Iz ljubavi prema mržnji: zašto pop pjesme postaju sve depresivnije?

12.08.2019.

I zašto nas tužna glazba čini sretnima?

Zašto volimo slušati tužne pjesme? Je li to uvijek bilo tako ili se glazbena industrija u posljednje vrijeme dosta promijenila… ili smo se mi možda promijenili? Odgovor su pronašli najperspektivniji (i lirski nastrojeni) znanstvenici. U studiji “Sentimentalna kvantitativna analiza tekstova u popularnoj glazbi” Catlin Napier i Lior Shamir sa Sveučilišta Lawrence u Michiganu odgonetnuli su misteriju koja kopka slušalački svijet. Pomoću umjetnih neuronskih mreža koje razlikuju emocionalnu “boju” riječi, analizirali su tekstove najpopularnijih pjesama od 1951. do 2016., ukupno 6.150 pjesama s popisa Billboard Hot 100, kako bi došli do zanimljivog zaključka – pop glazba svake godine postaje sve mračnija.

 

Broj riječi poput “ludila”, “gađenja”, “straha” i “tuge” u tekstovima povećao se 5 puta u posljednjih nekoliko desetljeća. Dok su riječi povezane sa srećom, samopouzdanjem i slobodom, popularne 1950-ih, naglo počele nestajati, ustupajući mjesto prilično depresivnom scenariju.

Zanimljiv je još jedan podatak: analizirajući prvih 100 skladbi, ne može se utvrditi kako se ponašanje glazbenika promijenilo, već su se promijenile potrošačke preferencije. Čini se da moderni slušatelji žele vidjeti čašu napola praznu i svakodnevno doživljavati svojih  “tri minuta drame” uz pomoć glazbe.


Nije sve tako loše kako zvuči. Neka istraživanja pokazuju da nam dnevna doza suza može biti korisna. U 2015. godini, znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji otkrili su kako većina osoba klasificira glazbu povezanu s tugom i boli kao ljepšu. Usto, tužni tekstovi često pomažu u suočavanju s vlastitim negativnim emocijama te potiču vrstu katarze. Tužne melodije potiču nas na introspekciju, odnosno potpuno nas spontano tjeraju da se prisjetimo vrlo osobnih aspekata života i temeljito ih analiziramo.

Znanstveno istraživanje objavljeno u časopisu Scientific Reports otkrilo je da čak i kad plačemo nad našom playlistom, osjećamo … zadovoljstvo! Otkucaji srca se vraćaju u normalu, a disanje postaje dublje, kao tijekom upotrebe antidepresiva i sedativa.

Piše: N.B.
Fotografije: Instagram/profimedia

Pročitajte i...

Kakvo nam koncertno putovanje sprema Mimika orkestar?

S Makom Murtićem o Mimika orkestru ususret koncertu sezone

Što slušaju hrvatske "it" djevojke?

Što možemo naći na njihovoj playlisti?

ELLE fokus: zašto je 2019. godina Donalda Glovera?

U jednoj godini radio je i s Beyonce i s Rihannom

ELLE Kalendar: kamo se zaputiti u danima pred nama?

Koje nam se izložbe, koncerti, predstave i festivali smiješe od 12. do 19. srpnja?

ELLE Kalendar: kuda se zaputiti u danima pred nama?

Koje nam se izložbe, koncerti, predstave i zabave smiješe od 7.lipnja do 14. svibnja?

▲ Povratak na vrh