Stručnjaci potvrđuju: stres je ipak dobar za nas

19.12.2018.

Psiholozi promijenili mišljenje o utjecaju stresa na naše zdravlje

Profesor pozitivne psihologije Tal Ben-Shahar s Harvarda i psihologinja Dr. Kelly McGonigal sa Stanforda potvrđuju kako od stresa ipak ima koristi za našu dobrobit.

“Ako vidite stres kao loš, katastrofalan, i nešto što trebate izbjegavati po svaku cijenu, svaki put kad se nađete u stresnoj situaciji, to će imati vrlo negativan učinak na vas. Ako ga vidite kao nešto što vas može učiniti otpornijom, tada ćete ga doživjeti vrlo drugačije.”, objašnjava Ben-Shahar.

Dr. Kelly McGonigal napisala je knjigu The Upside of Stress: Why Stress Is Good for You and How to Get Good at It” (Dobra strana stresa: Zašto je stres dobar za nas i kako ga nadvladati) gdje tvrdi kako bolji stav i veća svijest o tome što se događa u našim tijelima tijekom “borbe”, dovest će do boljeg, iako još uvijek stresnog života, jer kako Ben-Sahar potvrđuje, a i povijest čovječanstva, stres je u životu neizbježan.

Glavni problem kako kažu, nije stres, već manjak oporavka od njega. Kako se lakše nositi s njim donosimo u nekoliko zanimljivih savjeta stručnjaka.

Promijenite percepciju stresne situacije

Naravno, stres je za svaku osobu drugačiji, no kako se nosimo s njim ovisiti će uveliko o našoj subjektivnoj interpretaciji objektivne situacije. Studije pokazuju drastičan pomak u rezultatima kada pojedinci gledaju na stres kao na mogućnost osobnog napretka, nego kao prijeteću situaciju.

Budite otvoreni učiti od stresa

Ne samo da stres uzrokuje porast adrenalina i dopamina, koji oboje potiču kretanje krvi i kisika kroz tijelo, potičući razbuđivanje i fokus, kao i otpuštanje kemikalija koje obnavljaju stanice, sintetiziraju proteine i poboljšavaju imunitet. Ona također potiče tijelo da proizvodi više DHEA, hormona povezanih s rastom mozga.

Budite spremni znati kada stres isključiti

Uvažavanje ideje stresa je ključno, ali jednako je važno znati kada se isključiti kada je to moguće, kaže Ben-Shahar. Za uspješne i sretne ljude tvrdi, kako se radi o onima koji znaju između svojih brzih života osigurati si periode opuštanja, bilo to kvalitetan san ili ono što on voli zvati ” Otokom duševnog zdravlja” što su periodi kad se odvojimo od tehnologije.

 

Piše: N.B.
Fotografije:Profimedia

Preporučujemo

Pročitajte i...

ELLE knjiga dana: intrigantna priča o majci koja je kćeri ukrala identitet

Axton Betz-Hamilton o otkrivanju krivca krađe identiteta koja je trajala 20 godina

Zašto je odlazak psihologu sasvim normalan?

Normalna pojava u našem životu, a ne ekstremna mjera

How To: povlačimo idealni potez tušem

Kako ponoviti makeup s pariških pista?

Kako nositi potpetice bez brige o povredama?

Jednostavna pravila za one koji ne mogu zamisliti svoj život u ravnim cipelama

▲ Povratak na vrh