Opis proteklog vikenda u tri riječi: vojvoda od Hastingsa

28.12.2020.

I druge atrakcije hit serije "Bridgerton"

Za Božić smo dobili poklon u obliku dramske serije u stilu romana Jane Austen s primjesama Downton Abbeya i “Gossip Girl”. Kao veliku obožavateljicu djela Jane Austen i sestara Brönte, prva epizoda nije me oduševila, no ipak s vremenom, pastelne empire haljine, raskošni interijeri, drhtavi dodiri i devetnaestostoljetni tračevi su baš kao božićni kolači – nemoguće je stati samo na jednom.

Glavni lik je Daphne Bridgerton, mlada udavača iz visokog društva koja, poučena svime što su joj govorili tijekom života, a to je gotovo ništa, uvjerena da je brak jedina opcija za ženu njezina ranga i da je ključno naći dobru priliku koja će oploditi njezina prvoklasna jajašca. To jest, to bi mislila da joj je itko objasnio kako zapravo nastaju djeca. Iz epizode u epizodu, s razvojem radnje, evoluiraju i sami ženski likovi, tražeći informacije na raznim mjestima, najčešće od puno informiranijih slugu, kao da im se skida veo vjenčanja koji im je stavljen na oči još od rođenja i osvještavaju svoju poziciju u muškom svijetu.

Ono što je novo u “Bridgertonu” u odnosu na ranije ekranizacije istog razdoblja, je politički, iako ne povijesno, korektna glumačka postava. Premisa serije tvrdi da je samo ljubav i međurasni brak na kraljevskoj razini potreban kako bi se nadvladala stoljeća rasizma (Harry i Meghan se sigurno ne bi složili), no nažalost, tamnoputa kraljica na britanskom tronu ipak nije dovoljna da bi se otarasili klasizma i patrijarhata.

Najpoželjniji neženja, vojvoda od Hastingsa, bad boy s daddy issues, kojeg utjelovljuje Regé-Jean Page, sasvim je dovoljan razlog da gledatelje prikuje za ekrane. No privlačnost ove serije ne leži samo u romantičnoj ljubavi naivnih žena i iskusnijih mladića, već u odličnom tajmingu. Na kraju godine izbjegavanja socijalnih kontakata, držanja distance i izolacije, apstinencija koju su mnogi iskusili slična je onoj puritanskog društva devetnaestostoljetne Engleske – spontani dodir ruke ili pogled na ogoljele podlaktice dovoljan je razlog da se zarumenimo, a ukradeni poljubac pred slučajnim svjedocima – zločin!

Naravno, oni željni akcije, svjedočit će seksualnom oslobođenju, u okvirima braka, najčešće, ili raskalašenim zabavama umjetničkog miljea, no serija će nas podsjetiti i na važnost seksualnog odgoja koji se u javnim debatama još uvijek tretira kao tabu tema, a mlade osobe, umjesto da budu sustavno educirane, uglavnom prepuštene vlastitim pokušajima istraživanja gorućih pitanja u moru najrazličitijih informacija.

Bilo da ste fan povijesnih drama, empire kostima, defilea nove generacije Mr. Darcyja ili antičkih tračeva u svijetu u kojem je jedino što žena ima reputacija koja ju prati, ova serija je odlična lagana zabava koja će vam odvratiti misli od ‘potresnih’ dana kojima smo svjedočili.

Piše: Kristina Stakor

Foto: Profimedia

Pročitajte i...

Kad tražite inspiraciju ili nailazite na problem, zapitajte se - što bi Sophia Loren učinila?

Koju moć i inspiraciju filmske zvijezde mogu pružiti gledateljima otkriva novi simpatičan dokumentarac na Netflixu

9 najboljih kostimiranih romantičnih drama, u slučaju da vam je „Bridgerton“ otvorio apetit

Pripremite lepeze, naše dame, vrijeme je za putovanje u vremenu

Regency stil 'Bridgertona' inspirirao najnovije trendove modnih detalja

Nije nam samo vojvoda od Hastingsa zapeo za oko...

Može li život biti sretniji s manje?

Novi Netflixov dokumentarac navodi nas da se zapitamo: je li početak nove godine možda idealno vrijeme za promjenu životnog stila?

Želimo znati više o zvijezdi Netflixova 'Bridgertona', pa pogledajte ga

Simon Basset aka vojvoda od Hastingsa tj. glumac Regé-Jean Page je u roku od par dana postao svačiji celebrity crush, a nakon što smo 'Bridgerton' pogledali u dahu pitamo se - gdje ga još možemo vidjeti?

Modna inspiracija: Tiny Pretty Things

Elegantnija verzija athleisurea

▲ Povratak na vrh