Kako zaista učinkovito dezinficirati nakit bez da ga oštetite?

Alighieri nakit
23.03.2020.

Donosimo mali vodič za čišćenje nakita

Naš omiljeni nakit ovih je dana uglavnom uredno pospremljen u svoje kutijice i čeka bolje dane. No, obzirom na ozbiljnu situaciju s pandemijom i činjenicom da je u Hrvatskoj počelo dolaziti i do slučajeva zaraze lokalnom transmisijom, preporuča se temeljito dezinficirati gotovo sve što posjedujemo, a to, naravno, uključuje i nakit. Prioritetni modni dodaci koji zahtijevaju obveznu dezinfekciju su komadi koje nosimo svakodnevno, poput satova ili vjenčanog prstenja. Kako biste svoj dragocijeni nakit zaista učinkovito očistili bez da ga oštetite, donosimo mali vodič, kojeg bi trebalo barem jednom godišnje škicnuti čak i kad svijetom ne hara opasni virus. Slijede upute za čišćenje i održavanje nakita.

Sophie Buhai nakit

Nakit s dragim i poludragim kamenjem može ozbiljno nastradati ako ga očistite preagresivnim sredstvom, zato se preporuča da ga natopite u toploj vodi s tek nekoliko kapi blagog deterdženta za suđe. Imajte na umu da alkoholnim sredstvima (većina gelova za dezinfekciju ruku sadrži alkohol!) ne smijete prati gotovo nikakvo kamenje, ni bisere ni koralje. Zbog čestog pranja i mazanju ruku vaše prstenje vrlo vjerojatno već ima naslage kreme i sapuna, pa nakon što ga natopite, dodatno ga očistite mekom četkicom za zube. Preporučljivo je da prsten ipak skinete prije pranja ruku, ali u tom slučaju, i ovo zaista ne možemo dovoljno naglasiti, obvezno pazite da je odvod zatvoren kako ne biste ostali bez njega. Za zlatni i srebrni nakit možete upotrijebiti istu metodu s blagim deterdžentom za suđe i nakon 5 minuta natapanja četkicom očistiti teško dostupna mjesta. Sav nakit nakon čišćenja obavezno osušite čistom krpicom od mikrofibre.

Redovitim održavanjem nakita duže ćete sačuvati njegov sjaj, stoga svakako preporučamo da u svoj raspored kućne izolacije što prije uvrstite i ovu aktivnost.

Piše: L.H.

Fotografije: Instagram

Pročitajte i...

▲ Povratak na vrh