Što se događa na 15. Bijenalu arhitekture?

19.06.2016.

Ovogodišnje Bijenale je mjesto na kojem se traže i predlažu rješenja za stambene probleme ekstremno siromašnih, smještaj izbjeglica, ili one ugrožene prirodnim katastrofama

Jednostavni prirodni materijali – zemlja i drvo, paviljoni, makete, instalacije, mirisi, ukusi, oblici samo su neke od ključnih riječi ovogodišnjeg venecijanskog 15. Bijenala arhitekture – Reporting From the Front, po koncepciji Alejandra Aravene. 

Ovaj čuveni čileanski arhitekt aktualni je dobitnik arhitektonskog Nobela – Pritzkerove nagrade.

 

15. Bijenale arhitekture

 

I ova je Mostra di architettura rasuta po Veneciji, a čarobni Giardini i Arsenale su stalne lokacije za glavnu postavku i većinu nacionalnih paviljona. Ovogodišnje Bijenale je mjesto na kojem se traže i predlažu rješenja za stambene probleme ekstremno siromašnih, smještaj izbjeglica, ili one ugrožene prirodnim katastrofama. Pristupačno je i optimistično, samo je naizgled jednostavno.

 

 

Zlatnog lava za najbolji paviljon dobila je Španjolska za postavku Unfinished. Tamo je građevinska industrija s kreditima bez pokrića bila u nagloj i velikoj ekspanziji. Gradile su se grandiozne gradske četvrti, autoceste, stambeni blokovi… A onda je stigla kriza, 2008, i sve je stalo. I ostalo nezavršeno. Nova generacija arhitekata počela je da spašava šta se spasti može, sada sa minimalnim budžetima i jeftinim materijalima.

Pohvaljeni su paviljoni Japana i Perua, a svakako ne treba preskočiti paviljone Poljske, Velike Britanije, Australije, Danske ili Kanade koja je ovog puta postavku smjestila na otvorenom.

 

15. Bijenale arhitekture

 

Paragvajski tim Gabinete de Arquitectura dobio je zlatnog lava za najboljeg sudionika na međunarodnoj izložbi u Araveninoj postavci. Monumentalanim čipkastim lukom od opeke autori su pokazali šta se sve može izgraditi od najjeftinijeg materijala, s nekvalificiranom radnom snagom.

Srebrnog lava za najboljeg mladog sudionika dobio je Kunlé Adeyemi (NLÉ), nigerijski arhitekta sa nizozemskom adresom za plutajuću drvenu konstrukciju škole izgrađenu za Makako siromašno predgrađe Lagosa.

 

15. Bijenale arhitekture

 

Bijenale Arhitekture traje do 27. studenoga i ne treba ga propustiti. Tjera na razmišljanje o svijetu u kojem živimo, našim stvarnim potrebama, životnim prioritetima… Svakako je vrijedno nekoliko dana večernjeg umora poslije cjelodnevnih pješačenja.

Pripremila i fotografirala za ELLE.HR: Senja Vild

Preporučujemo

Pročitajte i...

BOYY stigao u Hrvatsku

Anti-it torbice konačno u zagrebačkoj Garderobi

ELLE Countdown: Najvažniji popkulturni momenti desetljeća

Koji su pokreti, pojave i celebovi obilježili desete?

Povijest francuske mode kroz predivne ilustracije Megan Hess

U novoj knjizi „Elegance: The Beauty of French Fashion“

Novi BMW X6 premijerno predstavljen u Zagrebu

'THE X6' od sada je dostupan u svim poslovnicama Tomić & Co.

▲ Povratak na vrh