Kako i zašto se odijevati poput Peggy Guggenheim?

02.09.2017.

Otkrili smo formulu savršenog modnog stila žene koja je promijenila modernu umjetnost

Poznata kolekcionarka umjetnosti i vizionarka Peggy Guggenheim svojevremeno je svima prkosila svojim bogatstvom i dotjeranošću, mijenjajući ljubavnike, posjećujući najskuplje hotele i vozeći najbolje automobile. Ova bogata nasljednica bila je jedinstvena i u svijetu modernih zaštitnika umjetnosti. Skupljala je umjetnost kao nitko prije nje i odabirala djela koja se nisu prodavala samo zato što su joj se sviđala. Za nju umjetnost nije bila investicija, već nešto što joj se silno dopadalo. Unatoč tome što se o tome vrlo malo govori, Peggy je imala i izuzetan modni stil, a njezin utjecaj na modu vidljiv je i gotovo 40 godina od njezine smrti. Stoga vam u nastavku donosimo neke od njezinih najcjenjenijih stilskih savjeta:

1. Istinska elegancija je vječna

Sredinom dvadesetih godina švedski tjedni časopis Bonniers Veckotidning naručio je niz portreta utjecajnih stranaca koji žive u Parizu, a napravio ih je slavni Man Ray. Na jednoj od fotografija našla se i slavna Peggy Guggenheim, odjevena u zlatnu haljinu Paula Poireta, dok je na glavi nosila turban Vere Stravinsky. Jasno je da je gotovo nemoguće ponovno stvoriti haljinu kakvu je tada nosila Peggy, ali brojne slične haljine kroz godine mnogo govore imitiranju elegancije.

2. Omotajte se u plastiku

Kao što se možda očekuje od takve žene, Peggy je bila bliska prijateljica s Elsom Schiaparelli, a u haljini od celofana bila je savršeni model za njezin nadrealistički dizajn. U suvremenijoj modi, Raf Simons je u debiju za Calvin Klein ponudio suvremene manifestacije takvog stila i tako donio dašak Pariza 1930. godine u jesensko i zimsko razdoblje 2017.

3. Ne zaboravite sunčane naočale

Kad je riječ o Peggynom stilu ne smijemo zaboraviti na sunčane naočale, osobito par koji je naručila da joj dizajnira prijatelj, umjetnik Edward Melcarth. Ovi leptirasti okviri postali su ključan komad u njezinom ormaru tijekom kasnijih godina, a sunčane naočale u najnovijim kolekcijama imaju mnogo toga zajedničkog s ovima: velike su, upečatljive i imaju zanimljivi oblik.

4. Kupujte manje, ali bolje

Unatoč tome što je život provodila dobro odjevena, Peggy je jedno vrijeme gotovo prestala kupovati odjeću i novac je počela izdvajati za umjetnička djela. Takav duh je dokaz načela: kupujte manje, ali bolje – uštedite novac za komade koje volite i koji će vam trajati cijeli život.

Piše: B.P.
Foto: Profimedia / Getty Images / Guggenheim Instagram

Pročitajte i...

Kako nositi jeans kao top model?

Inspirirajte se traper stilom trenutačno najaktualnijih manekenki i influencerica

Tri načina kako ovog ljeta nositi traperice

Ako se i ljeti teško odvajate od omiljenih traperica, ove će vas ideje razveseliti

Ljetni must have: teniska suknjica

Epidemiološka situacija pokazala je da se treba kloniti teniskih turnira i ostalih velikih okupljanja, ali to ne znači da ovaj slatki modni komad ne možete iskoristiti za šetnju gradom…

Stilska inspiracija: Lena Farl

Svježa interpretacija pariškog chica!

▲ Povratak na vrh