TravELLE Guide: Sankt-Peterburg kroz 24 sata

16.02.2019.

Kako provesti 24 sata u Sankt-Peterburgu?

Najsjeverniji grad na svijetu kojeg nazivaju i ˝Venecijom sjevera˝zbog njegovih brojnih kanala, danas broji oko 5 milijuna stanovnika te ga čini drugim najvećim gradom Rusije.

 

Sankt-Peterburg koji je više od dvjesto godina bio prijestolnica Ruskog Carstva te koji je ostao simbol moći i prestiža Rusije privlači turiste tijekom cijele godine svojom autentičnošću, luksuzom i bogatom poviješću. Grad kojemu je posvećeno najviše pjesama od bilo kojeg drugog ruskog grada ima svoj specijalni vokabular s posebnim riječima koje koriste njegovi građani za koje se ujedno govori i da su izuzetno ljubazni i komunikativni.

 

 

Poznata blogerica i influencerica Isabella Rakonić vodi nas kroz 24 sata u Sankt-Peterburg, carski grad muzeja. U nastavku pročitajte što raditi i posjetiti u Sankt-Peterburgu, gradu koji je inspirirao književnika Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, pjesnika Aleksandra Sergejeviča Puškina i skladatelja Petra Iljiča Čajkovskog.

PRIJEPODNE:

Koja lokacija u gradu je idealna za jutarnji početak obilaska grada?

Sankt-Peterburg je po mnogima prijestolnica sjevera. To je drugi po veličini najveći grad u Rusiji, mnogima poznat i pod nazivima Petrograd i Lenjingrad. Za početak obilaska grada rekla bih da je najbolja lokacija kip Brončanog konjanika, kojeg je carica Katarina podigla u spomen Petru Velikomu. Na toj lokaciji imat ćete i pogled na rijeku Nevu na kojoj leži Sankt-Peterburg. U blizini se nalaze sve velike znamenitosti poput katedrale Isaakievskiy Sobor, Tvrđava Sv. Petra i Pavla, Hermitage i mnoge druge znamenitosti.

Koji restoran bi izdvojila s najboljom ponudom za doručak?

Doručak sam jela u hotelu, no ponuda bruncheva u raznim restoranima i bistroima je veoma bogata.

Koje prijevozno sredstvo bi preporučila za istraživanje grada?

Grad sam istraživala pješke. Mislim da je to uvijek najbolja opcija za upoznati dušu grada. Cijene Ubera su veoma niske stoga ga definitivno preporučujem za odlaske do udaljenijih lokacija. Grad ima i metro linije, no one vam neće biti potrebne za istraživanje osnovnih znamenitosti.

 

PODNE:

U kojem restoranu se mogu pronaći lokalni specijaliteti za ručak?

Za lokalne specijalitete bih preporučila restoran Katyushka. To je tradicionalni restoran u kojemu ćete najbolje upoznati rusku kulturu i povijest. Osim odlične ponude hrane, uživat ćete u pravoj ruskoj votki. Tijekom večeri imaju i male predstave gdje ćete vidjeti pjevačice kako pjevaju poznate ruske pjesme, grupe koje plešu folklor i imat ćete priliku interaktivno sudjelovati u plesu i ruskim igrama.

Koja jela bi preporučila da svatko mora probati kada se zatekne u Sankt-Peterburgu?

Moje preporuke su pelmeni (ruski dumplings), blini ( palačinke sa smetanom i kavijarom), shaslik (ražnjići) kao i ostala raznolika kuhinja iz ostalih bivših država SSSR-a od kojih se najviše izdvaja gruzijska.

 

POSLIJEPODNE:

Prilikom istraživanja grada za koje lokacije bi rekla da se ne smiju propustiti? Koje znamenitosti se moraju posjetiti?

Sankt-Peterburg je u dva navrata bio glavni grad Rusije. 1918. godine Vlada je odlučila preseliti ga u Moskvu. Ta činjenica je bitna kako biste razumjeli veličanstvenost svih palača i zgrada u gradu. Muzej Hermitage koji se nalazi u Zimskom dvorcu je jedan od najvećih muzeja na svijetu. U njemu možete vidjeti brojna poznata djela iz renesanse od autora poput Rembrandta ili Michelangela.

