GALERIJA Kako izgleda ekstravagancija s dušom?

Ekstravagancija s dušom
01.09.2014.

Stan kreativnog direktora modne kuće Christian Lacroix osebujna je inačica nesputanog ekleticizma koji odražava vlasnikovu narav i obilježava njegov rad

Nije bitno je li riječ o modernizmu, nadrealizmu, egzotici, klasici, eleganciji, kiču ili kakvom drugom stilu, Sacha Walckhoff poseže za onim što mu se sviđa i odvažno kombinira naizgled nespojivo, bilo da je riječ o modnim kreacijama, bilo o njegovu četverosobnom stanu smještenom u srcu Pariza.

Iako za sebe kaže da je oduvijek bio minimalist i kako taj dio njega i dalje postoji, danas je u to teško povjerovati, a njegova se estetika teško može povezati s konceptom manje je više. Stvari postaju jasnije kad se vrati 20 godina unatrag i osvrne na početke karijere u modnoj kući Christian Lacroix, te otkrije kako se tada morao boriti protiv sebe „jer ne možeš biti minimalist i raditi za njih“.

 

 

Preobrazbu dobrim dijelom može zahvaliti upravo modnom magu Christianu Lacroixu i njegovu starom savjetu. „Rekao mi je da uvijek budem otvorena uma, a pritom ostanem svoj. Drugim riječima, čovjek stalno treba usavršavati sebe onakvog kakav jest, ali i biti otvoren prema novim zamislima, čak i kad mu u prvi mah nisu privlačne, zato što one često otvaraju neočekivane nove putove.

Tako se stalno razvijaš, a koliko je to važno, mogao sam se uvjeriti kad sam radeći za Lacroixa naučio spajati stvari koje nikad prije ne bih spojio i još mnogo toga. Uistinu sam mu zahvalan na toj predivnoj lekciji koju mi je dao“, s puno poštovanja govori Walckhoff o nekadašnjem mentoru kojeg je na mjestu kreativnog direktora zamijenio 2009.

Da je dotičnu lekciju uistinu dobro svladao pokazuje njegov eklektični potpis koji karakteriziraju neočekivani spojevi vrlo raznorodnih elemenata – starog i novog, grubog i sofisticiranog, suzdržanog i upadljivog, te pravi vatromet oblika i boja. Sacha je i u vlastitom domu sve navedeno majstorski stopio u osebujnu, zabavnu, ekstravagantnu, no u konačnici skladnu, smislenu cjelinu koja odiše ljudskošću i toplinom i u kojoj se, što je najvažnije, dobro osjeća.

 

 

Budući da ga je ispunio stvarima koje voli, to je prostor koji puno govori o njemu samom, a ono što posjetitelj već na prvi pogled može zapaziti jest da tu stanuje ljubitelj i kolekcionar umjetnina, dizajna i keramike kojeg krasi vedar kozmopolitski duh, smisao za detalje i istančan ali nesvakidašnji ukus. Da nekadašnji minimalist još uvijek živi, svjedoče brojni komadi modernističkog namještaja čiji čisti, funkcionalni oblici vode skladan suživot s jarkim bojama i razigranim uzorcima koji ih okružuju.

Zanimljivi predmeti kojima je ispunjen Saschin dom vrlo su raznolikog podrijetla, jer nabavljao ih je na brojnim putovanjima, uličnim sajmovima, po umjetničkim galerijama i trgovinama dizajnerskim namještajem, odabirući ono što mu se dopada i odgovara njegovoj naravi. „Dom mi nije zamišljen kao showroom poznatih brendova i imena, već kao točan odraz mog unutarnjeg bića“, jednom je izjavio savršeno opisavši svoja čudesna četiri zida.

Tekst: Kristina Živković
Foto: press, Christian Lacroix

Preporučujemo

Pročitajte i...

Guccijeva nova trgovina san je svakog dizajnera interijera

Talijanski brend otvorio neočekivanu pop-up trgovinu

Kako stilizirati biljke u interijeru?

Nekoliko ideja koje će podignuti izgled prostora

Spoj prošlosti i modernog dizajna s pogledom na čuveni Ponte Vecchio

Šarmantan obiteljski dom u srcu Firence uspješno spaja prošlost i minimalistički dizajn

Marc Anthony ima novu luksuznu vilu

Bivši suprug Jennifer Lopez je svoj novi raskošni dom na Floridi platio 19 milijuna dolara

▲ Povratak na vrh