Pobuna uličnih fotografa

25.09.2017.

Instagram profili popularnih streetstyle fotografa ovih dana nose oznaku #NoFreePhotos. Jasna je to poruka industriji i influencerima koji već godinama njihove fotografije koriste u komercijalne svrhe bez dopuštenja i bez naknade, i tako besplatno promoviraju sebe i modne kuće s kojima surađuju

Kako prenosi portal WWD, ovom su inicijativom fotografi odlučili iskazati nezadovoljstvo zbog kršenja svojih autorskih prava te će svoje fotografije s aktualnih tjedana mode obilježavati znakovitim upozorenjem #NoFreePhotos.

Time žele stati na kraj nekorektnom sustavu zarade u kojem influenceri profitiraju objavljujući tuđe fotografije, dok fotografi u pitanju za svoj rad ne dobiju ništa, osim što ih se povremeno označi kao autore.

Fotografi ujedno napominju kako su upravo oni zaslužni za sveopću medijsku promociju i eksponiranost modnih brendova i streetstyle ikona te smatraju kako za svoj rad zaslužuju adekvatnu naknadu. Zbog toga će na svojim profilima dodati napomenu: “Moje fotografije ne mogu se koristiti bez mog pisanog dopuštenja” i pokušati pratiti tko će unatoč upozorenju nastaviti po starome.

Prijestupnike zasad mogu samo upozoriti na kršenje autorskih prava i eventualno razotkriti u javnosti kao nekorektne plagijatore, s obzirom da ne postoji zakonska osnova za neke konkretnije korake.

Ovakvim potezom, fotografi bi mogli dramatično promijeniti način na koji funkcioniraju streetstyle scena i posao influencera iako nije sasvim sigurno da će prozvana strana poštovati njihove zahtjeve. Kako god bilo, fotografi su se izjasnili, sad se čeka odgovor industrije i Insta zvijezda.

Tekst: Maja Karnik
Foto: The Style Stalker Instagram

Pročitajte i...

Bajkoviti nadrealizam Tima Walkera

Tim Walker je čarobnjak. Na drveću uzgaja kolače, vozi pletene automobile, pod njegovim čarobnim štapićem na fasadama engleskih dvoraca cvjetaju šareni baloni, leteći tanjuri idu u lov na lisice, a dnevnim boravkom kruži Spitfire..

Jutros je otvorena pop up izložba u Velvet caffe galeriji

Sjećanja u prolazu / Fotografije Slavke Pavić

Intervju: fotograf Karlo Hečimović

Nekadašnji pobjednik Elle Fashion Foto Talenta ispričao nam je sve o nedavno objavljenoj knjizi, životu u Berlinu te planovima kad se situacija vrati u normalu!

Mihaela Krznar fotografija cvijeća

Insta Blic: fotografije koje zrače mirom s potpisom @mihiamelie

10 pitanja za vlasnike najdražih Instagram profila

Intimu možeš prodati samo jednom

Denis Butorac o svojoj izložbi “Poslanica”

▲ Povratak na vrh