U Muzeju za umjetnost i obrt svečano otvorena izložba posvećena baletu

06.12.2017.

Izložba "Balet i strast-donacija Jelka Yureshe" raskošnih kostima, vrijednih fotografija i jedinstvenih baletnih predmeta iz donacije hrvatsko-britanskog baletnog umjetnika Jelka Yureshe sada se može razgledati u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt

Izložba donosi životnu priču dječaka koji je svoje prve baletne korake učinio na sceni Hrvatskog narodnog kazališta još tijekom Drugog svjetskog rata, a potom osvojio svjetske baletne pozornice. Mnoštvo raskošnih baletnih kostima, vrijednih fotografija i jedinstvenih baletnih predmeta koje je rođeni Zagrepčanin Željko Jureša donirao Muzeju za umjetnost i obrt, izloženo je u ovoj jedinstvenoj i raskošnoj zbirci prikupljanoj u najpoznatijim svjetskim baletnim kućama tijekom njegove dugogodišnje karijere.

Izložba dočarava putovanje kroz neke od najljepših baleta 20. stoljeća u kojima je nastupao Jelko Yuresha sa svojom plesnom i životnom partnericom Belindom Wright uz bok najpoznatijih svjetski baletana poput Rudolfa Nurejeva, Olge Spesivceve, Mihaila Barišnjikova, Ane Pavlove, Maje Pliseckaje i drugih čije su memorabilije također dio ove značjane i jedinstvene donacije. Zbirka predstavlja i radove nekih od vrhunskih baletnih kostimografa, poput Olivera Messela i Normana McDowella, koji svjedoče o vrhunskim produkcijama kazališnih pozornica Londona, New Yorka, Moskve, Pariza.

Uz nazočnost brojnih uglednika iz svijeta umjetnosti i kulture, izložbu je otvorila Ministrica kulture Republike Hrvatske, Nina Obuljen Koržinek i istakla značaj izložbe i vrijednosti donacije koja predstavlja jedno od referentnih mjesta za buduće proučavanje svjetske povijesti baleta.

Izložba će biti otvorena do 18. veljače iduće godine.

Tekst i foto: PR

Preporučujemo

Pročitajte i...

U Muzej za umjetnost i obrt stiže izložba Igora Galaša

U utorka, 19. prosinca, se u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt otvara izložba dizajnera Igora Galaša

Kako se jedna balerina priprema za izvedbu "Labuđeg jezera"?

Članica New York City Balleta, Teresa Reichlen, za američki je Elle otkrila kako izgledaju pripeme za izvedbu čarobnog baleta "Labuđe jezero"

Pumina nova kolekcija inspirirana je baletom

Labuđe jezero u sportskom izdanju

Balet ne poznaje veličinu

Video koji proturječi stereotipima

Kako izgleda dan u životu balerine?

Ruska balerina i fotografkinja Darian Volkova dokumentirala je na svom Instagram profilu sve što se događa iza scene jednoga baleta

Baletna obrada Queenovog hita "Bohemian Rapsody"

Pogledajte prekrasnu koreografiju britanskih plesača

▲ Povratak na vrh