Povratak elegancije

Downton Abbey
09.05.2012.

Analiza stila: Zašto je britanska serija 'Downton Abbey' očarala modne dizajnere i gledatelje diljem svijeta?

Hollywood je dokazao da doista obožava sve englesko, od priča do stila, a ponajviše storije o engleskome društvu. Filmovi poput ‘Titanica’, ‘Gosford Parka’, ‘Kraljice’, ‘Kraljeva govora’, pa i ‘Željezne lady’, osvojili su brojne nagrade i nezamislivu popularnost, a ‘Gosford Park’ režirao je jedan od ‘najameričkijih’ autora, Robert Altman, koji je posao odradio kao sam James Ivory, ili još bolje.

Sliku fasciniranosti dobrom starom Engleskom samo potvrđuje serija ‘Downton Abbey’, koja je dosegla više od trideset milijuna gledatelja i prikazuje se na televizijskim platformama u više od sto zemalja.

Njome je tematizacija tzv. stare Engleske u potpunosti zaokružena jer ‘Downton Abbey’ bavi se vremenom između potonuća Titanica i Prvoga svjetskog rata, a radnja se prelama kroz ključne društvene forme u kojima se kretala aristokracija: od popodnevnih sjedjeljki uz čaj serviran u skupocjenom obiteljskom porculanu do formalnih večera svakog dana, sve začinjeno obaveznim boravcima u prirodi, na jahanju i u lovu.

Lijepe engleske kćeri

U središtu je priče obitelj lorda Roberta Crawleyja, odnosno njegove tri, u najboljem smislu riječi engleski lijepe kćeri. Njihova ljepota nije mediteranski fascinantna niti ih krasi francuski šarm, koketnost i duhovitost; one su mlade dame s puno karaktera, bilo da im je najveća ambicija udati se, promijeniti svijet ili, na čuđenje i zgražanje okoline, raditi na farmi.

Njihova majka Cora Amerikanka je koja je, barem što se tiče ponašanja i društvenih formalnosti, postala sublimacija idealne Engleskinje. Sam zaplet podsjeća na romane Jane Austen – jer će lorda Crawleyja, budući da nema sina, naslijediti dalji rođak Matthew, građanin a ne aristokrat, koji je nimalo aristokratski ponosan na svoj uspjeh u odvjetničkoj profesiji.

Njegovim dolaskom s majkom na posjed Downton Abbey počinju uzbudljive intrige i prevrati, ne samo ljubavni: sukobit će se svjetonazori, staro i novo u engleskome društvu, sve radi prihoda i bogatstva koji nisu stečeni radom.

To zorno pokazuje jedna od najsimpatičnijih scena u seriji, u kojoj se mladi nasljednik Matthew entuzijastično dogovara s lordom da razgledaju imanje preko vikenda jer on preko tjedna radi. Lordova majka grofica Violet (sjajna Maggie Smith) nato preneraženo upita prisutne: “Što je to vikend?”

Oni gore i oni dolje

Ključ uspjeha ove serije leži u tome što se ona ne bavi samo gospodarima nego i slugama – koji čine društvo u društvu, sa socijalnim pravilima de facto strožim i krućim od onih po kojima se ravna aristokratski i građanski milje.

Upravo njima, osobljem dvorca koje živi ‘downstairs’ (doslovno i preneseno dolje) za razliku od lordove obitelji ‘upstairs’ (gore), bavi se sočniji dio zapleta. Zbivanja na nižoj društvenoj ljestvici uzbudljivija su i autentičnija od onih u otmjenim salonima premda je, naravno, najuzbudljiviji dramski susret tih dviju razina.

U svakom slučaju, čak i u svakodnevici, oni upstairs ne mogu bez onih downstairs jer aristokraciji batleri i lakaji trebaju ne samo da je služe, nego i njihovi savjeti kako bi mogla reinterpretirati vlastiti život.

Dizajn ‘belle epoque’

Premda je ‘Downton Abbey’ sve prije nego banalan modni feljton ili klišejiziran prikaz engleske postviktorijanske aristokracije, edvardijanskim stilom, odnosno šarmom ‘belle epoque’, osvojio je Elle Style Award i “zarazio” modne dizajnere.

Dok se u proljetnim kreacijama kuće Valentino može vidjeti makrame, a kod Alberte Ferretti i mnogih drugih pastelne boje, kreacije Ralpha Laurena obiluju floralnim muslinom, a kod Diora se pojavio i “neosufražetski” stil. Tu su i torbice od kože ili štofa s uzorkom, trend kojem su se priklonili Dries Van Noten, Fendi, Riccardo Tisci za Givenchy, i napokon, prelijepa bižuterija: tijare i ukrasi za kosu s potpisima Chanela, Miu Miu, Dolce & Gabbane…

Veliki trijumf takozvanog doba sretne, aristokratske, izvrsno obrazovane i nikad vulgarne, besprijekorno elegantne Engleske. Kao da i moda osvještava našu čežnju za bar izvanjskim redom i mirom, lijepim ponašanjem i pristojnim suživotom s drugima, bez voajerskog praćenja skandala kakvima smo izloženi posljednjih desetljeća, od Murdocha do Berlusconija.

Sudeći po oduševljenju koje gledatelji širom svijeta pokazuju prema suzdržanosti i pristojnosti ocrtanim u ‘Downton Abbeyju’, isprazno nadmetanje vulgarnošću i glamurom je ‘out’.

A sad lude dvadesete!

Na kraju druge sezone svi ćemo odahnuti jer će Matthew napokon zaprositi Mary i doći će kraj tragedijama Prvoga svjetskog rata: smrtima, ubojstvima, obiteljskim izdajama, neočekivanim trudnoćama, socijalnim ucjenama, španjolskoj gripi…

U trećoj sezoni, iako je Downton Abbey postojan stari dvorac, njegovi će se stanovnici odati ludim 20-ima, modi, zabavi, putovanjima, poslu i društvu. Iz mode će nestati korzeti, a u nju će plesnim pokretima ući haljine niska struka. Stil zvijezda nijemog filma moći će si priuštiti i oni ‘downstairs’.

Do 1928. sve Engleskinje starije od 21 godine dobit će pravo glasa, sve će se više žena zaposliti i početi raditi izvan kuće. Prve londonske noćne klubove preplavit će kokteli, ragtime jazz osvojit će plesne dvorane i svi će obožavati ritam čarlstona koji će dopirati s novih izuma, gramofona i radija.

Uz toliko društvenih promjena, pomislili bismo da će ‘posh’ dani Downton Abbeyja s početka 20. stoljeća nestati, ali… što će se doista zbivati, saznat ćemo tek kad nove sezone ove sjajne serije stignu na naše male ekrane.

Tekst: Alemka Lisinski
Foto: Imaxtree.com, press

Pročitajte i...

Serija koju smo svi obožavali uskoro i na filmskom platnu

Popularna britanska serija uskoro postaje film!

Downton Abbey

Uskoro stiže "Downton Abbey" film!

Scenarij za film rađen prema seriji već je počeo kružiti

Downton Abbey

Downton Abbey u američkoj verziji

Glumci popularne britanske serije odigrali su scenu s američkim naglascima - pogledajte video!

Downton Abbey

Moda 20-ih u punom sjaju

Nova sezona popularne britanske serije 'Downton Abbey' pokazuje nam kostimografske radove majstora mode

Kostimi likova Downton Abbeyja inspirirani slavnim siluetama

Kostimografkinja popularne britanske serije priznaje koji su joj dizajneri inspiracija

▲ Povratak na vrh