Ne propustite srpanjski broj National Geographica Hrvatska!

16.07.2020.

Krov svijeta, najviša planina na Zemlji, krije mnoge misterije – ekspedicija National Geographica pokušava utvrditi jesu li prvi osvajači doista bili Edmund Hillary i Šerpa Tenzing ili Sandy Irvine i George Mallory, koji su kosti ostavili na Everestu; tema o krizi pitke vode u podnožju Everesta oslikava i klimatske probleme cijelog svijeta, tajanstveni snježni leopard s Himalaja krajnje je ugrožena vrsta velikih mačaka; umjetni ledenjaci u Indiji pomažu u borbi protiv klimatskih promjena u himalajskom području… Uz to pročitajte i tekstove o koronavirusu, kružnom gospodarstvu i druge zanimljive teme.

Himalaja s Everestom vrlo je negostoljubivo mjesto – iznad 8000 metara je tzv. smrtonosna zona, područje vječnog leda i olujnih vjetrova, a svaki udah znači 66 posto manje kisika u odnosu na udah na površini mora. No penjači i dalje hrle u osvajanje planine, i to na sve teže načine – biraju najteže rute uspona. Prvi su se bez boca s kisikom ispeli Reinhold Messner i Peter Habeler, prva žena na vrhu bila je Japanka Junko Tabei, prvi slijepac koji se uspeo bio je Amerikanac Erik Weihenmayer… Penjači hrle jer to je simbol čovječanstva. Everest i uspon na njega suština su onoga što jesmo – idemo uvijek sve više i više!

Nemojte propustiti ovu odličnu reportažu te ostale brojne zanimljive teme iz srpanjskog broja National Geographica Hrvatska.

Svoje radove za rubriku “Vaša fotografija” šaljite na info@nationalgeographic.com.hr

Pretplatite se na National Geographic Hrvatska i darovat ćemo vam paket Farmakol proizvoda za neometano uživanje u ljetu! Cijena godišnje pretplate iznosti 352 kune, u što je uključen jedan broj gratis!

Tekst: Promo

Fotografije: National Geographic’s July 2020 single-topic Everest issue i arhiva National Geographica Hrvatska

Pročitajte i...

▲ Povratak na vrh