Tko su najutjecajnije žene u svijetu umjetnosti?

20.08.2017.

Donosimo vam popis najutjecajnijih žena u svijetu likovne scene prema portalu Artnet

Marina Abramović

Na vrhu popisa je 70-godišnja umjetnica Marina Abramović, koja je dala ogroman doprinos u razvoju performansa u modernom smislu. Marina je rođena u Beogradu, a umjetnošću se počela baviti sa samo 14 godina. Kao dijete vojnih lica, imala je strog odgoj. Otac joj u sedamnaestoj poklanja pištolj, a u isto doba počinje se igrati noževima. Često spominje kako ju je za čitav život obilježio nedostatak svake roditeljske nježnosti i njihova čvrsta pravila, među kojima je bio izlazak do 10 navečer i u studentskim danima. Upravo zato, u njezinim izvedbama dominiraju teme boli, agresivnosti i patnje. Najpoznatiji njezin performans je “The Artist Is Present” iz 2010. godine kad je više od 736 sati provela sjedeći u muzeju, dok su joj nasuprot stola sjedali potpuni stranci koji su došli vidjeti samo umjetničko djelo. Popularnosti performansa pridonijela je i američka glazbenica i umjetnica performansa Lady Gaga s kojom je Marina 2012. godine započela suradnju na umjetničkom projektu i istoimenom Gaginom albumu ARTPOP. Performans i suradnju s Marinom ostvario je i reper Jay-Z u posebnoj izvedbi svoje pjesme Picasso Baby.

Nita Ambani

Nita Ambani predstavnica je jedne od najpoznatijih indijskih obitelji u svijetu. Njezin suprug Mukesh Ambani najbogatiji je čovjek u Indiji, naftni tajkun, čije bogatstvo Forbes procjenjuje na 25 milijardi dolara. 53-godišnja Nita jedna je od povjerenica Metropolitan Museum of Art u New Yorku i glavni kolekcionar umjetnina. Početkom 2017. godine, Nita Ambani dobila je nagradu u Metropolitan Museum of Art za doprinos u umjetnosti i tako postala prva osoba jugoistočne Azije koja je dobila ovu nagradu.

Patricia Barbizet

2014. godine svijet umjetnosti dobio je ekskluzivnu vijest – novim direktorom aukcijske kuće Christie prvi put je proglašena žena, Francuskinja Patricia Barbizet. Prije toga, Patricia je nekoliko godina radila na najvišim pozicijama u konglomeratu Kering u vlasništvu François Pinaulta. Rođena je u Parizu, a svoju karijeru počela je u Renaultu.

Sheikha Al-Mayassa

Unatoč globalnoj ekonomskoj krizi, tajkuni još uvijek nastoje biti dio “čudne elite” koja skuplja skupocjena umjetnička djela. Tako je Sheikha Al-Mayassa, kći katarskog emira navodno potrošila preko 600.000 funti na kupovinu zapadnjačkih umjetnina, a među njima su se našla i djela za koje su zaslužni popularni Mark Rothko i Damien Hirst. Sheikha Al-Mayassa, obrazovana je u SAD-u, a upravlja Katarskim muzejima želi proširiti umjetnički fundus svoje zemlja. U jednom intervju rekla je: “Ono što uvijek ostaje od najvećih civilizacija i povijesti su njihove građevine i artefakti”.

Bambi

Na popisu najznačajnijih žena u svijetu umjetnosti našla se i ulična umjetnica koja skriva svoje lice. Riječ je o Bambi koja je specijalizirana za portrete slavnih. Portreti se nalaze po cijelom Londonu u obliku grafita, a na njima se nalaze vojvotkinja Catherine i princ William, Cara Delevingne, David Beckham i druge poznate osobe. Prema neslužbenim izvješćima, njezini radovi nalaze se u privatnim zbirkama Brada Pitta, Adele i Rihanne. Relevantnost je glavna karakteristika njezinog rada – umjetnica ažurno reagira na političke i društvene događaje koji se odvijaju u svijetu. Bambi navodno ima 35 godina, a diplomirala je na poznatom Central Saint Martins Collegeu.

 

Autorica: B.P.
Foto: Getty Images/Profimedia

Preporučujemo

Pročitajte i...

ELLE profil: Tko je Lily Scout Kwong?

Naoružana božurima i mahovinom u borbi za bolji svijet

AI preuzima svijet umjetnosti?

Ako se pita aukcijske kuće, ne baš

Iskrivljena stvarnost umjetnice Alexe Meade koja će vas oduševiti

Umjetnica čija će vas djela natjerati da se pogledate dva put

Jeff Koons, umjetnički genije ili šarlatan koji nagrđuje Pariz?

Upoznajte se s trenutno najomraženijim umjetnikom u Parizu

▲ Povratak na vrh