Balenciaga na popravnom ispitu

05.10.2016.

Nezaobilazni cvjetni uzorci, naglašena ramena, predimenzionirane torbe i jako, jako visoke čizme - nova Balenciaga dolazi u XXL izdanju!

Demna Gvasalia, čovjek iza svjetskog modnog fenomena zvanog Vetements, upravo je na Tjednu mode u Parizu predstavio svoju drugu kolekciju kao kreativni direktor Balenciage. Već njegov prvi potez, jasan ispravak prošlosezonskog propusta, zaslužio je hvalu od strane kritike.

Naime, prošle godine na svojim revijama za Vetements i Balenciagu zaboravio je angažirati modele koji nisu bijeli. Ove godine, Radhika Nair, Dilone, Naki Depass, Achok Majak, Grace Bol, i Alek Wek donekle su opravdale prethodni minus za brend. Čak i ako ta odluka nije došla direktno od njega, mašineriji iza brenda savršeno je jasno kako je tržište kojem je kolekcija namijenjena ipak nešto sličnije ovogodišnjem izboru modela.

Stvarajući ovu kolekciju, Gvasalia se inspirirao svijetom seksa i fetišima. “Fetiš je predmet koji kod nekoga uzrokuje seksualno uzbuđenje, objekt žudnje koji nam je nedostižan” – rekao je u intervjuu za BoF, a isti taj efekt pokušao je proizvesti svojim “larger than life” komadima. “Predimenzioniran” blag je epitet za neke od komada koje je predstavio. U ovoj kolekciji sve je XXL – od torbi koje jednako dobro mogu funkcionirati kao prtljaga pa sve do eksplicitno naglašenih ramena koja evociraju zoot suit 1940-ih.

No jedan od komada koji je definitivno privukao najviše pažnje na društvenim mrežama zacijelo su visoke čizme (već prozvane bleggings; boots + leggings) koje bi se na prvi pogled lako mogle zamijeniti za tajice. Štoviše, one to na neki način i jesu – sežu od stopala pa sve do struka i dolaze u neonskim bojama i s upečatljivim cvjetnim uzorcima. Cvijeću ipak malo koji dizajner može odoljeti!

Kako bi se na neki način “dotaknuo” izvornika, Gvasalia je svojim komadima doslovno dao dodir prošlosti, ukrasivši ih broševima iz arhiva Cristobala Balenciage. Što je istovremeno poželjnije i nedostižnije od toga?

 

 

Premda naizgled za svaki dan teško nosiva kolekcija, velika ramena već su svoj put pronašla do garderoba brojnih street style zvijezda, trendseterica, blogerica i slične utjecajne modne svite.

A ne sumnjamo da će, s dolaskom proljeća, brojni komadi slični ovima u galeriji svoj put pronaći i do nama najbližih high-street trgovina. Uostalom, koja od nas nije barem jednom poželila za dug dan strpati barem pola kozmetičkog ormarića, ručak i tajice za trening u torbu? Bilježimo se odmah za povratak (ekstra)velikih torbi.

 

Autor: N.K.
Foto: Profimedia

Pročitajte i...

Balenciaga spašava koale humanitarnom mini kolekcijom

Komadi s plemenitim ciljem od jučer su dostupni online

Nekoliko elegantnih dizajnerskih komada u koje se isplati uložiti

Bezvremenski komadi koji su vrijedni svake kune

ELLE Countdown: 10 trenutaka na modnoj pisti koji su obilježili ovo desetljeće

Ako ste propustili ove ključne momente, vjerojatno ste prespavali dekadu!

Balenciaga nagovještava apokalipsu

Uz pomoć mladog Švicarca

▲ Povratak na vrh