Nekoliko savjeta za savršen početak dana

12.10.2017.

Započnite dan svježi i odmorni uz savjete koji će vam svako jutro učiniti opuštenim, lijepim i zadovoljavajućim

Zdrave jutarnje navike utječu na bolje raspoloženje, kao i na lakše podnošenje svakodnevne količine stresa. No, dok se neki bude s osmijehom i pozdravljaju jutro, drugi produljuju alarm i odgađaju buđenje što je moguće više. Ako se i vi nalazite u ovoj drugoj grupi ljudi, vrijeme je da to promijenite i uljepšate svoja jutra. Ako ne znate kako to učiniti, slijedite naših pet savjeta uz koje će vaš dan početi savršeno:

1. Naspavajte se

Možda zvuči banalno, no ništa toliko ne utječe na naše raspoloženje kao kvalitetan san. Tijekom sna naše se tijelo obnavlja i regenerira, a kvalitetan sam produljuje život i utječe na naš imunitet. Stoga, pokušajte ranije otići na spavanje i osigurati si da vam idući dan prođe u odličnom raspoloženju.

2. Ne odgađajte alarm

Ako odgodite alarm više puta, prekidate vaš ciklus spavanja i on se završi prije nego što bi trebao. Upravo zato imate veći osjećaj iscrpljenosti i umora, nego da ustanete kad alarm zazvoni prvi put.

@evgeniya.prinsloo

3. Pustite sunčevu svjetlost u sobu

Sunčeva svjetlost zaustavlja lučenje melatonina (hormon spavanja), a što je ljepše od buđenja uz lijepo sunčano jutro. Zato navečer ne spuštajte rolete i ne navlačite zastore kako bi vam što više svjetlosti ušlo u sobu. Također, sunčeva svjetlost je zdrava za naš organizam jer ga hrani energijom potrebnom za pravilno funkcioniranje.

4. Istegnite se

Nema ništa blagotvornije za tijelo od jutarnjeg istezanja. Istezanjem se potiče fleksibilnost, cirkulacija i rješavate se napetosti.

5. Umjesto kave popijte čaj

Kortizol, poznat kao stres hormon, prirodni je mehanizam tijela koji vas budi tijekom jutra i vrhunac dostiže između 8 i 9 sati ujutro. Upravo zato ispijanje kave u tom periodu nije korisno jer upravo kortizol prirodno budi vaše tijelo. I naravno, kofein u tom trenutku ne podupire dodatno buđenje i koncentraciju.

Piše: B.P.
Foto: Instagram

Preporučujemo

Pročitajte i...

Sedam stvari koje možete napraviti prije odlaska u krevet kako biste si olakšali idući dan

Stvaranje dobrih večernjih navika može biti korisno za svakoga od nas jer će nas poštedjeti jutarnjeg stresa i olakšati ustajanje iz kreveta

Sedam koraka za planiranje savršenog tjedna

Donosimo vam mini vodič sa sedam jednostavnih koraka će vam omogućiti stvaranje savršenog tjedna. Isprobajte ga već danas

Četiri stvari koje će vas učiniti sretnima

Neuroznanstvenik Alex Korb otkrio je četiri ključna faktora zaslužna za osjećaj sreće, odnosno kako ga povećati

Pet savjeta koji će vam olakšati jutarnje buđenje

Stvaranje navike jutarnjeg buđenja može biti korisno za svakoga od nas jer će nas poštedjeti nervoze i olakšati ustajanje iz kreveta

Pet savjeta za energičnije jutro

Zimi nam uvijek nedostaje energije, no sami na to možemo itekako utjecati

8 stvari koje bi svi trebali učiniti prije 8 ujutro

Većina nas spava do zadnjeg trenutke prije odlaska na posao, ne doručkujemo kvalitetno ili uopće ne doručkujemo i baš nikad ništa ne stignemo

▲ Povratak na vrh