Jadranka Sloković: “Žene iznad pedesete su često nevidljive, no ova nagrada pokazuje da to baš i nije tako”

08.12.2020.

Donesena je presuda: Jadranka Sloković je ikona stila! Bez kojih odjevnih komada ne može, a koje nikad ne bi odjenula otkrila je u ekskluzivnom razgovoru za elle.hr

Na ovogodišnjoj dodjeli nagrada ELLE Style Awards powered by H&M titulu ikone stila ponijela je poznata odvjetnica Jadranka Sloković koja već godinama oduševljava javnost svojim modnim izričajem. Navikli smo je vidjeti u odijelima i dobro skrojenim kaputima, no te večeri sve je iznenadila zablistavši u dugoj crnoj haljini i statement ogrlici. Svečana večer kojom slavimo modu, dizajn i umjetnost bila je odlična prigoda da s ljubiteljicom mode popričamo o tajnama dobrog stila.

Ikona stila Jadranka Sloković i voditeljica Ida Prester

Bavite se poslom u kojem moda nije u fokusu, ali ipak, svi primjećuju vaš dobar ukus i odlične modne kombinacije. Što moda znači za vas?

“Za mene je moda prije svega sredstvo vizualne komunikacije. Moda odašilje poruke – tko smo, što želimo biti, kako želimo da nas drugi percipiraju. Moda je više od onoga što staviš na sebe. Ono što nosim je prije svega odraz mog posla. Želim da me se percipira kao ozbiljnu osobu koja radi ozbiljan posao.”

Koji su odjevni komadi najzastupljeniji u vašem ormaru?

“Košulje, odijela, crne hlače, veste, pa pokoja haljina. Za svoj dnevni posao imam svojevrsnu uniformu: sako, bijela košulja, crne hlače. O tome ne razmišljam puno. Ali u prigodama koje nisu strogo poslovne, malo više promišljam. Nije da volim samo odijela, nego i traperice. Ali za ovakve prilike i haljine.”

Kao modna ikona i zaljubljenica u modu, imate li modne uzore?

“Puno je žena čiji mi se stil sviđa, ali ne mogu reći da imam uzor. Svatko je osoba za sebe i način na koji nosi stvari govori nešto o toj osobi. Odličan mi je stil Đurđe Tedeschi, premda to nisu komadi koje bih nužno osobno nosila. Kako se ponašaš kad nešto staviš na sebe – to si onda ti.”

A što nikada ne biste odjenuli?

“Nikad ne bih obukla široku suknju na cvjetiće. Ili minicu.”

U godini kada svi manje izlazimo iz kuće i uglavnom nosimo casual odjeću, je li se vaš stil promijenio ili niste podlegli trendu trenirki?

“Puno je manje prigoda za izlaske i druženje, pa puno manje razmišljamo o odjeći. Sada mi se češće dogodi da izvučem nešto iz ormara umjesto da kupim nešto novo. Cijela ova situacija nas je naučila da razmišljamo o nekim drugim vrijednostima, premda ja modu ne doživljavam nimalo frivolno. Preispitujemo ima li ludovanje od zimskih, ljetnih, pred-kolekcija uopće smisla. S obzirom da sam najviše kod kuće, trenirka je neizbježna.”

Imate li neki odjevni predmet ili modni detalj koji vas momentalno oraspoloži?

“Ja sam fan bijele košulje. Kad odjenem bijelu košulju, odmah se osjećam bolje i svježije. Ta bijela košulja je meni kao zaštitni znak, ali ja u njoj zaista mogu živjeti. I na poslu, i na traperice… Jedini je problem što nakon nekog vremena nisu više tako bijele, pa su podložne recikliranju. No da moram birati jedan odjevni komad bez kojeg ne mogu, bila bi to bijela košulja.”

Ikona stila Jadranka Sloković i voditeljica Ida Prester

Što vam znači nagrada za ikonu stila ELLE Style Awards powered by H&M?

“Žene iznad pedesete, to je uvriježeni stereotip, postanu nevidljive – poslovno, medijski, marketinški, a ova nagrada ruši taj stereotip. To mi je drago u ime svih žena iznad 50.”

Piše: Kristina Stakor

Foto: Robert Gašpert

Pročitajte i...

Jadranka Sloković: 'Bilo bi dobro žene naučiti da se više podržavaju, po uzoru na muške kolege'

Koji su stakleni stropovi probijeni, a oko čega se žene još moraju potruditi, koliko su važan izgled i stil, što radi kad ne radi i koje savjete bi dala mladim kolegama otkriva poznata zagrebačka odvjetnica Jadranka Sloković u ekskluzivnom intervjuu za elle.hr u sklopu nove rubrike posvećene osnaživanju žena - Elle Active

Karijerni burnout: je li trenutak za poslovnu reinvenciju?

Kako prepoznati da smo pregorjele na poslu i što poduzeti u ovim nestabilnim vremenima? Pričajmo o #FashionReinvention kada je riječ o karijeri

Što nas Haute Couture može poučiti o održivoj modi?

Novi/stari glam visoke mode kao ultimativni #FashionReinvention

Marija Kulušić predstavila komad koji moramo dodati u svoju garderobu

Mlada dizajnerica nedavno je osvojila nagradu Elle Style Awards 2020. za najbolji modni dizajn, a upravo je lansirala i kolekciju neodoljivih šalova

Studio Up: "Fresh start je uvijek najbolja opcija"

Dobitnici nagrade ELLE Decoration: Najbolja arhitektura i dizajn Studio Up podijelili svoj recept za zadržavanje svježine u poslu, usprkos svim izazovima

"Krize su teške, ali nas osnažuju"

Inicijativa #spasime koja daje glas žrtvama nasilja u obitelji aktivistički je projekt godine

▲ Povratak na vrh