Znate li da vas seks pomlađuje?

10.07.2017.

Više vam se isplati voditi ljubav nego rat protiv bora. Nije šala, nego znanstvena činjenica

Seksolozi savjetuju što češću izmjenu nježnosti jer takva interakcija sprečava pojavu bora. Kako? Seksualno zadovoljenje opušta facijalne mišiće koji su inače odgovorni za nastanak bora.

Vaš hopa-cupa izaziva pravi vatromet hormona, od estrogena, endorfina, oksitocina i adrenalina do testosterona, koji imaju ključnu ulogu u borbi protiv starenja. Recimo, višak estrogena djeluje na elasticitet i vlažnost kože, a prema nekima, utječe i na proizvodnju kolagena. Usto, zahvaljujući endorfinima, lakše ćete zaspati i imati kvalitetniji san.

3 x tjedno = 10 godina manje

Kad ste na početku veze, svi vam komplementiraju da blistate. Dobre ste volje, (jer) često vodite ljubav pa vam koža zaista sjaji. Zanosna 70-i-nešto-godišnja Jane Fonda, poznata po svom aktivnom seksualnom životu, kaže da je više pomlađuje vođenje ljubavi nego estetski zahvati. Njezino mišljenje potkrepljuju i liječnici.

Neuropsiholozi s jednog britanskog sveučilišta proveli su istraživanje na više od tri tisuće osoba između 20 i 90-ak godina. Zaključili su da oni koji vode ljubav triput tjedno izgledaju desetak godina mlađe. (Nije precizirano znači li to da adolescenti izgledaju kao 10-godišnjaci.)

Seks-detoks i antistresna terapija

Seks potiče cirkulaciju, stimulira rad srca, širi krvne žile i kapilare. Zahvaljujući tome, stanice u čitavom tijelu, uključujući kožne, opskrbljene su s više kisika, dok se toksini (poput ugljičnog dioksida i urične ili mokraćne kiseline) lakše otpuštaju kroz znoj.

Kardiolozi i nutricionisti smatraju da je stres jedan od glavnih uzročnika ubrzanog starenja. Najviše zbog toga što sužava žile i usporava opskrbu tkiva kisikom. Kako god okrenuli, više vam se isplati voditi ljubav nego rat protiv bora.

Tekst: Mihaela Batinić
Foto: Getty Images

Preporučujemo

Pročitajte i...

Pet načina kako se u trenu riješiti stresa

Stres je neizbježan dio naše svakodnevice, no treba naučiti boriti se protiv njega

Najbolje kreme protiv bora za koje ne morate izdvojiti cijelo bogatstvo

Donosimo vam izbor pet cjenovno pristupačnih krema protiv bora

10 odličnih krema protiv podočnjaka i tamnih krugova oko očiju

Iako nijedan beauty proizvod zapravo ne može izbrisati naše podočnjake, ovi nam proizvodi u tome mogu pomoći

Kako se riješiti stresa na poslu?

Otkrijte kako se riješiti najraširenije bolesti modernog doma

Kako se osjećati fantastično u svakoj dobi?

U moru proizvoda koji su nam dostupni kako bi se osjećali mlađe, zaboravili smo na proizvode koji će učiniti da se osjećamo bolje bez obzira na godine

Osam savjeta za sretniji život bez stresa

Stres je bolest 21. stoljeća koja se liječi opuštenijim načinom života, a postoji nekoliko jednostavnih načina da se odmah počnete osjećati bolje

▲ Povratak na vrh