Najbolje od HR dizajna

HR dizajn
09.09.2012.

Dvanaest domaćih dizajnera, kustosa i umjetnika odabralo je za Elle najbolje od hrvatskog dizajna u posljednjih 10 godina

Automobili ‘Rimac’

Dizajn: tim tvrtke Rimac automobili

“Automobil Rimac jedan je od najboljih hrvatskih proizvoda, iz nekoliko razloga. Prvo, riječ je o visokotehnološkom proizvodu koji ima velik izvozni potencijal, a drugo, na njemu su gotovo od početka do kraja radili domaći stručnjaci. Vrhunski proizvod u svakom pogledu”, Davor Bruketa i Nikola Žinić, kreativni direktori u grupi Bruketa i Žinić OM

Polica ‘FKY’

Dizajn: Numen/For Use

Numen FKY

“Pitanje nije lagano, ali volim Numenovu policu FKY. Ne volim suviše pametne proizvode iako mislim da svaki proiz­vod mora zadovoljiti svoju osnovnu namjenu. Ova polica ima karakter a najčešće baš ta osobina presudi u mom odabiru”, Filip Despot, dizajner, Grupa.

Bojice ‘Boya’

Dizajn: Maja Mesić

“Boye Maje Mesić definitivno su mi najdraži domaći dizajnerski predmet. Mislim da se u tom proizvodu vidi sva kvaliteta domaćeg produkt-dizajna, koji uz Majinu sposobnost parira svjetskom dizajnu.

Nakon što sam čula da je uza sve ostale troškove uložila u stroj koji joj je omogućio da ima malu tvornicu bojica, mogu reći da se Maji možemo samo diviti i čestitati joj na poduzetnosti”, Ana Tevšić, dizajnerica.

Podna svjetiljka ‘Model’

Dizajn: Grupa

Grupa svjetiljka 'Model'

“Na prvome mjestu svakako mi je već glasovita lampa studija Grupa. Kako joj je dizajn savršeno minimalistički, nisam mogao ne ‘posuditi’ je za jednu od svojih slika. Vjerujem da su odlike dobrog dizajna minimalizam te intuitivna i logična utilitarna svojstva, kvalitete koje me uvijek zadrže na produktima Grupe”, Zlatan Vehabović, umjetnik.

Didaktička igračka ‘Oblo’

Dizajn: Marko Pavlović
Proizvodnja: Great Circle Works (Kanada)

Oblo

“Jedan od rijetkih (hrvatskih) proizvoda u kojem je fokus dizajnera doista bio na osmišljavanju novog proizvoda. Dizajnersko mišljenje iskorišteno je za stvaranje proizvoda koji potiče dječju kreativnost i razvija um. Time se Oblo bitno odmaknuo od površnog stylinga kakav često obilježava tzv. dizaj­nerske predmete. U moru nemuštih, neukusnih i banalnih igračaka koje se uvoze imponira vidjeti pametnu i decentnu igračku s potpisom hrvatskog dizajnera. Marko je Oblo smislio još za studija dizajna u Zagrebu, osigurao proizvodnju, spretno plasirao proizvod na strana tržišta i učinio Oblo globalnim brendom. Takva proaktivnost mladog dizajnera čini cijelu priču o Oblom još ljepšom”, Lana Čavar, grafička dizajnerica.

Luster ‘Ili_Ili’

Dizajn: Grupa

Grupa, luster 'Ili_Ili'

“Grupin luster Ili_ili primjer je inteligentno osmišljenog proizvoda koji poziva korisnika na interakciju potičući njegovu kreativnost jer mu omogućuje da sam izabere vrstu, boju i broj modula kojima oblikuje viseće rasvjetno tijelo. Sustav pruža nepregledne kombinacije, čak i one kolekcionarskog tipa, a najvažnije za hrvatski kontekst jest da ide u proizvodnju”, Tatjana Bartaković, menadžerica dizajna, Narativ.

Jahta Murtić 52 BS

Koncept i dizajn: arhitekt Marko Murtić i arhitekt Shaun Carkeek
Proizvodnja: Murticyachts

“Konceptualno zamišljena kao kombinacija sporta i luksuza, zbog funkcionalnog minimalističkog dizajna ova jahta ima vrhunske preformanse te ujedno iznim­nu eleganciju moderne personalizirane crui­sing jahte. Inovativan oblik tijela i unutrašnjosti omogućuje joj funkcionalni preobražaj iz brze jedrilice sposobne za pobjede na regatama u luksuzan brod za opušteno uživanje. Može se smatrati revolucionarnom i po tehnologiji izvedbe prema najnaprednijim metodama s karbonskim vlaknima, takozvanim sprint sistemom. Ova jahta izvanredan je primjer suvremenog pristupa tradiciji brodogradnje u Hrvatskoj i snažno doprinosi internacionalizaciji nacionalnih kulturnih poseb­nosti te gospodarske kompetitivnosti”, Tihomir Milovac, kustos Muzeja suvremene umjetnosti.

