Stručnjaci potvrđuju: stres je ipak dobar za nas

19.12.2018.

Psiholozi promijenili mišljenje o utjecaju stresa na naše zdravlje

Profesor pozitivne psihologije Tal Ben-Shahar s Harvarda i psihologinja Dr. Kelly McGonigal sa Stanforda potvrđuju kako od stresa ipak ima koristi za našu dobrobit.

“Ako vidite stres kao loš, katastrofalan, i nešto što trebate izbjegavati po svaku cijenu, svaki put kad se nađete u stresnoj situaciji, to će imati vrlo negativan učinak na vas. Ako ga vidite kao nešto što vas može učiniti otpornijom, tada ćete ga doživjeti vrlo drugačije.”, objašnjava Ben-Shahar.

Dr. Kelly McGonigal napisala je knjigu The Upside of Stress: Why Stress Is Good for You and How to Get Good at It” (Dobra strana stresa: Zašto je stres dobar za nas i kako ga nadvladati) gdje tvrdi kako bolji stav i veća svijest o tome što se događa u našim tijelima tijekom “borbe”, dovest će do boljeg, iako još uvijek stresnog života, jer kako Ben-Sahar potvrđuje, a i povijest čovječanstva, stres je u životu neizbježan.

Glavni problem kako kažu, nije stres, već manjak oporavka od njega. Kako se lakše nositi s njim donosimo u nekoliko zanimljivih savjeta stručnjaka.

Promijenite percepciju stresne situacije

Naravno, stres je za svaku osobu drugačiji, no kako se nosimo s njim ovisiti će uveliko o našoj subjektivnoj interpretaciji objektivne situacije. Studije pokazuju drastičan pomak u rezultatima kada pojedinci gledaju na stres kao na mogućnost osobnog napretka, nego kao prijeteću situaciju.

Budite otvoreni učiti od stresa

Ne samo da stres uzrokuje porast adrenalina i dopamina, koji oboje potiču kretanje krvi i kisika kroz tijelo, potičući razbuđivanje i fokus, kao i otpuštanje kemikalija koje obnavljaju stanice, sintetiziraju proteine i poboljšavaju imunitet. Ona također potiče tijelo da proizvodi više DHEA, hormona povezanih s rastom mozga.

Budite spremni znati kada stres isključiti

Uvažavanje ideje stresa je ključno, ali jednako je važno znati kada se isključiti kada je to moguće, kaže Ben-Shahar. Za uspješne i sretne ljude tvrdi, kako se radi o onima koji znaju između svojih brzih života osigurati si periode opuštanja, bilo to kvalitetan san ili ono što on voli zvati ” Otokom duševnog zdravlja” što su periodi kad se odvojimo od tehnologije.

 

Piše: N.B.
Fotografije:Profimedia

Preporučujemo

Pročitajte i...

Koje štivo ovog ljeta ne smijete propustiti? Potražite Cosmopolitan ljetni paket s knjigom!

Ekskluzivni ljetni paket - Cosmopolitan + knjiga po cijeni od 34,90 kuna čeka vas na kioscima od 25. lipnja!

15 najboljih proizvoda za oblikovanje obrva

Savršene obrve više nisu nemoguća misija!

Kako se prema modi odnositi osviješteno uz pomoć knjiga i aplikacija?

Donosimo vam listu najboljih štiva o održivoj modi

Uz ovih 15 BB krema neće vam biti potrebni filteri

Ovoga ljeta zaboravite na teške pudere

15 nježnih ulja za čišćenje kože koja odgovaraju svakom tipu kože

Prigrlite i vi trend dvostrukog čišćenja lica

▲ Povratak na vrh