kao i tradiciji ručno izrađenih odjevnih predmeta. Za svaki od materijala u Loré kolekciji potrebni su sati preciznog rada, međutim, takvi materijali daju odjevne predmete koji su jedinstveni, neponovljivi i neindustrijski proizvedeni. Odjevne predmete proizveo je studio Grete Gudelj, a uz ranije spomenutog Željka Pušića, na kolekciji su radile i vrsne tkalje Miroslava Margetić te Ivna Matičec čiji rad i predanost dizajnerica iznimno cijeni.

 

Lore

 

Nakit za Loré kolekciju, u suradnji s dizajnericom, radila je poznata umjetnica Marina Marinski. Kombinirajući na teracotti nijanse boja u skladu s tkanicama, napravila je nakit koji podsjeća na autohtoni nakit domorodačkog stanovništva. Nakit će se, također, prodavati uz kolekciju odjeće. Cilj Loré kolekcije je povratak ljepote manufakturnog rada i vrednovanje ručne tradicije u trenutku njenog sve većeg izumiranja.

Fotografije: press

Pročitajte i...

Hrvatski brend Loré otvorio Ljubljana Fashion Week

Što nam za nadolazeću zimu predlaže dizajnerica Loreta Gudelj?

Brend Loré predstavlja prozračnu resort kampanju

Otkrijte predivnu kampanju za resort kolekciju brenda Loré koju možete nabaviti i u Elle Boutiqueu Dubrovnik!

▲ Povratak na vrh