Menstrualno siromaštvo: Trećina žena u Hrvatskoj prisiljena je štedjeti na ulošcima

22.02.2021.

...a više od 10 posto nije u mogućnosti kupiti dovoljno higijenskih potrepština da bi ih redovito mijenjale

PaRiter, Udruga za ljudska prava i građansku participaciju prošle je godine provela anketu o menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj u kojoj je sudjelovalo preko 6000 osoba starijih od 16 godina, a došli su do nekih zabrinjavajućih statistika. Čak trećina ispitanica kupuje menstrualne higijenske potrepštine lošije kvalitete zbog cijene, 11,9% nije u mogućnosti kupiti ih dovoljno kako bi ih redovito mijenjale, a podjednak postotak priznaje da si ih ne može priuštiti. 3,6% ispitanica primorana je koristiti improvizirana sredstva poput toaletnog papira, gaza, izrezanih majica ili krpa, vata…

75% ispitanica smatra da bi Hrvatska trebala uvesti besplatne menstrualne potrepštine, njih 90% da bi trebale biti besplatne u školama, a gotovo 95% bi ih koristilo kada bi bile besplatne u školama. Čak 24% ispitanica nema mogućnost na poslu otići na pauzu radi održavanja menstrualne higijene kad god im je to potrebno, a gotovo 29% je barem jednom izostalo s posla zbog menstruacije, najčešće zbog menstrualnih bolova ili drugih nuspojava poput migrena, vrtoglavica, povišene temperature, probavnih problema… Rad u tim danima olakšali bi im bolji higijenski uvjeti na radnom mjestu, mogućnost korištenja slobodnog dana i mogućnost rada od kuće, između ostalog.

Ovo istraživanje tek je početak uvida u menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj, provedeno online upitnikom, zbog čega brojne žene koje nemaju tehničke uvjete za pristup istraživanju nisu sudjelovale, a pretpostavka je da bi tada rezultati pokazali još lošije stanje.

Uzevši u obzir rezultate ovog istraživanja, možda je krajnje vrijeme da se u Hrvatskoj pokrenu inicijative za ukidanje menstrualnog siromaštva, kojih je u svijetu sve više. Nakon što je Škotska uvela zakon kojim bi svojim stanovnicama omogućila besplatne menstrualne higijenske potrepštine, premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern najavila je da će se u novozelandskim školama od lipnja uvesti besplatne menstrualne potrepštine. ‘Mladi ne bi trebali propuštati obrazovanje zbog nečega što je normalan dio života polovine populacije.’, izjavila je Ardern, osvrnuvši se na istraživanje koje je pokazalo da 1 od 12 osoba propušta nastavu zbog menstrualnog siromaštva, jer si zbog niskih primanja nisu mogle priuštiti uloške. Novozelandska vlast nada se da će rezultat ovog poteza biti da što više mladih redovito pohađa nastavu i da smanjenjem menstrualnog siromaštva pozitivno utječu na dobrobit pojedinaca i zajednice. Hvalevrijedna inicijativa za koju se nadamo da ćemo viđati češće, pa i kod nas.

Piše: K.S.

Foto: Profimedia

Pročitajte i...

Diskriminacija naša svagdašnja: Što je kontroverzni 'Pink Tax'?

Od ružičastih kalkulatora do vaginalnih jaja – tržište neprestano iznalazi nove načine zarade na ženskoj populaciji, ponekad i po cijenu zdravlja. Što je ružičasto oporezivanje, kako funkcionira i kako mu stati na kraj?

Kako prilagoditi trening menstrualnom ciklusu?

Sportske aktivnosti možete vrlo lako prilagoditi hormonalnim promjenama

menstrualno siromaštvo

Nove generacije nas nadahnjuju: Učenice u Istri potaknule školu da osigura besplatne menstrualne potrepštine

Nakon što je objavljena studija o menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj, nekoliko je škola odlučilo nešto i poduzeti

Dermalni fileri na recept?

Skupina članova britanskog parlamenta usporedila je industriju ljepote s 'divljim Zapadom' i zatražila strože regulacije

Lekcije o ljubavi (kojih se trebamo odučiti)

U popularnoj kulturi, u kojoj se ljubav prikazuje kao najopsesivnija tema, koje su najgore lekcije o njoj koje smo naučile iz filmova i serija?

▲ Povratak na vrh