Znate li da vas seks pomlađuje?

10.07.2017.

Više vam se isplati voditi ljubav nego rat protiv bora. Nije šala, nego znanstvena činjenica

Seksolozi savjetuju što češću izmjenu nježnosti jer takva interakcija sprečava pojavu bora. Kako? Seksualno zadovoljenje opušta facijalne mišiće koji su inače odgovorni za nastanak bora.

Vaš hopa-cupa izaziva pravi vatromet hormona, od estrogena, endorfina, oksitocina i adrenalina do testosterona, koji imaju ključnu ulogu u borbi protiv starenja. Recimo, višak estrogena djeluje na elasticitet i vlažnost kože, a prema nekima, utječe i na proizvodnju kolagena. Usto, zahvaljujući endorfinima, lakše ćete zaspati i imati kvalitetniji san.

3 x tjedno = 10 godina manje

Kad ste na početku veze, svi vam komplementiraju da blistate. Dobre ste volje, (jer) često vodite ljubav pa vam koža zaista sjaji. Zanosna 70-i-nešto-godišnja Jane Fonda, poznata po svom aktivnom seksualnom životu, kaže da je više pomlađuje vođenje ljubavi nego estetski zahvati. Njezino mišljenje potkrepljuju i liječnici.

Neuropsiholozi s jednog britanskog sveučilišta proveli su istraživanje na više od tri tisuće osoba između 20 i 90-ak godina. Zaključili su da oni koji vode ljubav triput tjedno izgledaju desetak godina mlađe. (Nije precizirano znači li to da adolescenti izgledaju kao 10-godišnjaci.)

Seks-detoks i antistresna terapija

Seks potiče cirkulaciju, stimulira rad srca, širi krvne žile i kapilare. Zahvaljujući tome, stanice u čitavom tijelu, uključujući kožne, opskrbljene su s više kisika, dok se toksini (poput ugljičnog dioksida i urične ili mokraćne kiseline) lakše otpuštaju kroz znoj.

Kardiolozi i nutricionisti smatraju da je stres jedan od glavnih uzročnika ubrzanog starenja. Najviše zbog toga što sužava žile i usporava opskrbu tkiva kisikom. Kako god okrenuli, više vam se isplati voditi ljubav nego rat protiv bora.

Tekst: Mihaela Batinić
Foto: Getty Images

Pročitajte i...

Radiofrekvencijom konzervirajte mladenačku ljepotu

Sve što trebate znati o najnovijem tretmanu pomlađivanja kože lica

14 odličnih anti-age dnevnih krema sa zaštitnim faktorom

Formule koje će zrelu kožu zaštititi od sunca i vanjskih utjecaja

15 učinkovitih anti-age seruma

Lijepa i mladolika koža u svakom trenu

Koji su najstresniji poslovi danas?

Novo istraživanje otkriva

▲ Povratak na vrh