Preminula modna ikona Gloria Vanderbilt

19.06.2019.

Odlazak dame iz visokog društva

17. je lipnja u 95. godini života preminula modna ikona, ”poor little rich girl” i dama iz visokog društva Gloria Vanderbilt, javlja Anderson Cooper, njezin sin i CNN-ov dopisnik.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gloria Vanderbilt (@gloriavanderbilt) on Feb 20, 2018 at 1:03pm PST

 

Rodila se 20. veljače 1924. godine, a modna ikona Vanderbilt je postala sedamdesetih godina prošlog stoljeća s istoimenom linijom uskih traperica koje su nosile njezin potpis i zaštitni znak logotipa labuda. Komad koji je nosila svaka žena sa stilom. Napisala je kako je kao djevojka željela postati časnom sestrom, što bi bio nevjerojatan gubitak kronika visokog društva  i dramatične vreve za tabloide. Umjesto samostana, odabrala je život koji je inspirirao priče za desetke sapunica, romantičnih romana, mjuzikla na Broadwayu i ljubića.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gloria Vanderbilt (@gloriavanderbiltjeans) on Jun 17, 2019 at 2:59pm PDT

Glorijina tetka, Gertrude Vanderbilt Whitney, koja je osnovala Muzej američke umjetnosti Whitney, tvrdila je da je Glorijina majka zloupotrijebila zakladni fond za stil života koji je uključivao ljubavnicu i otišao na sud. Whitney je dobila skrbništvo nad djetetom u oštrom, senzacionaliziranom slučaju koji je na kraju stigao do Vrhovnog suda SAD-a. Javnost je pozorno pratila sudbinu “Male Glorije”, koju je u to vrijeme štitilo 12 tjelohranitelja. Whitney je naposljetku dobila skrbništvo nad Glorijom. Jedan je sudac prekorio djevojčinu majku zbog toga što je živjela načinom života “koji je bio na putu uništiti njezino zdravlje i zanemariti njezino moralno, duhovno i mentalno obrazovanje”. Vanderbilt je izjavila kako je traumom oduzimanja od majke započela  njena cijeloživotna potraga za ljubavlju i odobravanjem. To ju je navelo da se uda za 32-godišnjeg holivudskog agenta Pat DiCicca, kada je imala samo 17 godina, a nakon njega su sljedila još 3 muža.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gloria Vanderbilt (@gloriavanderbilt) on Oct 12, 2018 at 9:51am PDT

 

Bavila se glumom, slikanjem, poezijom i manekenstvom. Njezin rad također je krasio kolekciju šalova prije nego što je započela liniju traperica i proširila se na parfeme, cipele, kožnu galanteriju i dodatke. Godine 1978. prodala je svoj brend Gloria Vanderbilt i pokrenula još jednu modnu tvrtku.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gloria Vanderbilt (@gloriavanderbilt) on Nov 2, 2017 at 3:39pm PDT

Sex, shvatila je, bila je tema za koju je otkrila da je beskrajno fascinantna. Jedan od njezinih memoara govorio je o njezinim romsanama s holivudskim zvijezdama kao što su Sinatra, Marlon Brando, Gene Kelly i Howard Hughes, kao i s raznim oženjenim muškarcima. 2009. u dobi od 85 godina objavila je eksplicitan erotski roman “Obsession”.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gloria Vanderbilt (@gloriavanderbilt) on Jul 27, 2017 at 5:00am PDT


Opirala se i rasnim stereotipima vremena tako što je pedesetih godina prošlog stoljeća bila u vezi s crnim fotoreporterom Gordonom Parksom. “Prihvaćam sve – bol i zadovoljstvo, dramu i razočaranja”, napisala je u sažetku svog života u romantičnim memoarima, “To se činilo važnim u to vrijeme”.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gloria Vanderbilt (@gloriavanderbilt) on Jul 28, 2017 at 11:46am PDT

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gloria Vanderbilt (@gloriavanderbilt) on Jul 18, 2017 at 11:40am PDT

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gloria Vanderbilt (@gloriavanderbilt) on Jul 14, 2017 at 11:09am PDT

Piše: D.M.
Fotografije: Instagram/Profimedia

Pročitajte i...

Mary Quant dobiva nagradu za životno djelo

Djevojka u najkraćoj suknjici

Naomi Campbell je modna ikona godine

Vijeće modnih dizajnera Amerike (CFDA) odlučilo je nagraditi Naomi Campbell za njezinu veliku ulogu u povijesti mode

Sasvim drugačija monografija talijanske modne ikone

Anna Dello Russo nije klasična ikona ulične mode pa tako ni njena upravo najavljena knjiga neće biti klasična modna monografija

Kopirajte stil Audrey Hepburn

Otkrijte kojih osam komada morate imate u ormaru kako biste postigli izgled popularne stilske ikone koja je ostavila jak i već desetljećima neizbrisiv trag u modi

Diane Kruger

Casual stil Diane Kruger nije baš.... laskav!

Ljubiteljica mode i definitivno insajderica svijeta stila ima svoje 'lošije' dane

U ovoj bismo haljini htjeli dočekati proljeće

Vojvotkinja Catherine zna kako privući pažnju

▲ Povratak na vrh