16-godišnja Greta Thunberg je nominirana za Nobelovu nagradu za mir

15.03.2019.

Mlada aktivistica za zaštitu okoliša

Greta Thunberg, 16-godišnja švedska studentica i aktivistica, nominirana je za Nobelovu nagradu za mir za svoje napore u polju klimatskog aktivizma i borbi protiv globalnog zatopljenja. Thunberg je najpoznatija po tome što sjedila ispred švedskog parlamenta svaki dan tijekom tri uzastopna tjedna u kolovozu 2018., kada je imala 15 godina, kako bi prosvjedovala zbog nepostojanja akcije u vezi s klimatskom krizom. Objavila je svoje akcije na Instagramu i Twitteru i ubrzo je postala poznata.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Greta Thunberg (@gretathunberg) on Mar 15, 2019 at 12:00am PDT

Nominacija za Nobelovu nagradu Thunberg objavljena je uoči njezina najvećeg štrajka do danas. Njezin štrajk #FridaysforFuture danas će pozvati učenike širom svijeta da koračaju za klimatske promjene na 1.659 mjesta u 105 zemalja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Greta Thunberg (@gretathunberg) on Mar 14, 2019 at 11:21pm PDT

“Predložili smo Gretu Thunberg jer ako ne učinimo ništa kako bismo zaustavili klimatske promjene, to će biti uzrok ratova, sukoba i još većeg broja izbjeglica”, izjavio je predstavnik norveškog parlamenta Freddy Andre Ovstegard. “Greta Thunberg pokrenula je masovni pokret koji smatram velikim doprinosom miru”, dodao je.

Ukoliko dobije nagradu, postati će najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir poslije Malale Yousafzai, koja je imala 17 godina kada je dobila prestižnu nagradu.

Piše: N.B.
Fotografije: Profimedia

Preporučujemo

Pročitajte i...

Amal u crvenom ispravlja grijehe Alicie Keys

Uvijek elegantna odvjetnica zablistala na dodjeli Nobelovih nagrada

Postanite član/ pretplatnik National Geographic Hrvatska

Pretplatite se na National Geographic Hrvatska i poklanjamo vam bambusom obložen spremnik za piće s natpisom National Geographica Hrvatska

FINAL SALE: temperature idu gore, cijene idu dolje

Ne propustite posebnu ponudu u Designer Outletu Croatia

▲ Povratak na vrh