Stol For 1 or 2

Dizajn: Ivana Borovnjak i Roberta Bratović

“For 1 or 2 mali je stol od šperploče i filca koji bi bilo fantastično imati u svakom stanu i proizvod u koji bi vrijedilo investirati jer to je samoinicirani projekt dviju dizajnerica koji tek čeka pravu proizvodnju. Lijepo izgleda i prislonjen uza zid ili rasklopljen u prostoru, bilo kao jedini stol u malenom stanu ili dodatni u velikom, a na njemu je podjednako lako zamisliti laptop i ručak za dvoje. Lako se i tiho transformira, fin je, nerazmetljiv i pametan, a crveni filc, koji je zapravo funkcionalan detalj, daje mu diskretnu dozu dizajnerske – usuđujem se reći: ženske – ekstravagancije”, Ida Payer, dizajnerica, predsjednica HDD-a.

Čaše za obitelj Rusan

Dizajn: Jeronim Tišljar

Jeronim Tišljar

Čaše za obitelj Rusan

“Čaše Jeronima Tišljara, dar dizajniran za našu obitelj. Unikatna ručna izvedba. Češki kristal. Pokušavam nagovoriti Jeronima na serijsku proizvodnju. Oris 1. svibnja 2013. otvara Kuću arhitekture, a pokreće i Oris proizvodnju i ove čaše bile bi dio toga – naravno, ako Jeronim to dopusti. Možda i moja Jasminka poželi da one ostanu samo naše. Potpuno je razumijem i intimno podržavam. Koristimo ih u posebnim prigodama, za posebne goste ili posebne trenutke.

Tišljar je diplomirao ‘staklo’ na Akademiji u Pragu. Čaše inače izrađuje za kuće poput bečkog Lobmeyra, izlaže staklene skulpture na samostalnim izložbama, izvodi vitraje za crkve, vile, institucije… Jedan je od rijetkih u Hrvatskoj koji zna što se sa staklom može, a što ne”, Andrija Rusan, arhitekt, direktor časopisa Oris.

Tipografsko pismo ‘Brioni Text’

Dizajn: Nikola Đurek

Brioni Text

“Od brojnih tipografskih pisama našeg prvog pravog školovanog tipografa Nikole Đureka omiljeno mi je Brioni Text (2008.). Riječ je o čvrstom, ali elegantnom pismu pogodnom za različite primjene koje sam u svojim radovima često ‘zlorabio’. I s najboljim pismom može se napraviti loš dizajn, ali Đurekova u startu omogućuju izbjegavanje nekih problema južnoslavenskih­ jezika i utječu na podizanje kvalitete tipografije u našoj sredini”, Dejan Kršić, grafički dizajner i teoretirač dizajna, DVK Umas.

Tabure ‘Symbiosis Mitosis’

Dizajn: Studio Milimetar

Symbiosis Mitosis

“U projektu Symbiosis Mitosis ostvaren je iznimno važan spoj društvenog obrazovanja i odgovornosti koji su nam potrebni u našoj suvremenosti dok strepimo od posljedica klimatskih promjena. Odnos prema materijalu i ponuda ideja najmlađoj generaciji, koja će najviše osjetiti posljedice ekološkog nemara, zasigurno je u vrhu domaćeg kritičkog dizajna, koji ovim projektom ukazuje i pokušava promijeniti naš odnos prema okolišu. Autori Studio Milimetar, Ljiljana Kulundžić i njezin suradnik Andrej Kulundžić, uspjeli su u namjeri proširivanja svijesti o vrijednosti recikliranja i pritom zadržali visoku kvalitetu dizajniranog predmeta”, Nenad Roban, dizajner nakita.

Stolica ‘Damned’

Dizajn: Numen/For Use

Numen - For Use, Damned

“Iako mi je definitivno najdraži projekt moja Boya (:-), to bi ipak bilo previše jer i kolege imaju vrijedna dostignuća pa sam se odlučila za stolicu Damned, dizajn grupe Numen/For Use za Teatro Madrid 2011. godine. Mislim da je vrlo karizmatična, čvrsta – ne konstrukcijski, već oblikovno – i odlučna”, Maja Mesić, dizajnerica.

 

Tekst: Vanja Žanko
Foto: press

Pročitajte i...

Zavirite u luksuzni njujorški penthouse Anne Hathaway

Glumica prodaje stan za vrtoglavih 3.5 milijuna dolara

Ako želite pogled na more predlažemo da nabavite rad Josipe Krolo

Uljepšajte svoje zidove ovim jedinstvenim printevima domaće umjetnice

Louis Vuitton u subotu otvara svoj prvi restoran

Kulinarska avantura legendarne francuske kuće

Ove predmete jedva ćete čekati vidjeti u svom domu!

Složili smo wishlistu divnih detalja za dom!

▲ Povratak na vrh