 

 

Prostorije dvorca također ostavljaju bez daha. Muzej je izrazito prostran, a svaka iduća prostorija iznenadit će vas svojom raskošću više od prethodne. Tvrđava Petra i Pavla, mjesto gdje je Sankt-Peterburg počeo rasti je danas pod zaštitom UNESCO-a. Katedrala na toj tvrđavi najstarija je u gradu. Peterhof, dvorac Petra Velikog, također pod zaštitom UNESCO-a, dvorac i pripadajući mu vrtovi s fontanama mjesto su koje ne smijete propustiti, a nalazi se u blizini Sankt-Peterburga.

 

 

Crkva prolivene Kristove krvi, najznačajnija je ruska pravoslavna crkva. Veoma je slična onoj u Moskvi, stoga će ju mnogi zamijeniti. Zanimljivo je kako je navedena crkva u doba komunizma služila kao tržnica hrane, dok je danas u ulozi muzeja. Marijinski teatar je definitivno mjesto koje morate posjetiti. Svi znamo da je Rusija poznata po baletu i operama, stoga je odličan doživljaj dotjerati se za balet i prisustvovati tom divnom događaju.

Bez kojeg unikatnog ruskog proizvoda se nitko ne smije vratiti kući?

Naravno, matryoshka koju mnogi krivo nazivaju babushkom, najbolji je poklon koji možete donijeti iz Rusije. Moj favorit je ipak Ruski Imperialni porculan, tvornica koja proizvodi najljepši porculan. Svakim odlaskom u Rusiju donesem nove šalice, čajnike i tanjure koje svi obožavaju. Također mi je odlična tradicionalna ruska marama koju volim nositi i kombinirati.

 

VEČER:

Možeš li izdvojiti jedan restoran koji bi bio idealan za završetak dana s posebnim pogledom na grad?

Ginza Project je “udruženje” raznih poznatih i odlično uređenih restorana u Rusiji. Njihovi restorani me uvijek ostave bez daha, odnosilo se to na hranu ili interijer. Restoran Terasa je mjesto koje morate posjetiti ako želite imati pogled na grad i jesti vrhunsku hranu. No i ostali njihovi restorani su veoma kvalitetni te za naše pojmove jeftini za “fensi” restorane.

Želimo li navečer prošetati gradom, gdje bi se trebali zaputiti i vidjeti ono što još nismo vidjeli tijekom dana?

Navečer se najbolje prošetati kanalima, uživati na Nevskom prospektu i otići do New Holland otoka, koji je cool mjesto gdje se nalaze zanimljivi kafići i restorani u modernom i hip stilu. Ako pak idete zimi, ondje se nalazi najbolje klizalište u gradu.

 

Kakvu ponudu noćnog života ima Sankt-Peterburg?

Nisam posjetila previše klubova, no oni koje jesam nisu me se previše dojmili. S druge strane ponuda speakeasy barova je odlična! Meni najdraži je Apotheka bar u kojemu naručujete koktel poput lijeka u apoteci, kažete što biste otprilike htjeli, koktel majstori to zapišu i smiksaju vam idealan koktel za vas.

 

Također imaju skrivenu sobu gdje možete uživati u koktelima koje vam osobno napravi vlasnik koktela. Atmosfera je veoma privatna te s njim pričate kao što biste pričali s prijateljem na piću. Drugi speakeasy barovi su Kabinet bar, koji je doista jako teško za naći i bar Quinta u portugalskom stilu.

Pola Križevac
Foto: Isabella Rakonić

Preporučujemo

Pročitajte i...

TravELLE Guide: Opatija kroz 24 sata

Kako provesti jedan dan u Opatiji?

TravELLE Guide: Berlin kroz 24 sata

Kako provesti jedan dan u glavnom gradu Njemačke?

TravELLE Guide: Helsinki kroz 24 sata

Kako provesti jedan dan u glavnom gradu Finske?

TravELLE Guide: Zürich kroz 24 sata

Kako provesti jedan dan u najvećem gradu Švicarske?

TravELLE Guide: Lisabon kroz 24 sata

Kako provesti jedan dan u Lisabonu?

TravELLE Guide: Šibenik kroz 24 sata

Kako provesti jedan dan u Šibeniku?

▲ Povratak na vrh