U Muzeju za umjetnost i obrt svečano otvorena izložba posvećena baletu

06.12.2017.

Izložba "Balet i strast-donacija Jelka Yureshe" raskošnih kostima, vrijednih fotografija i jedinstvenih baletnih predmeta iz donacije hrvatsko-britanskog baletnog umjetnika Jelka Yureshe sada se može razgledati u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt

Izložba donosi životnu priču dječaka koji je svoje prve baletne korake učinio na sceni Hrvatskog narodnog kazališta još tijekom Drugog svjetskog rata, a potom osvojio svjetske baletne pozornice. Mnoštvo raskošnih baletnih kostima, vrijednih fotografija i jedinstvenih baletnih predmeta koje je rođeni Zagrepčanin Željko Jureša donirao Muzeju za umjetnost i obrt, izloženo je u ovoj jedinstvenoj i raskošnoj zbirci prikupljanoj u najpoznatijim svjetskim baletnim kućama tijekom njegove dugogodišnje karijere.

Izložba dočarava putovanje kroz neke od najljepših baleta 20. stoljeća u kojima je nastupao Jelko Yuresha sa svojom plesnom i životnom partnericom Belindom Wright uz bok najpoznatijih svjetski baletana poput Rudolfa Nurejeva, Olge Spesivceve, Mihaila Barišnjikova, Ane Pavlove, Maje Pliseckaje i drugih čije su memorabilije također dio ove značjane i jedinstvene donacije. Zbirka predstavlja i radove nekih od vrhunskih baletnih kostimografa, poput Olivera Messela i Normana McDowella, koji svjedoče o vrhunskim produkcijama kazališnih pozornica Londona, New Yorka, Moskve, Pariza.

Uz nazočnost brojnih uglednika iz svijeta umjetnosti i kulture, izložbu je otvorila Ministrica kulture Republike Hrvatske, Nina Obuljen Koržinek i istakla značaj izložbe i vrijednosti donacije koja predstavlja jedno od referentnih mjesta za buduće proučavanje svjetske povijesti baleta.

Izložba će biti otvorena do 18. veljače iduće godine.

Tekst i foto: PR

Preporučujemo

Pročitajte i...

Bajkoviti Erdem kao baletni kostimograf

Nakon što je lani osvojio svijet rasprodanom kolekcijom za H&M, Erdem Moralioglu se upustio u novu modnu avanturu

U MUO se otvara izložba raskošnih dizajnerskih svjetiljki

Muzej za umjetnost i obrt u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu izložbom Italian Light predstavlja hrvatskoj javnosti izvanredne primjere talijanskog dizajna na području kućne rasvjete od početka 50-ih do kraja 90-ih godina 20. stoljeća iz Zbirke Cortopassi

Igor Galaš predstavio divnu bijelu kolekciju u Muzeju za umjetnost i obrt

U nedjelju 28. siječnja u Muzeju za umjetnost i obrt održana je modna revija dizajnera Igora Galaša, poznatog "hrvatskog kralja pletenine" povodom zatvaranja izložbe "Na iglama - Igor Galaš modni dizajn"

U MUO se otvara velika izložba posvećena šezdesetima u Hrvatskoj

Šezdesete u Hrvatskoj – Mit i stvarnost  središnji je izložbeni projekt Muzeja za umjetnost i obrt u 2018. godini koji će prikazati presjek jednog turbulentnog razdoblja hrvatske povijesti

U Muzej za umjetnost i obrt stiže izložba Igora Galaša

U utorka, 19. prosinca, se u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt otvara izložba dizajnera Igora Galaša

Kako se jedna balerina priprema za izvedbu "Labuđeg jezera"?

Članica New York City Balleta, Teresa Reichlen, za američki je Elle otkrila kako izgledaju pripeme za izvedbu čarobnog baleta "Labuđe jezero"

▲ Povratak na vrh