Tko je Collete?

Sarah Adelman, Colette Roussaux,
17.07.2017.

Madame Colette s pravom nosi titulu revolucionarke i vizionarke. Otvorila je prvi concept butik u vrijeme kad je takvo nešto bilo nezamislivo

Kad je modnim tiskom neki dan odjeknula vijest o zatvaranju jedne od najpopularnijih pariških šoping destinacija, mnogi su ostali bez teksta. Ali istina je – nakon dvadeset turbulentnih i uzbudljivih godina, Colette zatvara svoja vrata, a golemi prostor od čak osam tisuća kvadrata na 213 rue Saint-Honorè navodno preuzima Saint Laurent.

I dok mediji nižu ožalošćene posvete i prognoziraju kraj jedne ere, još je nevjerojatnije što vlasnica ključ u bravu nije odlučila staviti zbog financijskih problema ili nekog sličnog razloga. Prihodi su i dalje na zavidnoj razini, a proslava dvadesetog rođendana u ožujku ove godine također nije dala naslutiti da se u pozadini kuha nešto dramatično.

Ipak, čini se kako je stvarna Colette, revolucionarka koja je 1997. pokrenula jednu od najuspješnijih robnih kuća, odlučila kako je ipak vrijeme za kraj i kao u onoj pjesmi Jinxa, odlučila stati kad je najbolje. „Svemu dobrom jednom dođe kraj“, stajalo je u službenom priopćenju. „Nakon dvadeset predivnih godina, Colette zatvara svoja vrata 20. prosinca ove godine. Colette Roussaux okreće novu stranicu, a Colette ne može postojati bez Colette.“

 

 

Madame Colette s pravom nosi titulu revolucionarke i vizionarke. Otvorila je prvi concept butik u vrijeme kad je takvo nešto bilo nezamislivo. Njena ideja o kombiniranju skupog i jeftinog kasnih je devedesetih zvučala u najmanju ruku neobično, ali Colette je već tada u svojoj robnoj kući izlagala Casio satove tik uz najnovije Comme des Garçons modele, glazbene albume ili Kiehl’s kozmetiku.

Nudeći uvijek nova imena i neke od prvih dizajnerskih suradnji, vrlo je brzo postala omiljeno odredište zaljubljenika u modu koji su zazirali od komercijalnog i kod Colette tražili inspiraciju i inovacije. Colette je u posao vrlo brzo uključila i svoju kćer Sarah Andelman koja je posljednjih godina vodila dućan. Andelman je pokušala pojasniti radikalnu odluku svoje majke. „Colette je vrlo osobna stvar za nas i ne želimo ime tek tako prepustiti nekom drugome. Želimo da ta priča i nama i našoj publici ostane divna uspomena.“

 

Sarah Andelman

 

Andelman je time pogodila u srž aludirajući na sudbinu modnih kuća koje postoje godinama nakon smrti svojih osnivača. Stvorivši prepoznatljivo ime i reputaciju, nisu željele da netko drugi na tome izgradi osobno carstvo ili još gore, promijeni koncept i tek tako izbriše protekla dva desetljeća u kojima je Colette postala prepoznatljiv brend.

Nema sumnje da je prava Colette svoj koncept mogla prodati za vrtoglav iznos, ali to nije željela. Umjesto novca, odabrala je autentičnost i integritet. Tko želi, neka pokrene vlastitu robnu kuću i sam se potrudi izgraditi ime jednako važno i prepoznatljivo kao Colette – kao da je poručila.

 

Autorica: Maja Karnik

Foto: Profimedia

Pročitajte i...

Nikad prežaljeni concept store Colette barem nakratko se vratio!

Odlične vijesti za sve fanove kultnog dućana!

Izašao je dokumentarac o neprežaljenom Coletteu

Omiljeni pariški concept store zauvijek je zatvorio vrata 2017. godine

Keira Knightley oduševila izborom haljine

Profinjena elegancija na crvenom tepihu

Nakon Colette, Pariz ima Nous

Pariz nakon Colette ima novu shopping destinaciju za izbirljive "šmekere"

Život nakon Colette

Bliži se 20. prosinac, dan kada će pariška robna kuća Colette zauvijek zatvoriti svoja vrata

▲ Povratak na vrh