Upoznajte ženu koja stoji iza vizualnog identiteta Beyonce Knowles

14.11.2020.

Da se trud i naporan rad itekako isplate najbolje dokazuje stilistica Zerina Akers

Rođena u malenom gradiću u saveznoj državi Maryland, s trenutačnim prebivalištem u Los Angelesu, ova stilistica upravo ostvaruje svoj američki san. Naime, Zerina je došla pod povećalo modne javnosti jer je upravo ona osmislila većinu kreacija za Beyoncein vizualni album Black is King. Svoj je zanat ova ambiciozna žena brusila u prestižnom časopisu W magazine gdje je kako je i sama priznala bila jedna od dvije crnkinje u uredu što je donekle i oblikovalo njen afrički stilski pečat.

„Nakon godina stažiranja, freelancanja, asistiranja, sve se na kraju isplatilo kad sam prije šest godina dobila priliku surađivati s Beyonce. Moja je priča klasična priča o uspjehu, preko trnja do zvijezda, s puno krvi, znoja i rada“, kazala je Akers za američki Vogue.

Kad su započele svoju suradnju, sad davne 2014., njih su dvije uspjele zaintrigirati modni svijet nizom IG postova gdje gospođa Carter, u maniri supermodela, izvodi poze pritom dajući obožavateljima uvid u svoj luksuzni modni stil, poentirajući na neobične detalje kao što je nakit, raznorazno prstenje i upečatljive tkanine. Suradnja se nastavila i na snimanju videospota za pjesmu „Formation“ da bi vrhunac doživjela tijekom kreiranja vizualnog identiteta za album Black is King.  Svojevrsni hommage afričkom kontinentu jasno je vidljiv u svim kostimima i kreacijama koji se pojavljuju u samom filmu, a najzaslužnija za to je upravo stilistica Zerina Akers. Kroz film se mogu vidjeti kombinacije koje nisu nalik ičemu što je Beyonce prije nosila. Mačkasto odijelo Alessandre Rich, haljina Mary Katranzou, Burberry steznik s životinjskim printom samo je dio potpisa koje susrećemo kroz film.   

Sve u svemu, važno je naglasiti da je Akers u filmu odlučila dati pažnju manje poznatim kreatorima i dizajnerima pa tako možemo vidjeti Beyonce u kreaciji kosovskog brenda Kjuta & Meri, a pojavila su se i imena raznih afroameričkih dizajnera. Koliko je proces stvaranja ovog vizualnog remek djela bio zahtjevan govori i podatak da je na kreiranju Versaceovog mačkastog odijela radilo pet ljudi više od 300 sati. Stilistica ništa nije prepustila slučaju pa se tako Beyonce pojavila u više od sto modnih kombinacije vodeći gledatelje kroz modno-filmsko-kulturološko vizualno putovanje.

I samu su stilisticu iznenadile brojne pozitivne reakcije nakon objave filma. „Nisam bila pripremljena. Sad kad je objavljen vjerujem da će poslužiti kao referentna točka za umjetnost u kojoj je centralni naglasak na veličanju crnačke ljepote, sad je to dio povijesti, a to me ostavlja bez riječi“, naglasila je Akers. 

Zaključno je istaknula da je odijevanje tako osobna stvar, a stilist kad uđe taj osobni prostor nađe se u osjetljivom položaju. „Vrlo je važno da mi klijenti vjeruju, a na meni je da im pomognem pronaći njihovu najbolju verziju“, kazala je četrdesetogodišnja stilistica za koju ćemo u budućnosti sigurno još čuti.

Piše: Jelena Budimlić
Fotografije: Instagram (zerinaakers)

Pročitajte i...

Reinvencije slavnih: Tko su Alexander Nevermind, Kenya Campbell i Lilakoi Moon?

Nomen est omen - kaže stara poslovica. Ususret ovogodišnjim ELLE Style Awards koje su u znaku #FashionRenvention, istražujemo koji su celebrityji vlastitim reinvencijama bili tako posvećeni da su mijenjali imena čak nekoliko puta.

Lateks - od fetiša do mainstreama

Prvo su ga nosili fetišisti, pa zatim zvijezde, a sada se sve češće javlja na modnim pistama. No je li taj sjajan materijal doista tako sexy?

Kako ostati fit na zabavan način

Vrijeme je da se prisjetite nekadašnjih vještina i stanete na - role!

Kako nositi čizme sa životinjskim uzorkom

Zebre, pitoni i leopardi zavladali su urbanom džunglom!

Što je zajedničko Bradu Pittu, Sofiji Coppoli i Beyonce?

"There's no business like showbusiness!" - stara je uzrečica, no čini se da zvijezde otkrivaju nove izvore prihoda.

Beyoncé is Queen

Novi vizualni album „Black is King“ uron je u ljepotu, ljubav i apsolutno fantastičnu modu

▲ Povratak na vrh