Filmska stilska inspiracija: zelena haljina

30.07.2020.

Pustite zasad malu crnu i Valentino crvenu, neka vas inspirira raskoš ovih zelenih haljina koje su zasjale na filmskim platnima…

Iako nema ikonički status kakav nosi mala crna haljinica ili njezina sestra u Valentino crvenoj, zelena haljina ima vlastitu bogatu povijest i čitavi niz asocijacija na kojima je moda kroz stoljeća gradila vlastiti ambivalentni jezik. Izazivajući asocijacije od plodnosti preko zavisti, gramzivosti, novca do prirode, nade i otrova, zelena je boja u povijesti mode figurirala na različite načine, poigravajući se upravo tim višeznačjem. Štoviše, zeleni makeup i odjeća u devetnaestom su stoljeću sadržavale arsenik i imale upravo ubojite posljedice, no ni to nije spriječilo da se moda zelenoj boji neprestano iznova vraća. 

Nosila ju je i Mrs. Dalloway, u nju je femme fatale junakinju odjenula Djuna Barnes u priči Terrible Peacock, velikodušno ju je koristila u slikama Tamara Lempicka. Zelena haljina odiše osobitom vrstom dekadencije te nije ni čudo da su filmske dive koje su je ovjekovječile na pokretnim slikama redom slojevite, svojeglave, 

Vivien Leigh u Gone With the Wind (1939 )

Scarlett O’Hara u romantičnoj drami svih romantičnih drama nosi čak nekoliko raskošnih zelenih haljina, uključujući slavnu haljinu izrađenu od zavjesa. 

Viven Leigh u Gone With the Wind (encore) 

Tri posve različite haljine utjelovljuju tri njezine facete, tri njezine faze života, ujedno kroz njih provlačeći zajedničku nit. 

Marilyn Monroe u River of No Return (1954) 

Kao salonska pjevačica među kaubojima u haljini u kojoj se sukobljavaju komplementarne boje zelena i crvena Marilyn signalizira nadolazeće filmske borbe i turbulencije. 

Elizabeth Taylor u Cleopatra 1963 

Jedna od najmoćnijih žena Hollywooda u ulozi jedne od najmoćnijih žena povijesti nosi dugu zelenu haljinu s detaljima zlatnih zmija, anticipirajući vlastitu dramatičnu smrt. 

Kate Beckinsale u The Aviator (2004) 

U all-star filmu The Aviator, moda je fantastični revival estetike dvadesetih, a tamnosmaragdna haljina Kate Beckinsale s kontrastnim brošem i jarkim crvenim ružem bezvremenski je look je koji bismo rado rekonstruirale. 

Keira Knightley u Atonement (2007) 

Ovo je jedna od onih haljina koje zapečate scenu: spušteni struk karakterističan za modu tridesetih, travnato zelena svila pada u slapovima dok se Keira Knightley bori između sumnje i ljubavi… 

Natalie Portman u The Other Boleyn Girl (2008) 

U priči o dvije sestre i njihovoj utrci da postanu kraljicom, zelena haljina Natalie Portman u ovom je filmu takva zvijezda da je potpuno zasjenila Scarlett Johansson u grimizno crvenoj haljini na posteru, a to nije mala stvar. 

Lea Seydoux u Beauty and the Beast (2014) 

Najraskošnija haljina u bajci o Ljepotici i Zvijeri zelena je s puf rukavima i mnoštvom blistavih detalja. Koliko zelena boja tkanine pristaje dubokom baršunu i utjelovljuje upravo bogatstvo dokazuje njezina zastupljenost u filmovima koji prizivaju estetiku ranijih stoljeća, što ne znači da ne možemo nešto od tog princess looka prenijeti i u svoju svakodnevnicu. 

Emma Stone u La La Land (2016) 

Kroz cijeli film Oskarovka Emma Stone nosi lepršave monokromatske haljinice, no naš je favorit ova preslatka zelena haljina koju zamišljamo kao idealni day-to-night look… 

Piše: Ana Fazekaš
Fotografije: Profimedia, IMDb

Pročitajte i...

Keira Knightley iznenadila u boho-gipsy stilu

Neobična haljina koju glumica odlično nosi

Investiture at Buckingham Palace

Keiri Knightley dodijeljen orden Britanskog Carstva

Još jedna u nizu titula talentirane glumice

Keira Knightley zna kako nositi trendi ledeno plavu boju

Poznata glumica odlično nosi boju sezone

Keira Knightley oduševila izborom haljine

Profinjena elegancija na crvenom tepihu

Keira Knightley zna kako nositi srebrno od glave do pete

Poznata glumica oličenje je elegancije u srebrnoj Chanel haljini

Keira Knightley blista u Chanel kreaciji

Poznata glumica Keira Knightley izgleda poput princeze u Chanel couture haljini

▲ Povratak na vrh