Stilske lekcije 60-ih

Twiggy
23.06.2015.

A kako su šezdesete, i još zanimljivije, moda tog vremena, izgledale u Londonu, koji je šezdesetih bio centar svijeta, odlično pokazuje izložba fotografija Swinging Sixties London, koja se u Amsterdamu može pogledati do početka rujna

Svijet se šezdesetih godina toliko promijenio, da je bilo neupitno kako će se isto dogoditi s modom. Seksualna revolucija i otkriće kontracepcijske pilule, početak opsesije mladošću, put u svemir, pop art, hippy kultura, Kennedyevi, studentski prosvjedi, britanska rock’n’roll invazija, Talitha Getty…

U zraku se osjećao miris pobune i mladenačke slobode. Nove generacije odbacile su konzervativna stajališta i garderobu svojih roditelja prezirući „život prema pravilima“ i plitke kapitalističke porive.

 

Moda i stil 60-ih

Pobuna je bila vidljiva…

 

Bilo je to zlatno doba za glazbu, dizajn, modu i stil. Pojavile su se minice, čizme iznad koljena, najlonke i dječačke frizure. Svaka supkultura, okupljena oko određene vrste glazbe, razvijala je specifičan stil kao oblik pobune protiv puritanaca i uvriježenih pravila odijevanja, buneći se zapravo protiv krutih društvenih okvira. Njihova stilska obilježja i danas su često inspiracija dizajnerima i ikonama poput Kate Moss ili Sienne Miller.

A kako su šezdesete, i još zanimljivije, moda tog vremena, izgledale u Londonu, koji je šezdesetih bio centar svijeta, odlično pokazuje izložba fotografija Swinging Sixties London, koja se u Amsterdamu može pogledati do početka rujna.

 

Moda i stil 60-ih

The Rolling Stones, 1966.

 

Izložba uključuje fotografije svih važnih ličnosti, događaja i društvenih promjena iz objektiva najvećih fotografa tog doba.

Piše: Maja Karnik
Fotografije: Profimedia

Preporučujemo

Pročitajte i...

Milano streetstyle trendovi: cipele i torbe

Posljednji trendovi s milanskih ulica

Stilska inspiracija: Jessie Bush

Jako cool novozelanđanka!

Super celebrity outfiti s aerodroma

Kako izgledaju zvijezde u tranzitu?

ELLE Style Combo: TV serija + pidžama

Raskošne pidžame uparili smo sa serijama o jakim ženama

▲ Povratak na vrh