Što će se zapravo dogoditi sa slavnim modnim fotografima optuženima za seksualno uznemiravanje?

15.01.2018.

New York Times je u subotu objavio veliku priču u kojoj donose svjedočanstva modela koji si bili žrtve seksualnog uznemiravanja dvaju modnih fotografa, Brucea Webera i Marija Testina. Anna Wintour je nedugo nakon toga objavila da više neće surađivati ni s jednim od dvojice slavnih fotografa. No, hoće li to doista biti tako?

Nakon što su modnog fotografa Brucea Webera, dvojica modela krajem prošle godine optužila za seksualno uznemiravanje, New York Times je krenuo u istraživanje optužbi i otkrio šokantne detalje. Čak 15 modela i bivših modela optužilo je Webera za seksualno uznemiravanje, no tijekom istraživanja otkrili su da je u slične situacije bio upleten i dragi prijatelj Anne Wintour, Mario Testino. Njega je za seksualno uznemiravanje u Timesovoj priči optužilo čak 13 modela i bivših asistenata.

Kad je riječ o Bruceu Weberu, modeli su iznijeli svoja svjedočanstva o tome kako je često nepotrebno tražio nage testne fotografije, tjerao ih da rade vježbe disanja i dodirivanja točaka na tijelu kako bi se opustili na snimanju što bi obično dovelo do dodirivanja intimnih dijelova tijela. Modeli su međusobno čak koristili izraz “Brucified” kako bi opisali što im se dogodilo na snimanju s Weberom bez opširnih objašnjenja jer su svi već znali što ih čeka. Weber je tako koristio svoju moć navodno ispitujući modele pritom koliko daleko žele dogurati u karijeri i što su sve spremni učiniti.

Mario Testino je pak pozivao modele u svoju hotelsku sobu na castinge gdje bi ih dočekao odjeven samo u kućni ogrtač i tražio da se sasvim skinu kako bi odradili testne fotografije. Jedan od modela koji tvrdi da je bio Testinova žrtva, Ryan Locke, rekao je kako je Testino jednom prigodom istjerao sve druge iz sobe kako bi ostao sam s njim, a onda je zaključao vrata i popeo se na Lockea govoreći: “Ja sam djevojka, a ti si dečko!” dok ga Locke nije odgurnuo, odjenuo se i pobjegao.

Anna Wintour i Mario Testino

Testinovi asistenti i suradnici za Times su potvrdili da je često gurao modelima ruke u hlače ili pak masturbirao pred njima koristeći tako svoju moć i svojevrsnu nedostižnost kako bi prošao nekažnjeno.

Čim je ova vijest izašla, Anna Wintour koja već desetljećima radi s obojicom fotografa napisala je priopćenje u kojem je izjavila da je u šoku te da će Condé Nast do daljnjega prekinuti suradnju s Weberom i Testinom. No, možemo li joj doista vjerovati?

Weber je sam porekao bilo kakve optužbe, dok se Testino o svojima nije ni očitovao već je sve prepustio svojim odvjetnicima koji su odgovorili priopćenjem u kojem su otišli tako daleko da su u pitanje doveli mentalno zdravlje jednog Testinovog tužitelja. S obzirom na to, već nakon prvih vijesti o Bruceu Weberu i njegovog poricanja, Wintourina nekadašnja desna ruka Grace Coddington objavila je na svom Instagramu fotografiju sa slavnim fotografom kojom je promovirala njegovu novu knjigu. Tek nakon nekoliko desetaka članaka i stotina negativnih komentara, Grace je uklonila fotografiju bez ikakve isprike kao da joj nije sasvim jasno što se dogodilo.

A post shared by Diet Prada ™ (@diet_prada) on

Najveći razlog za sumnju u Wintourina obećanja je ipak Terry Richardson. Taj američki modni fotograf trenutno je pod istragom njujorške policije, a da bi se to dogodilo bilo je potrebno više od 10 godina. Prve optužbe za seksualno zlostavljanje na njegov su račun stigle još 2010. godine kada ga je niz modela i drugih djelatnika iz modne industrije optužilo za verbalne napade, seksualno zlostavljanje, javnu masturbaciju i slična djela koja su se anvodno zbivala još od 2007. do danas. No, unatoč tome njegova se karijera nastavila jer je gospodin Richardson baš kao i Testino i Weber, jasno i glasno rekao da on nije kriv.

Optužbe na njegov račun su se nastavile, a Condé Nast je uredno s njime radio sve do prije tri mjeseca kad su objavili da su ga službeno stavili na crnu listu. Međutim, ni to nije bilo baš sasvim točno. Vogue je možda prestao direktno surađivati s Richardsonom, no na njihovim ste stranicama mogli vidjeti razne oglase koje je snimio Richardson, primjerice onaj kuće Valentino za resort kolekciju 2018. godinu u kojem se pojavljuje i hrvatska manekenka Faretta.

Razni su mediji i utjecajne Instagram zajednice kao što je primjerice @dietprada, tada istaknuli kako je takav pristup pogrešan i da je notorni fotograf i dalje aktivan član modne zajednice. No, u medijima je ipak novac taj koji kolo vodi, a Vogue (posebno američki) već dugo djeluje poput kakve marketinške agencije više nego relevantnog modnog glasila što bi trebao biti. Oni su svojim priopćenjem tako “oprali ruke”, no hoće li se doista držati svog obećanja (i mogu li uopće riskirati da ga prekrše) tek ćemo vidjeti.

Piše: Nives Bošnjak
Foto: Profimedia

Pročitajte i...

Bestseller Andréa Leona Talleya otkriva mračne strane rada s Annom Wintour

"The Chiffon Trenches" pruža behind the scenes pogled u intrige modne industrije

Smak svijeta je blizu: Anna Wintour ne izlazi iz trenirke

Slavna urednica američkog Voguea jednom je navodno konstatirala kako je „Kim Kardashian najgori izum nakon sandala s čarapama“. A onda se predomislila i stavila ju na cover. Simbolički gledano, nova Kim u njezinom životu definitivno je - sportska odjeća!

Nizu otkazanih događaja pridružila se i Met Gala

Otkazana najvažnija modna večer godine

Tko je ovogodišnji dobitnik Kraljičine nagrade za britanski dizajn?

I koji će član kraljevske obitelji uručiti nagradu?

▲ Povratak na vrh