Najpoznatije srećonoše na svijetu

10.01.2017.

Djetelina s četiri lista, potkova i druge srećonoše kroz generacije su nudile nadu da će onaj tko ih nosi imati sreću u životu

Od pamtivijeka postoje običaji i vjerovanja vezana uz stvari koje imaju posebne moći. Većina tradicionalnih ‘nositelja sreće’ vuče porijeklo iz antičkih vremena, odnosno iz mitova i legendi. No, možda više nego ikada, u današnja turbulentna vremena skloniji smo nadati se kako će nam određene amajlije i talismani donijeti više sreće u životu. Otkrijte, stoga, koje su najpoznatije srećonoše na svijetu!

 

DJETELINA S ČETIRI LISTA

Vjerovanje u sreću koju donosi djetelina s četiri lista poteklo je s američkog kontinenta. Prema legendi, Eva ju je pronašla u rajskom vrtu. Njezina četiri lista predstavljaju četiri najtraženija ljudska dara: zdravlje, ljubav, uspjeh i sreću.

 

POTKOVA

Potkova se smatra čuvaricom blagajni, automobila (štiti od prometnih nezgoda) i brodova (obješena na najviši jarbol štiti od opasnosti koje prijete s mora). Poklanja se i mladencima kako bi im čuvala kuću. Vjeruje se da njeni vrhovi moraju biti okrenuti uvis jer tako raspršuju negativnu energiju.

 

potkova talisman

 

SRCE

U svim antičkim kulturama srce je središte života i inteligencije, a uklesavalo se zajedno sa svetim formulama. Danas srce u prvom redu predstavlja ljubav, vjernost i ljubavno obećanje.

 

ŽABA

Žaba je antički simbol plodnosti i ponovnog rođenja, a najčešće se radila u zlatu ili plavoj keramici. U Egiptu je smatrana božicom porođaja i ljubavi. Antičke Rimljane štitila je od napuštanja voljene osobe, za Kineze i danas predstavlja prosperitet, dok Turcima, ako je isklesana iz jantara, donosi dug život.

 

KRIŽ

Iako je križ simbol kršćanstva, poznato je da ima i druga značenja: obilježje je Sunca i veza suprotnosti; štiti od nesreća, bolesti i zlokobnih susreta. Prema antičkoj mediteranskoj tradiciji, pomaže ženama tijekom trudnoće i u trenutku porođaja. Danas postoji više od 280 vrsta križeva i svi imaju zaštitničku ulogu. Primjerice, egipatski križ (ankh = besmrtan) označava život, štiti od neplodnosti te psiholoških poremećaja i bolesti.

 

BUBAMARA

Bubamaru još zovu i ‘božja ovčica’, a u anglosaksonskoj tradiciji uživa veliko poštovanje, pa se uvijek, kada se ulovi, mora pustiti da slobodno odleti. Uleti li u kuću, u nju će donijeti djecu, novac i sreću. U našoj kulturi postoji vjerovanje da će iz onog pravca prema kojem bubamara odleti doći naš budući voljeni.

 

ROGOVI
Rogovi predstavljaju obrambeno oružje protiv zlih duhova, a vrlo su popularni u Italiji, Španjolskoj i Portugalu. Korijene vuku iz predrimskog doba i od samog početka štite od zlih sila, problema s vidom i drugih oblika nesreća.
S pojavom kršćanstva ovaj je znak postao simbol vražjih rogova, ali u većini kultura ostala je funkcija donositelja sreće.

 

RIBA
Prije no što je postala kršćanski simbol u mediteranskom svijetu, riba je bila simbol dobre sreće, plodnosti i obilja, u analogiji s plodnim trbuhom velike majke. S druge strane, u Indiji je riba označavala znanje, jer je bog Višna, utjelovljen u ribi, spasio ljude od poplave, dok ih je Šiva u koži čovjeka-ribe podučio tehnikama joge.

 

SOVA
U antičkoj Grčkoj sova je bila obilježje božice Atene, simbolizirajući mir i mudrost, a u antičkom je Rimu bila simbol zlih vještica. Danas je najpopularnija na Balearima, gdje je smatraju srećonošom te nose oko vrata u minijaturnom formatu ili kod kuće drže veće kipiće od mramora ili terakote.

 

N. P.

Fotografije Profimedia

Preporučujemo

Pročitajte i...

Što sretni ljudi rade drugačije?

Kako bismo pronašli tajnu sreće, prvo trebamo definirati što za nas sreća predstavlja

Norveška više nije najsretnija zemlja na svijetu

Stigao je ovogodišnji World Happines Report i Norveška više nije najsretnija zemlja na svijetu

Četiri stvari koje će vas učiniti sretnima

Neuroznanstvenik Alex Korb otkrio je četiri ključna faktora zaslužna za osjećaj sreće, odnosno kako ga povećati

Pet izgovora kojih se morate riješiti da biste bili uspješni

Uvježbani izgovori koje već napamet izgovaramo kad god naiđemo na prepreku upravo su ono što nas sputava na putu do sreće i uspjeha

Tri savjeta za sretniji početak tjedna

Ponedjeljak je, no to ne znači da trebamo biti negativni i očajavati što je vikend gotov i što se moramo vratiti na posao

Pet stvari koje morate promijeniti da biste bili sretniji

Često smo si sami najgori neprijatelj zato je važno ponekad se odmaknuti i objektivno pogledati svoje navike i ponašanja te ih promijeniti kako bismo mogli napredovati, ali i biti sretniji

▲ Povratak na vrh