Modni vremeplov: najchic Francuskinje kroz povijest

28.02.2020.

Influencerice prije Instagrama

Zaboravite na trenutak na Jeanne Damas, Leu Seydoux i Marion Cotillard. Vratimo se iskonskim, originalnim stilskim ikonama prošlog stoljeća. I da, sve su Francuskinje. Ostavit ćemo vama da odlučite je li to slučajnost ili stvarno postoji nešto u ideji nedodirljivog francuskog stila. Neovisno o vašoj presudi, žene o kojima pišemo nedvojbeno su ostavile veliki utjecaj na modni svijet, među svojim suvremenicama, a bome i među nama koje bismo im mogle biti kćeri, unuke, pa čak i praunuke. Nije li onda fer prozvati ih influencericama? Ruku na srce, riječ je o potpuno drugačijem tipu influencerica od današnjih, razlike su brojne i više nego očite. Najvažniji dizajneri današnjice često ih navode kao inspiraciju za svoje kolekcije, što je još jedna manifestacija utjecaja koje su ostavile ove legendarne ljepotice, ili bolje rečeno, originalne stilske ikone. Pa krenimo redom:

Catherine Deneuve

 

Danas 75-godišnjakinja, Catherine Deneuve proslavila se ulogama ledenih kraljica u francuskoj kinematografiji. Tijekom još uvijek aktualne karijere glumila je u filmovima brojnih priznatih redatelja poput Romana Polanskog, Luisa Buñuela, François Truffauta i Larsa von Triera. Catherine je dobila dvoje djece, kćer Chiaru u vezi s talijanskim glumcem Marcellom Mastroiannijem i sina Christiana u vezi s redateljem Rogerom Vadimom, a oboje su se danas pronašli u glumačkim vodama.

 

Brigitte Bardot

 

Brigitte Bardot se je prometnula u najsjajniju zvijezdu francuskog filma nakon što je njezin tadašnji suprug, Roger Vadim, snimio “I bog stvori ženu” 1956. godine. Nakon petnaestak godina karijere, Brigitte se je povukla iz svijeta slavnih i posvetila zaštiti životinja.

 

Jane Birkin

Ovo je žena po kojoj je jedna od najpoželjnijih torba svih vremena, Hermèsova Birkinica, dobila ime. Jane pamtimo i po dugogodišnjoj glazbeno-ljubavnoj vezi s poznatim zavodnikom Sergeom Gainsbourgom i njihovom zajedničkom hitu Je t’aime moi non plus. Majka je pjevačicama i glumicama Lou Doillon i Charlotte Gainsbourg.

 

Françoise Hardy

 

Proslavljena kantautorica ima glazbeni repertoar na francuskom, engleskom, talijanskom i njemačkom jeziku, a moglo bi se reći da je sve počelo kad je Françoise za maturu na poklon dobila svoju prvu gitaru. Osim pjevanja, Françoise se je bavila glumom i modelingom.

 

Piše: L.H.
Fotografije: Profimedia

Pročitajte i...

Ženska torbica: povijest jedne ljubavi

Za nekog su statusni simbol, za nekog nužno zlo, za nekog mala škrinja tajni, za nekog divna uspomena na dragu osobu ili period života...

Moda van vremena: Catherine Deneuve u filmu Cherbourški kišobrani

Za glumičin rođendan pamtimo stil njezine filmske junakinje

▲ Povratak na vrh