Dan u Bordeauxu s poznatom influencericom Isabellom Rakonić

31.08.2018.

Poznata blogerica i influencerica nam je dala savjete za nezaboravan jednodnevni provod

Grad na jugozapadu Francuske kojeg nazivaju ˝uspavanom ljepoticom˝ i ˝biserom Akvitanije˝ najpoznatiji je po svojim vinogradima. Bordeaux je također poznat po arhitekturi koja se nije mijenjala gotovo 200 godina te je pod zaštitom UNESCO-a. Smatra se vrlo tolerantnim i opuštenim gradom  u kojem vas nitko neće smetati zbog vaših političkih uvjerenja, vjere ili seksualne orijentacije. Ono što Bordeaux čini turistima još primamljivijim je njegova povezanost europskom mrežom brzih vlakova.

 

Poznata blogerica i influencerica Isabella Rakonić vodi nas kroz 24 sata u Bordeaux, svjetsku prijestolnicu vina, grad u koji se uvijek rado vraća. U nastavku pročitajte Isabelline prijedloge što raditi i posjetiti u Bordeauxu, gradu u kojem je nekada predsjednik Vrhovnog suda bio filozof prosvjetiteljstva i predvodnik moderne sociologije, Montesquieu.

 Kako započeti dan u Bordeauxu? Koje je tvoje omiljeno mjesto za doručak?

 Za početak dana preporučila bih “Opera patisserie” u kojoj možete pronaći raznovrsnu ponudu francuskih pekarskih i slastičarskih specijaliteta. Nalazi se na Victoire trgu, glavnom trgu u Bordeauxu. Na istome se nalazi Port d’Aquitanie iza kojeg počinje glavna ulica Saint Catarine što je na jedan simboličan način ne samo ulazak u grad, nego uz sve ono najbolje što nudi Aquitaine regija kao i sam grad. Bordožani su inače poznati kao boemsko buržoazijska sredina koja za doručak najčešće jede kamenice tako da i to može biti interesantan početak dana i približiti vas mentalitetu stanovnika.

 

Koja prijevozna sredstava bi preporučila za istraživanje grada?

Budući da je stari dio Bordeauxa veoma sličan Zagrebu po svojoj veličini, Bordeaux je veoma ugodan i kompaktan grad pa je najbolje grad doživjeti šetajući. Iako za neka udaljenija mjesta svakako treba koristiti tramvaj.

 Koje je tvoje najdraže mjesto za ručak s lokalnim specijalitetima u Bordeauxu?

 Restoran Entrecôte je moje omiljeno mjesto za ručak u Bordeauxu, koji se nalazi tik do Grand Theatre, predivnog trga do prekrasnog kazališta. U Entrecôte naime služe isključivo jedno jelo, tipično francusko, što možemo zaključiti po imenu restorana (steak). Inače u svakom francuskom restoranu se može jesti to jelo, no ovdje je to posebno iskustvo ponajviše zbog tajnog umaka kojeg znaju pripremiti samo ondje. Uz art deco ambijent i čašu Bordeaux vina doživjet ćete tipični francuski gastronomski ručak. Također, valja napomenuti da je restoran jako popularan i zna se čekati u redu ispred do sat vremena pa treba doći ranije jer u Francuskoj restorani rade dvokratno.

 

U nastavku dana koje lokacije preporučuješ za istraživanje znamenitosti?

 Grad je zanimljiv jer svaka ulica krije različiti ambijent i male skrivene trgove s različitim znamenitostima. Katedrala Saint Andre je predivno arhitektonsko djelo kojemu se najbolje diviti iz slatkih kafića u francuskom stilu pored iste. Place de la Bourse je simbol Bordeauxa pod zaštitom UNESCO-a koja je bila glavna luka za trgovinu. Preko puta se nalazi najveći reflektirajući bazen na svijetu na kojemu ćete zagarantirano uhvatiti prekrasnu fotografiju. Grose Cloche, veliko zvono Bordeauxa, u srednjem vijeku zvonio bi kao upozorenje građanima kada bi izbio požar, također poznat je i kao jedan od prolaza na putu prema Santiagu. Place du Parlament je trgić u talijanskom stilu oko kojeg se nalazi puno interesantnih barova, okupljalište mladih i starih te mjesto gdje započinje svaka tipična noć u Bordeauxu.

 

Koje muzeje bi izdvojila?

Cite de Vin je muzej vina koji objedinjuje sve različite sorte iz Bordeauxa, regije, države, a i svijeta. To je interaktivni muzej gdje možete puno naučiti o vinu, ali i kušati interesantna vina. Musée d’Aquitanie je jedan od najinteresantnijih muzeja koji prikazuje razdoblje od rimskog carstva preko srednjovjekovne trgovine robova do modernog nastanka Bordeauxa. Ako bi se o nekom mjestu pokazala duša Bordeauxa, bio bi to Jardin Publique koji se nalazi u centru grada s harmonijskom arhitekturom u kojoj se možete opustiti, trčati ili samo popiti kavu.

Koje bi originalne francuske proizvode izdvojila da treba kupiti i gdje ih se može pronaći?

Vino je definitivno ono bez čega se ne vraćate iz Bordeauxa. Zatim, naravno tu su razne vrste sireva i foie gras. Za mene su suveniri uvijek hrana, a u Francuskoj je ponuda odlična i možete sve navedeno pronaći u dućanima.

Možeš li izdvojiti jedan restoran koji bi bio idealan za završetak dana s posebnim pogledom na grad?

 Ljepše je biti u centru grada, restoran Le Petit Bec, zato što se nalazi u centru na Place de Saint Michel pored trga na kojemu je crkva. Definitivno jedan od najstarijih i najljepših trgova u Bordeauxu. Za predjelo predlažem patku u umaku od meda, kozji sir u umaku od meda i glavno jelo jastog iz Atlantskog oceana. Ako ste više zainteresirani za pogled na grad preporučila bih L’ Estacade restoran koji se nalazi na rijeci s druge strane i iz kojega se vidi najljepši zalazak sunca u Bordeauxu.

 

 Koji klub bi izdvojila za sigurno dobar provod?

Što se tiče noćnog života, za početak bih preporučila bar L’Empire koji se nalazi u centru i prekrasno je uređen. Nakon toga odlazak u klub Black Diamond koji se nalazi u hotelu Intercontinental i u kojemu možete čuti odlične DJ-e. Uobičajeno Bordožani se nalaze ispred barova i tamo se zabavljaju na cesti, što je veoma interesantan doživljaj tog boemskog životnog stila.

Piše: Pola Križevac

Foto: Isabella Rakonić

Preporučujemo

Pročitajte i...

Kako putovati sigurno s nakitom?

Pažljivo transportirajte svoje omiljene narukvice, prstenje i privjeske

TravELLE Guide: Opatija kroz 24 sata

Kako provesti jedan dan u Opatiji?

5 destinacija gdje ljeto traje zauvijek

Tko kaže da ljeto mora završiti?

TravELLE Guide: Berlin kroz 24 sata

Kako provesti jedan dan u glavnom gradu Njemačke?

3 skrovite plaže na Visu za otočko stanje uma

Otkrijte sakrivene dragulje na jednom od naših najljepših otoka

▲ Povratak na vrh