Namještaj Davida Bowiea na aukciji

04.11.2016.

Ekstenzivna kolekcija dizajna 80-ih u vlasništvu pokojne zvijezde uskoro će postati dostupna u prodaji

David Bowie bio je čovjek s neporecivo dobrim ukusom. Stoga ne čudi što je jedna od njegovih velikih strasti bio upravo produkt dizajn. Legendarni umjetnik za svoga života uspio je prikupiti kolekciju od preko 100 dizajnerskih komada namještaja koji će za tjedan dana postati dostupni svojevrsnoj javnosti na aukciji kuće Sotheby’s.

Nije riječ o bilokakvom namještaju. Naime, Bowie je osobito volio rad čuvene Memphis dizajn grupe, talijanskog kolektiva koji je svojom šarenom, geometrijskim oblicima inspiriranom estetikom dobrim dijelom formirao stil 80-ih godina prošlog stoljeća. Iako brojni kritičari u to vrijeme nisu blagonaklono opisivali njihov rad, zabavni i duhoviti komadi ove grupe dizajnera i arhitekata u međuvremenu su stekli kultni status.

 

polica Ettorea Sottsassa

polica Ettorea Sottsassa

 

Na aukciji će se naći komadi najčuvenijih imena grupe: od osnivača Ettore Sottsassa do Petera Shirea, i Marca Zaninija. Najjeftiniji od njih imaju početnu cijenu od £60, a za najskuplje među njima predviđaju se cifre i do £7,000.

Prodaja koja će se održati u tri dijela obuhvatit će i druge dragulje iz njegove opsežne umjetničke kolekcije, među njima i radove umjetnika Franka Auerbacha, Damiena Hirsta, Henry Moorea i Grahama Sutherlanda.

 

Piše: N.K.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Pročitajte i...

Ovo su najskuplje naušnice na svijetu

Pogledajte kako izgleda par naušnica vrijedan skoro 400 milijuna kuna

Rijetka fotografija kćeri Iman i Davida Bowiea

Slavna je manekenka objavila fotografiju njihove kćeri koja se jako rijetko pojavljuje u javnosti

Poznata skulptura Kate Moss na aukciji

Pozlaćena statua supermodela mogla bi preći iznos od 100,000 eura

Jedva čekamo izložbu o Davidu Bowieju u Zagrebu!

Sljedećeg mjeseca inovativni zagrebački Muzej za umjetnost i obrt postavlja izložbu fotografija muzičkog genija Davida Bowieja, i to iz objektiva Briana Rašića u produkciji Festivala Rovinj Photodays

Održan koncert u čast Davida Bowieja

Pogledajte izvedbe Gary Oldmana, La Roux, Simona Le Bona i drugih

Lorde izvela fantastičan tribute Davidu Bowieju

Mlada je pjevačica dostojanstveno odala počast svome uzoru otpjevavši njegov velebni hit 'Life on Mars', potpuno drugačije od ekstatičnog i histeričnog nastupa Lady Gage na dodjeli nagrada Grammy

▲ Povratak na vrh